Ωραίο το σόου, αλλά με «μπούκες» σε κλαμπ γελάνε και οι… ναρκέμποροι
Βρείτε μας στο

Δουλειά της αστυνομίας, όταν έχει πληροφορίες περί επικείμενης τέλεσης αδικήματος, είναι να τις κρίνει, να τις αναλύει, να τις αξιοποιεί και να πράττει ανάλογα, λειτουργώντας προληπτικά. Υπό μία έννοια, αυτό συνέβη και πρόσφατα όταν άντρες της ασφάλειας αναμίχθηκαν με νεαρούς που άκουγαν την μουσική που γουστάρουν σε κλαμπ της Αθήνας.

Ο τελικός απολογισμός του… ντου που έγινε μέγα θέμα στα δελτία ήταν 12,6 γραμμάρια κάνναβη, 3,5 γραμμάρια κοκαΐνη, 1,7 γραμμάρια ηρωίνη και 3,2 γραμμάρια MDMA, 2 χάπια ecstasy και 20 δισκία φαρμακευτικού σκευάσματος, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Παράλληλα, στο δελτίο Τύπου γίνεται αναφορά για συλλήψεις10 ατόμων, εκ των οποίων οι 3 ήταν οι υπεύθυνοι του μαγαζιού στο Γκάζι, επομένως η προσαγωγή τους ήταν υποχρεωτική. Στους υπόλοιπους 7 (1 υπάλληλος και 6 πελάτες) βρέθηκαν και οι συγκεκριμένες ουσίες.

Φυσικά, η είδηση έπαιξε με βαρύγδουπες εκφράσεις, απολύτως ασορτί με την άγνοια της κοινωνίας για αυτό που ατυχώς αναφέρεται ως «ναρκωτικό» και καλύπτει όλες τις ψυχοτρόπες ουσίες, δίχως την παραμικρή διαφοροποίησή τους ανάλογα με τον βαθμό τοξικότητας ή επικινδυνότητας. Και κάπως έτσι ακούσαμε, είδαμε και διαβάσαμε ρεπορτάζ περί «κατάσχεσης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών»…

Γελάει ο κόσμος…

Τουλάχιστον ο κόσμος που έχει ιδέα. Και μεταξύ αυτών που έβαλαν τα γέλια, ίσως πρώτοι από όλους τους άλλους, ενδεχομένως να ήταν και άντρες και γυναίκες της ασφάλειας που συμμετείχαν σε αυτή την… μπούκα, η οποία στην πραγματικότητα ήταν ένα τεράστιο φιάσκο τόσο σε επικοινωνιακό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Μην μπερδεύεστε…  Εδώ δεν γίνεται κάποιο μανιφέστο υπέρ της χρήσης ή της αποποινικοποίησης. Εδώ μιλάμε με όρους στοιχειώδους λογικής. Και η λογική λέει πως αν κινητοποιείς τόσες δυνάμεις της Δίωξης μέσα στα ξημερώματα και οργανώνεις ολόκληρη επιχείρηση, τότε περιμένεις αποτελέσματα ανάλογα των μέσων που χρησιμοποίησες. Και τα 12 γραμμάρια «φούντας» ή τα 20 χάπια που βρέθηκαν στο Γκάζι, πιθανότατα είναι απολογισμός αντίστοιχος που θα υπήρχε αν η αστυνομία σταματούσε τυχαία και… δειγματοληπτικά μερικούς πολίτες στον δρόμο.

Αυτή είναι η αλήθεια. Οι ποσότητες που κατασχέθηκαν είναι «αστείες», αν και όντως το πρόβλημα με ουσίες σαν την ηρωίνη, για παράδειγμα, είναι τέτοιο που δεν προσφέρεται για πολλές πλάκες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, άλλωστε, μιλάμε για φιάσκο σε κάθε επίπεδο.

κροκάδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ρισκάραμε… σαλμονέλα: Τα γλυκό της παιδικής μας ηλικίας που πλέον κανείς δεν τολμά να δώσει στο παιδί του

Η αγοραία αξία, σε τιμές… λιανικής, των ναρκωτικών είναι ασήμαντη και –επιεικώς- γελοία. Σε καμία των περιπτώσεων δεν δικαιολογεί μια αστυνομική επιχείρηση τέτοιων διαστάσεων. Αντίθετα, το εναλλακτικό κόστος ή κόστος ευκαιρίας για την ίδια την κοινωνία είναι τεράστιο. Όλοι αυτοί οι αστυνομικοί προτιμήθηκε να λάβουν μέρος στο… rave party αντί του να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που πραγματικά θα είχε κάποια σημασία. Με λίγα λόγια, στήθηκε ένα δυστοπικό σκηνικό για μερικές εκατοντάδες ευρουλάκια, όση και η αξία των «μεγάλων ποσοτήτων» που κατασχέθηκαν….

Κι αναρωτιέται κανείς, άξιζε τον κόπο; Κάποιοι θα σπεύσουν να απαντήσουν θετικά. Δίχως να αναλογιστούν όσα αναφέρονται παραπάνω. Και χωρίς να σκεφτούν πως ο περίφημος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» δεν μαίνεται, αλλά έχει προ πολλού κριθεί. Τα ναρκωτικά βγήκαν νικητές. Και θα συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος όσο η πολιτική αντιμετώπισής τους θα περιορίζεται στις σημερινές μεθόδους. Τις γεμάτες υποκρισία μεθόδους που στο στόχαστρο βάζουν μονίμως τον χρήστη, τον οποίο αντιμετωπίζουν ως εγκληματία και προσαρμόζουν πάνω του το νόμο ώστε να τον παρουσιάσουν ως έμπορο, ενώ πρόκειται απλά για τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας που φτάνει πολύ μακριά και επί της ουσίας παραμένει ανέγγιχτη.

Τέτοιους κρίκους συνέλαβαν οι άντρες της ασφάλειας… Για τέτοιους κρίκους θα σχηματιστεί δικογραφία… Και τέτοιοι κρίκοι θα βρεθούν αύριο-μεθαύριο ενώπιον δικαστηρίου, με το φόβο πως ένας συντηρητικός δικαστής θα έχει την απόλυτη δύναμη να τους καταστρέψει τη ζωή με μια καταδίκη για μερικά τσιγάρα. «Γιομιστά», μεν, αλλά τσιγάρα…

Την ίδια ώρα που στήνονται τέτοια ωραία πανηγύρια, με τα οποία δικαιολογούνται τα κονδύλια που ζητά μέσω του προϋπολογισμού και δαπανά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι μάρτυρες για την υπόθεση του Noor 1 συνεχίζουν να είναι οι πιο… άτυχοι άνθρωποι του πλανήτη και να πεθαίνουν σαν τις μύγες αφού ψέκασες με… φλιτ!

Τα ναρκωτικά είναι πρόβλημα. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Μπορεί, όμως, να διατυπώσει άπειρες ενστάσεις για τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζεται ή επιχειρείται η αντιμετώπισή του. Με «μπούκες» στα κλαμπ, πάντως, δεν νίκησε κανείς.