Το νέο μεγάλο οικονομικό σοκ: Καταρρέει το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα του κόσμου
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Το νέο μεγάλο οικονομικό σοκ: Καταρρέει το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα του κόσμου

Τα καμπανάκια συναγερμού έχουν ήδη αρχίσει να ηχούν στον «παράδεισο των συνταξιούχων».

Λένε πως το ποιοτικό επίπεδο μιας κοινωνίας καθορίζεται και μετριέται από το ποιοτικό επίπεδο της ζωής των πιο γερασμένων μελών της. Πως αντιμετωπίζει μια κοινωνία τους ανθρώπους που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία; Εκείνους από τους οποίους δεν μπορεί να έχει καμία απαίτηση επένδυσης για το μέλλον. Εκείνους που έχουν πάψει να βρίσκονται στα παραγωγικά τους χρόνια.

Όσο καλύτερα δομημένα είναι ένα δημόσιο σύστημα τόσο πιο αρμονική είναι η απόσυρση των ανθρώπων του από την εργασία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, το γεγονός ότι η Ολλανδία, δηλαδή μια από τις πιο καλύτερες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά το βιωτικό της επίπεδο, είναι μια χώρα που φημίζεται για το συνταξιοδοτικό της σύστημα.

Για την ακρίβεια, το ολλανδικό συνταξιοδοτικό σύστημα θεωρείται το καλύτερο του κόσμου, ένας αληθινός παράδεισος για τους λεγόμενους «απόμαχους της εργασίας». Κυρίως, διότι η σύνταξη που τους καταβάλλεται παρουσιάζει τη μικρότερη απόκλιση σε σχέση με τον μισθό τους, που μπορεί να βρει κανείς σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Για την ακρίβεια, όταν οι Ολλανδοί εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται, δικαιούνται σύνταξη ίση περίπου με το 80% του μέσου μισθού τους. Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα πως οι μισθοί στη χώρα της τουλίπας βρίσκονται έτσι κι αλλιώς, ανάμεσα στους υψηλότερους της Ευρώπης, το συμπέρασμα βγαίνει εύκολα: είναι απόλαυση να είσαι Ολλανδός συνταξιούχος.

Το νέο μεγάλο οικονομικό σοκ: Καταρρέει το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα του κόσμου

Όμως, φαίνεται πως η παγκόσμια κατάσταση αστάθειας που επικρατεί οικονομικά δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη συγκεκριμένη κατάσταση στην Ολλανδία. Για την ακρίβεια, το σενάριο που θέλει τη δραστική μείωση συντάξεων στην συγκεκριμένη χώρα να είναι θέμα χρόνου, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, γεγονός που αποτελεί καμπανάκι κινδύνου και εκ των πραγμάτων έρχεται σε αντίθεση με όλες εκείνες τις αισιόδοξες φωνές που τονίζουν πως έρχεται η οικονομική σταθερότητα έπειτα από μια δεκαετία τεράστιας αστάθειας.

Η πιθανή μείωση των συντάξεων στην Ολλανδία ενδέχεται να προκύψει ως αποτέλεσμα των της λήψης έκτακτων μέτρων από την πλευρά των ολλανδικών αρμόδιων αρχών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μείωση – ρεκόρ των επιτοκίων. Συγκεκριμένα και όπως τονίζουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα, η μακρά περίοδος αρνητικών ή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων έχει προκαλέσει τεράστιες πιέσεις στα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ολλανδίας και οι Ολλανδοί συνταξιούχοι ήδη προετοιμάζονται για τον κίνδυνο μειώσεων των συντάξεών τους.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Οι προσπάθειες από την πλευρά της ολλανδικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει μια άμεση επίλυση του προβλήματος είναι έντονες, ωστόσο το βασικό ερώτημα έχει να κάνει με το αν πράγματι, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη ή αναπόφευκτη. Συν τοις άλλοις, αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις ολλανδικές αρχές είναι πως αναπόφευκτα, όσο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που συνταξιοδοτούνται, τόσο παραπάνω ενισχύεται η πιθανότητα για αναπροσαρμογές στις συντάξεις.

«Είναι πιθανό να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μειώσεις των συντάξεων το 2020. Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά, ούτε για τα επόμενα χρόνια» δήλωσε πρόσφατα στο CNN η Κόριεν Βόρτμαν Κουλ, πρόεδρος του ΑΒΡ, ενός από τα μεγαλύτερα ταμεία της Ολλανδίας.

«Σχεδόν όλοι έχουν πρόσβαση σε συντάξεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον εργοδότη τους, ενώ η Ολλανδία έχει αναδειχθεί πρώτη στην ετήσια κατάταξη της Mercer για τις συντάξεις παγκοσμίως», τονίζει το CNN στη σχετική του αναφορά.

Και κάπως έτσι, το καλύτερο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του πλανήτη, αποδεικνύεται πως πατάει σε πήλινες βάσεις και ο «συναγερμός» στην Ολλανδία ηχεί με πανικό…