Το Άμστερνταμ δείχνει τον δρόμο: Η πρωτοποριακή κίνηση που σβήνει τα χρέη των νέων
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Το Άμστερνταμ δείχνει τον δρόμο: Η πρωτοποριακή κίνηση που σβήνει τα χρέη των νέων

Όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της στην ολλανδική πρωτεύουσα καθώς αν το οικονομικό της πείραμα πετύχει, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη.

Το τέλος της δεκαετίας του 2010 συνοδεύτηκε από μια αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς έπειτα μια μεγάλη περίοδο κατά την οποία η οικονομική κρίση, που η Ελλάδα άλλωστε την ένιωσε στο πετσί της όσο καμία άλλη χώρα της ηπείρου, καθόρισε τις ζωές των ανθρώπων, οι προβλέψεις που μιλάνε για την εισαγωγή σε μια περίοδο οικονομικής ομαλότητας μοιάζουν να είναι βάσιμες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όλα τα οικονομικά προβλήματα λύνονται έτσι ξαφνικά. Άλλωστε, οι μεταβατικές περίοδοι όπως αυτή στην οποία υποτίθεται πως εισέρχονται αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές οικονομίες, αποτελούνται από αρκετές δυσκολίες εξίσου. Και ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με μια ολόκληρη γενιά που βίωσε ολόκληρη την ενήλικη ζωή της σε καθεστώς οικονομικής κρίσης.

Στην Ελλάδα μπορεί το ζήτημα των χρεών να απασχολεί τους μεσήλικες ανθρώπους κατά βάση καθώς ακόμα και μετά τα 30 συνηθίζουμε να είμαστε πολύ δεμένοι με τις οικογένειές μας και οι γονείς να αναλαμβάνουν διαφόρων ειδών χρέη, αλλά στην Ευρώπη που η δεσμοί με την οικογένεια σπάνε στην ενήλικη ζωή, το φαινόμενο νέων ανθρώπων που είναι πνιγμένοι στα χρέη είναι πολύ συχνό. Και εδώ που τα λέμε, το να είσαι κάτω από 20 χρονών και να χρωστάς τα μαλλιά της κεφαλής σου είναι μια σίγουρη οδός προς την κατάθλιψη και την αδράνεια.

Το Άμστερνταμ δείχνει τον δρόμο: Η πρωτοποριακή κίνηση που σβήνει τα χρέη των νέων

Με αυτό το σκεπτικό, η προσπάθεια του Άμστερνταμ να απεγκλωβίσει τους νέους κατοίκους του από την θηλιά των χρεών είναι ένα μοντέλο που δεν αποκλείεται, εφόσον πετύχει, να βρει αρκετούς μιμητές και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τι κάνει η πρωτεύουσα της Ολλανδίας; Ουσιαστικά, οικειοποιείται τα χρέη των νέων ανθρώπων που κατοικούν σε αυτή μέσα από την τοπική τράπεζά της. Υπό μια έννοια δηλαδή, τα μετατρέπει σε δάνειο…

Ας τα πάρουμε ένα-ένα: όποιος νέος έχει χρέη μπορεί να τα «παραδώσει» στην δημοτική τράπεζα πιστώσεων, η οποία με τη σειρά της θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους ένα δάνειο που θα πρέπει να επιστραφεί σε δόσεις. Το ενδιαφέρον είναι πως μεγαλύτερο μέρος του χρέους ενδέχεται να εξαγοραστεί από την τράπεζα, αν ο δανειολήπτης αναζητήσει εργασία στην πόλη. Ταυτόχρονα, κάθε πιστωτής θα λαμβάνει 750 ευρώ προκειμένου να μεταβιβάσει το χρέος του στην τράπεζα του Δήμου αλλά και την απαιτούμενη καθοδήγηση από έναν ειδικό για το πως θα ξεκινήσει μια καινούρια αρχή.

«Τα χρέη προκαλούν στους νέους πολύ άγχος, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αρκούν για να ‘καθορίσουν’ το μέλλον τους, αλλά και αποφάσεις σημαντικές που θα πάρουν», τόνισε για το project η αναπληρώτρια δήμαρχος της πόλης . Το συγκεκριμένο εγχείρημα αναμένεται με πολύ μεγάλες προσδοκίες καθώς σύμφωνα με το στατιστικό γραφείο του Άμστερνταμ, το 34% των κατοίκων της εργάζονται επί του παρόντος υπό χρέη.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

«Το Άμστερνταμ πιστεύει ότι κάθε νέο άτομο αξίζει μια ευκαιρία για ένα καλό μέλλον. Τα χρέη δεν θα πρέπει να παρακωλύουν την εργασία και την εκπαίδευση. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει συχνά.Το έργο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει περισσότερους νέους να πληρώσουν το χρέος τους και παράλληλα να τους προσφέρει την ευκαιρία να χτίσουν το μέλλον τους», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το δημαρχείο της πόλης και δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως τα μάτια όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στη χώρα της τουλίπας καθώς αν το πείραμα πετύχει, ο δρόμος θα ανοίξει και για άλλες σχετικές δράσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες…