Αθωώνει και τον διάβολο: Η πιο μισητή δικηγόρος στον κόσμο παραμένει «άχαστη»
Βρείτε μας στο

Η παραπάνω φράση, κυνική αλλά απολύτως ενδεικτική της αλήθειας και ακριβής, έχει βγει από το στόμα της ίδιας της Ντόνα Ροτούνο, η οποία από τον περασμένο Ιούλιο ηγείται της υπερασπιστικής ομάδας του -διαβόητου πια- Χάρβεϊ Γουάινστιν, πρώην κορυφαίου παραγωγού του Χόλιγουντ, η υπόθεση του οποίου έφτασε στο ακροατήριο.

Η 44χρονη δικηγόρος δεν ντρέπεται γι’ αυτό που κάνει. Υπερασπίζεται άνδρες που κατηγορούνται για βιασμoύς, κακoποίηση γυναικών και παρενόχληση. Και το κάνει δίχως διακρίσεις για την ταυτότητα του πελάτη ή των θυμάτων του, με μία μοναδική εξαίρεση. Δεν αναλαμβάνει ποτέ υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι…

Ακόμη κι έτσι, παραμένει μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. ΟΚ, ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Δεν είναι αμφιλεγόμενη. Είναι μισητή στο μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, ενώ το ποσοστό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο στις γυναίκες που θεωρούν εν μέρει προδοτική την στάση της αλλά και τις μεθόδους και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την δικηγορία.

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή που απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον κάποτε πανίσχυρο άνθρωπο του κινηματογράφου, οι συμβουλάτορές του έσπευσαν να προδικάσουν ότι με τόσες κατηγορίες εναντίον του, αν ήθελε να έχει την παραμικρή τύχη στο δικαστήριο θα έπρεπε να φροντίσει για δύο πράγματα.

Αθωώνει και τον διάβολο: Η πιο μισητή δικηγόρος στον κόσμο παραμένει «άχαστη»

Πρώτον, να μην βρίσκονται γυναίκες ανάμεσα στους ενόρκους και δεύτερον, να βρει μία να τον εκπροσωπήσει. Κατά προτίμηση την καλύτερη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την Ντόνα Ροτούνο, που φρόντισε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την υπεράσπιση του «σατανά του Χόλιγουντ» να ανεβάσει την «θερμοκρασία» και να συγκεντρώσει πάνω της τα πυρά των ομόφυλών της όταν καταδίκασε το κίνημα #Metoo.

Κόρη μεγαλέμπορου οπωροκηπευτικών, η λατινικής καταγωγής δικηγόρος ζει έχοντας πάντα κατά νου την μοναδική συμβουλή που πήρε από τον πατέρα της. Να μην επιτρέπει στα συναισθήματά της να επηρεάζουν την ευθυκρισία της. Το σχεδόν τέλειο βιογραφικό της, αλλά και το ανάλογο ρεκόρ της σε αθωώσεις μαρτυρά πως κατάφερε μια χαρά να προστατεύσει τον εαυτό της από όσα της λένε οι πελάτες της, να τα κρατά μέσα της σεβόμενη τη σχέση εμπιστευτικότητας και στη συνέχεια να ορμάει στις δικαστικές αίθουσες σαν μανιασμένο πίτμπουλ (όπως είναι το προσωνύμιό της) και να παλεύει λυσσαλέα για να τον αθωώσει.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Στα περίπου 15 χρόνια τα οποία έχουν περάσει από την ημέρα που εγκαινίασε το δικηγορικό γραφείο της στο Σικάγο έχει αναλάβει 18 υποθέσεις εγκλημάτων παρόμοιων με εκείνα του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Με κάποιες από αυτές να την κάνουν διάσημη καθώς λόγω της ταυτότητας των κατηγορουμένων όλα τα φώτα είχαν εστιάσει πάνω τους και πάνω της, με εκείνη –φυσικά- να μην χάνει την ευκαιρία να λάμψει. Και ταυτόχρονα να μην χάνει ούτε στο δικαστήριο.

Αθωώνει και τον διάβολο: Η πιο μισητή δικηγόρος στον κόσμο παραμένει «άχαστη»

Μόνο μια φορά βγήκε από δικαστική αίθουσα χωρίς να ακούσει το «not guilty» για πελάτη της. Καθόλου παράξενα, ένα σκίτσο από εκείνη την υπόθεση παραμένει ακόμη και σήμερα κορνιζαρισμένο στο γραφείο της για να της υπενθυμίζει ότι δεν είναι άτρωτη και πως δεν πρέπει να επιτρέψει να επαναληφθεί ποτέ κάτι ανάλογο.

Και για να το καταφέρει δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι παίζει, όχι ακριβώς «βρώμικα», αλλά σίγουρα δίχως πολλούς ενδοιασμούς. «Το γεγονός ότι είμαι κι εγώ γυναίκα με βολεύει. Αν ένας άντρας συμπεριφερόταν σε μάρτυρα κατηγορίας όπως το κάνω εγώ, αυτό θα φαινόταν σαν μπούλινγκ. Κάτι που όμως δεν ισχύει για εμένα» είχε πει παλαιότερα και μόλις την περασμένη Δευτέρα το απέδειξε κιόλας στη δίκη του Γουάινστιν όταν ευθαρσώς είπε στην Τζέσικα Μαν, η οποία κατήγγειλε την παρενόχλησή της, ότι με την στάση της έκανε τον μεγαλοπαραγωγό να υποθέσει ότι η ίδια επιθυμούσε την εκεί παρουσία του και όσα ακολούθησαν…

«Δηλαδή, εάν συναντούσατε κάποιον με το παρουσιαστικό του πελάτη μου, αλλά χωρίς τα χρήματα ή την δύναμη και την εξουσία που αυτός κατέχει, θα δεχόσασταν ποτέ να βγείτε μαζί του;» την ρώτησε ενώπιον ενός αποσβολωμένου ακροατηρίου…

Αθωώνει και τον διάβολο: Η πιο μισητή δικηγόρος στον κόσμο παραμένει «άχαστη»

Με τέτοιες αγορεύσεις, εξετάσεις μαρτύρων αλλά και δημόσιες παρεμβάσεις στα τηλεοπτικά δίκτυα η Ροτούνο συντηρεί το μύθο της πιο μισητής γυναίκας στην Αμερική, έχοντας πετύχει ήδη μια πρώτη σημαντική νίκη. Να στρέψει πάνω της το ενδιαφέρον και να αποσυμφορήσει την ένταση και την πίεση στον πελάτη της.

Ωστόσο, όσο κι αν μετατρέψει τη δίκη σε αρένα για το δικό της σόου, δεν είναι εκείνη που στέκεται στο εδώλιο του κατηγορημένου. Και φυσικά θα χρειαστεί κάτι σαν μικρό θαύμα για να μην «πέσει» στο 17-2 το ρεκόρ της και να μην διακοσμήσει το γραφείο της με άλλο ένα –το δεύτερο μόλις στην καριέρα της- σκίτσο από χαμένη υπόθεση.