Ψυχραιμία, η (θηλυκού γένους): 泰然自若.Ακριβώς: στην Ελλάδα είναι άγνωστη έννοια- και το γεγονός πως το menshouse επέλεξε ν’ αποδώσει την σημασία της στα κινέζικα (τη χώρα που τα ξεκίνησε όλα) είναι πάρα πολύ ύποπτο, καθώς δεν είχαμε πλύνει τους αμφιβληστροειδείς μας με αντισηπτικό πριν ανοίξουμε αυτό το άρθρο, επομένως ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!
Στη χώρα που η μητέρα σου επιμένει να φορέσεις ζακέτα ακόμα και στις 27 Ιουλίου γιατί «Βρε πουλάκι μου, μην πικραίνεις τη μανούλα… Τώρα ναι, έχει 54 βαθμούς υπό σκιά, αλλά το βράδυ θα πάει -17» ή που η γιαγιά σου έχει πάντα μια εύκαιρη ιστορία για την Φώταινα από το χωριό που βγήκε έξω με βρεγμένο μαλλί κατά την επίσκεψή της στον ήλιο και πέθανε από πνευμονία μετά από δίωρη μάχη με την ασθένεια, το γεγονός πως ο κορωνοϊός επισκέφτηκε τα μέρη μας δεν το πήραμε και πάρα πολύ καλά.
Με τα κατοχικά μας σύνδρομα να παίρνουν τα ηνία από τη στοιχειώδη λογική μέχρι να πει κανείς «πανδημία», ο προνοητικός Έλληνας- που, σαν άλλο νηστικό αρκούδι, πριν πεινάσει μαγειρεύει- έκανε επιδρομή στα σούπερ-μάρκετ για να μαζέψει προμήθειες για τις δύσκολες ώρες που έρχονται.
Φυσικά, για να χτυπήσει τον Covid-19, στράφηκε σε δοκιμασμένες, κυριολεκτικά, λύσεις: αγόρασε πάσης φύσεως ζυμαρικά (γιατί, ορθώς το καταλάβατε, το κριθαράκι κρατάει μακριά τον ιό), αλεύρι (μη ρωτάτε χαζά- το αλεύρι είναι πάντα η λύση σε καταστάσεις πανικού), κονσέρβες (ίσως χρειαστεί να μείνουμε κλεισμένοι σε καταφύγιο για 26 μήνες μέχρι να τελειώσουν όλα και οι κονσέρβες κρατάνε οι άτιμες) και όλα τα χαρτιά υγείας που μπόρεσε να βρει (πρωτίστως επειδή σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση που απειλούμαστε ευθέως με αφανισμό αυτό το «υγείας» μας τονώνει το ηθικό, την υγειά μας να ’χουμε- που δεν το βλέπουμε).
Ωστόσο, παρά τα περί του αντιθέτου fake news που ισχυρίζονται πως τα ράφια των σούπερ-μάρκετ άδειασαν, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί κανείς να βρει εν αφθονία ακόμα και σήμερα- την 3η μέρα του καταστροφικού ιού- στα μαγαζιά.
Θα θέλαμε να πούμε ότι η λίστα που ακολουθεί παρακάτω είναι αποτέλεσμα της κλονισμένης μας φαντασίας, όμως σύμφωνα με μετρήσεις των- αίφνης αλλαγμένων- συνηθειών του καταναλωτικού κοινού είναι πέρα για πέρα αληθινή.
Όχι, χωρίς πλάκα: ό,τι θα διαβάσετε από δω και πέρα είναι αλήθεια. Πράγματι οι ψεκασμένοι δεν αγοράζουν τα ακόλουθα 3 προϊόντα από τα σούπερ-μάρκετ:
1) Μακαρόνια Barilla: Εντάξει, δε χρειάζεται καμιά φοβερή και τρομερή εξήγηση επ’ αυτού- είναι προφανές. Ναι, σωστά: τα μακαρόνια Barilla είναι ιταλικά. Και ποια είναι η ευρωπαϊκή εκείνη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό; Ακριβώς, η Ιταλία!
Επομένως, τα Barilla μπορούν κάλλιστα να μεταφέρουν στο θελκτικό, μα δηλητηριώδες, κορμί τους τη θανατηφόρα αρρώστια. Έτσι, ο προνοητικός Έλληνας, ξεσκεπάζοντας την πλεκτάνη των γειτόνων μας για μετάδοση του ιού σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη, τους γυρίζει την πλάτη και επιστρέφει σε πατροπαράδοτα και πέρα για πέρα ασφαλή σλόγκαν:
«Μην ξεχάσεις τα μακαρόνια να ’ναι Μίσκο».
Αυτά ναι, φάτε τα άφοβα, μη γαΜίσκο.
2) Μπίρα Corona: Ε, τι κάνει «γκούχου- γκούχου» στα επείγοντα ενός νοσοκομείου; Προφανέστατη η απάντηση- όπως προφανής είναι και ο λόγος που η μπίρα Corona είδε τις παγκόσμιες (μα και στην Ελλάδα εσχάτως- σοβαρά τώρα…) πωλήσεις της να κατακρημνίζονται.
“Coronavirus” στα αγγλικά ο κορωνοϊός, Corona η μπίρα. Άρα, από πού ξεκίνησαν όλα; Από κάποιον που έφαγε νυχτερίδα ή φίδι ή παγκολίνο στην Ουχάν προ τριμήνου ή έναν συνδυασμό των παραπάνω (mega mix γαστριμαργικής αηδίας: γεμιστή νυχτερίδα με παγκολίνο και ουρά φιδιού, μόνο 9.99);
Σοβαροί να είμαστε. Από την Corona ξεκίνησαν όλα και γι’ αυτό μεταδίδεται τόσο εύκολα από τον έναν στον άλλον: επειδή όλοι μας βγαίνουμε από καιρό σε καιρό έξω και γινόμαστε αλκοολικό στουπί με τις συγκεκριμένες μπίρες.
Φήμες θέλουν τον «ασθενή μηδέν» να προσεβλήθη στην Κίνα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 όταν έπιασε την κοπέλα του με άλλον και αποφάσισε να πάει στο πλησιέστερο μπαρ να τα πιει, ουρλιάζοντας 5 συγκεκριμένες λέξεις:
«Πω-πω, τα μπίρα τώρα…»
3) Noodles: Τώρα αλήθεια, χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό; Ok, ok: τα noodles πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα πριν από 2500 περίπου χρόνια και έκτοτε αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό φαγητό της Άπω Ανατολής.
Επομένως, και δεδομένου ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από εκεί, εξυπακούεται πως δεν τα αγοράζουμε γιατί 400% θα είναι φορέας της αρρώστιας και αν τα καταναλώσουμε στο λαιμό θα μας κάτσουν- ίσως όχι από την πρώτη πιρουνιά, αλλά μετά από 6-7 που θα ’χει κλείσει και ο λαιμός μας (κλασικό σύμπτωμα Covid-19) και θα δυσκολευόμαστε να καταπιούμε, σίγουρα.
Noodles to say, λοιπόν, μακριά κι αγαπημένοι.
Το βλέπουμε στα μάτια σας. Αδυνατείτε να το πιστέψετε. Έχετε την εντύπωση πως εμείς επινοήσαμε την ανωτέρω λίστα, επιλέγοντας «προφανή» προϊόντα και γράφοντας ασυναρτησίες από το κεφάλι μας (που, τώρα που το λέμε, σα να είναι λίγο εμπύρετο ή είναι ιδέα μας;).
Για νιοστή φορά, οι ψεκασμένοι συμπολίτες μας πράγματι δεν αγοράζουν Barilla, Corona και noodles. Άλλωστε, δεν είμαστε τόσο ευρηματικοί για να τα σκεφτούμε από μόνοι μας- εμείς κατά πάσα πιθανότητα θα λέγαμε πως δεν αγοράζουν μάσκες, μιας και όλοι ξέρουν πως τη μάσκα τη φοράει αυτός που ήδη νοσεί ούτως ώστε να μην κολλήσει τους υπόλοιπους και δεν αποτελεί και το καλύτερο προληπτικό μέτρο για να μην αρρωστήσεις κι εσύ.
Πώς είπατε; Δεν το ξέρουν όλοι αυτό; Χμ…
Όπως και να ’χει, κορωνοϊός είναι, θα περάσει. Αν είχαμε μόνο μία λέξη να πούμε σχετικά με την όλη αλλόφρονα κατάσταση, θα ήταν η εξής:
泰然自若.