Ιταλία, ένα τοπίο βγαλμένο από Blade Runner: Ο Γιώργος Μηλιώνης μας περιγράφει την κατάσταση στη γείτονα στην εποχή του κορονοϊού

Ο προσωπικός γυμναστής του τερματοφύλακα της Λάτσιο Θωμά Στρακόσια, ζει εδώ και δύο χρόνια στη Ρώμη και μας μιλάει για το πώς άλλαξαν τα πράγματα λόγω του κορονοϊού.

«Ένας από τους λόγους που ο κορονοϊός έχει τέτοιους αριθμούς στην Ιταλία είναι, κατά τη γνώμη μου, επειδή η χώρα έχει πολύ μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων. Νομίζω και στατιστικά σε σχέση με άλλες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ένας από τους πιο γερασμένους λαούς. Γι΄αυτό κι έχουν τόσους θανάτους».

Ζώντας τα τελευταία δύο χρόνια στη Ρώμη μαζί με τη γυναίκα του, ο Γιώργος Μηλιώνης σίγουρα γνωρίζει από πρώτο χέρι τι έχει συμβεί στην πολύπαθη τις τελευταίες εβδομάδες γείτονα και δεν σταματάει να μετράει νεκρούς από τον κορονοϊό.

Ο Γιώργος είναι ο προσωπικός γυμναστής του τερματοφύλακα της Λάτσιο, του Θωμά Στρακόσια, που διάγει ίσως την πιο επιτυχημένη της σεζόν την τελευταία 15ετία. Αυτή η σεζόν όμως φαίνεται πως θα διακοπεί απότομα και άδοξα, αφού ο κορονοϊός οδήγησε την ιταλική κυβέρνηση σε διακοπή κάθε δραστηριότητας με μαζική προσέλευση κόσμου.

Ο Γιώργος Μηλιώνης μας εξηγεί τι συμβαίνει στην ιταλική πρωτεύουσα που απέχει σχετικά από τη Λομβαρδία και τον ιταλικό βορρά.

«Εγώ μένω λίγο έξω από τη Ρώμη, κοντά στο προπονητικό της Λάτσιο, κοντά σε ένα χωριό, ένα προάστιο της πόλης, το Φορμέλο. Εδώ είναι καλύτερα σε σχέση με άλλες ιταλικές πόλεις, αλλά σιγά σιγά μπαίνουμε κι εδώ σε μια κατάσταση απόλυτης καραντίνας. Τα περισσότερα μαγαζιά μετά τις 6 το απόγευμα δεν έχουν κόσμο. Μόνο τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά, αλλά κι εκεί δεν πατάει ο κόσμος.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να παραγγείλουν online τα ψώνια τους και να τους τα φέρουν με delivery. Ξέρετε επίσης πως οποιαδήποτε αθλητική εκδήλωση έχει διακοπεί προς το παρόν, ενώ ακόμα και τα γυμναστήρια πλέον είναι ουσιαστικά άδεια. Σήμερα μάλιστα ανακοίνωσε η Λάτσιο στους παίκτες πως δεν θα γίνει καμία προπόνηση ως τη Δευτέρα και αναμένουμε για ενδεχόμενη νέα αναβολή».

Κι όμως, στην κεντρική Ιταλία και προς το νότο, τίποτα δεν προμήνυε όσα συμβαίνουν από τη Δευτέρα.

«Εδώ σε σχέση με άλλες πόλεις έχει αρχίσει να ξεφεύγει η κατάσταση. Καλά για την Ιταλία συνολικά δεν το συζητάμε. Οι Ιταλοί το πήραν πολύ αψήφιστα, καθυστέρησαν πολύ να δράσουν. Δηλαδή για να καταλάβεις, όταν στη Βόρεια Ιταλία ξεσπούσαν τα κρούσματα απανωτά, εδώ στη Ρώμη δεν υπήρχε τίποτα. Ήταν σαν να μη συνέβαινε κάτι. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα όλα ήταν ήρεμα στον κόσμο, τουλάχιστον στους χώρους που βρισκόμαστε με τον Θωμά καθημερινά, όπως τα γυμναστήρια, το προπονητικό κ.α.

Η καθημερινότητα μας ήταν απαράλλακτη. Και τώρα δεν διαφέρει πολύ, ειδικά εδώ που είναι ούτως ή άλλως μια πολύ ήσυχη περιοχή. Από τη Δευτέρα και μετά έχουν γίνει όλα πολύ αυστηρά και έχει θορυβηθεί ο κόσμος. Πλέον όλοι αποφεύγουν τις εξόδους και τις προσωπικές επαφές.

Η Λάτσιο έχει ένα δεκαήμερο που έχει απαγορεύσει την παρουσία οποιουδήποτε φιλάθλου στις προπονήσεις, γιατί μέχρι τότε υπήρχαν ανοιχτές προπονήσεις ή μέρες που κόσμος περίμενε στο προπονητικό για ένα αυτόγραφο. Πλέον αυτά κόπηκαν διά ροπάλου».

Η Fontana di Trevi που ξεχείλιζε από κόσμο ακόμα και τις Δευτέρες, έχει πια αυτή την εικόνα

Η πολύβουη Piazza Navona είναι έρημος τόπος.

Αναμφίβολα οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, όμως αυτό δε σημαίνει πως τα μέσα και στην Ιταλία δε βρίσκουν τον χώρο για να διογκώσουν τα πράγματα και να προκαλέσουν μαζικότερο πανικό.

«Όπως μεταφέρονται τα πράγματα στην Ιταλία από τα ελληνικά μέσα, η ανησυχία στους συγγενείς μας που μένουν στην Ελλάδα για εμάς, είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ αυτή που έχουμε εμείς οι ίδιοι. Το ίδιο συμβαίνει και στα ιταλικά μέσα. Οι περισσότεροι θεωρούν πως αυτό που επικρατεί στη Βόρεια Ιταλία συμβαίνει σε όλη τη χώρα.

Αυτό που συνέβαινε πριν βδομάδες στη Λομβαρδία για παράδειγμα, τώρα αρχίζει να συμβαίνει εδώ. Εμείς βέβαια ζούμε σε μια πολύ ήρεμη περιοχή, οπότε όλα φιλτράρονται με περισσότερη ηρεμία. Απ΄όσο ξέρω πάντως το ιστορικό κέντρο της Ρώμης έχει κλείσει, δεν κυκλοφορεί ψυχή».

Τέλος, για τις κατευθύνσεις που δίνουν οι αρμόδιοι φορείς, ο Γιώργος Μηλιώνης μας περιέγραψε μια σχετική ετοιμότητα από κάθε μορφή οργανισμού στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Αυτό που τονίζουν διαρκώς στα ιταλικά μέσα επίσημοι φορείς κι επιστήμονες, είναι να αποφεύγονται στο έπακρο οι συνευρέσεις. Στο σούπερ μάρκετ για παράδειγμα να πηγαίνει μόνο ένα άτομο από την οικογένεια, οι μετακινήσεις έχουν αποτραπεί και φυσικά κανείς να μην πηγαίνει στα νοσοκομεία αν θεωρεί πως έχει τον ιό. Πάνω-κάτω όσα λέγονται, φαντάζομαι, και σε όλες τις χώρες. Πάντως εδώ υπάρχει μια οργάνωση από τον μικρότερο στον μεγαλύτερο οργανισμό. Για παράδειγμα τα γυμναστήρια στέλνουν σε ομαδικές συνομιλίες των πελατών τους οδηγίες και αν θα κλείσουν ή πώς θα διαμορφωθεί η λειτουργία τους».