1/12/2019: Ο «ασθενής μηδέν» απ’ τον οποίο ξεκίνησε ο κορωνοϊός

Είναι αυτός ο άνθρωπος που άλλαξε τη «ροή» του πλανήτη;

Ξεκίνησε περίπου σαν (κακόγουστη)…. πλάκα: κάποιος σε μια μικρή, σχετικά, πόλη της Κίνας αποφάσισε να διευρύνει τους γευστικούς του ορίζοντες τρώγοντας παγκολίνο (και όχι νυχτερίδα), μια κίνηση που «γέννησε» τον περιβόητο, πια, κορωνοϊό.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 σε μια αγορά θαλασσινών στην Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι.

Και, κάπου εκεί, το «αστείο» δίνει τη θέση του στην πολύ σκληρή πραγματικότητα: ο Covid-19 εξαπλώθηκε ραγδαία σε ολόκληρο, σχεδόν, τον κόσμο, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα αυτή την στιγμή να βρίσκονται στα πέριξ των 130.000, ενώ τα θύματα είναι περίπου 5000- νούμερα που, δυστυχώς, είναι βέβαιο πως θ’ αυξηθούν κατά πολύ το επόμενο δίμηνο.

Αυτή η ραγδαία εξάπλωση και με δεδομένο πως ενέσκηψε πανδημία, οι επιστήμονες αποφάσισαν να «επιστρέψουν» στο θέμα του Ασθενούς Μηδέν- του πρώτου ανθρώπου, δηλαδή, που μολύνθηκε. Ο λόγος, απλός: αν ανακαλυφθεί η «πηγή» της επιδημίας είναι πολύ πιο εύκολο ν’ απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με αυτή και, ως εκ τούτου, να προχωρήσει η επιστήμη στο επόμενο στάδιο (την καταπολέμηση του ίδιου του ιού, φυσικά).

Έτσι, όπως αναφέρει το BBC, οι κινεζικές αρχές άνοιξαν εκ νέου την υπόθεση. Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, λοιπόν, μια μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει πως το να θεωρούμε πως ο Covid-19 «ξεκίνησε» στις 31/12 είναι λάθος- ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές της ομάδας ελέγχου ισχυρίζεται πως ο κορωνοϊός έκανε την παρθενική του εμφάνιση στη 1 Δεκεμβρίου του 2019 και αυτός που νοσούσε ουδεμία σχέση είχε με την αγορά θαλασσινών και την κατανάλωση παγκολίνου.

Ο Ασθενής Μηδέν ήταν ένας ηλικιωμένος άντρας που υπέφερε από τη νόσο του Αλστχάιμερ. Αυτό δήλωσε και ο ανώτερος γιατρός στο νοσοκομείο της Ουχάν, ο Γου Γουεντσουάν: «Αυτός (εννοεί τον ασθενή) ζούσε μακριά από την αγορά θαλασσινών και επειδή ήταν άρρωστος, ουσιαστικά δεν βγήκε έξω», ήταν τα λόγια του.

Η συγκεκριμένη θεωρία ανατρέπει, όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, μιας και οι περισσότερες απόψεις συνέκλιναν στο ότι η αγορά θαλασσινών της Ουχάν αποτελούσε το σημείο μηδέν της πανδημίας.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει, για την ώρα, να θεωρεί ως επικρατέστερο σενάριο τη μετάδοση του ιού από ζώο σε άνθρωπο (πριν ακολουθήσει αυτή από το ένα άτομο στο άλλο), ενώ οι 27 από τους πρώτους 41 που προσεβλήθησαν λέγεται πως «είχαν εκτεθεί στην αγορά».

Ανεξαρτήτως, βέβαια, ποιος από τους δύο ισχυρισμούς θ’ αποδειχτεί στο απώτερο μέλλον σωστός, το ζήτημα είναι ένα: η πλήρης, ει δυνατόν, εξάλειψη του κορωνοϊού.

Η εξακρίβωση του Ασθενούς Μηδέν μπορεί να περιμένει…