Έφτιαξαν ένα «τέρας» σε 144 ώρες: Το θαύμα των Κινέζων για να νικήσουν τον κοροναϊό
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Τα κρυφά και τα ανεξιχνίαστα: Ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα

Ο αριθμός των νοσούντων προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Menshouse Team

Τα μεγάλα προβλήματα με τον νέο κορωνοϊό είναι το ποσοστό θνησιμότητας στις μεγάλες ηλικίες και η ευχέρεια μεταδοτικότητάς του.

Το δεύτερο σχετίζεται με τα «κρυφά» κρούσματα, τους ανθρώπους με (καθόλου ή) ήπια συμπτώματα που έως και λίγες ημέρες πριν δεν έπαιρναν προφυλάξεις και δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με αυτό που ονομάζουμε «καραντίνα». Δεδομένου ότι χρειάζεται κάποιες ημέρες για να επωαστεί ο ιός, υπάρχει και η κατηγορία ανθρώπων που δυνητικά εντάσσονται στα σοβαρά κρούσματα και κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών μπορεί να συμπεριφέρθηκαν ως «υγειονομικές βόμβες» για το περιβάλλον τους.

Στην κινέζικη επαρχία Χουμπέι, «κοιτίδα» της επιδημίας του κορωνοϊού και εν συνεχεία στην Ιταλία, οι αρχές υποτίμησαν ξεκάθαρα τη δύναμη των πραγματικών κρουσμάτων, δίνοντας για αρκετό καιρό βάση μόνο στα επιβεβαιωμένα. Αμφότερες πλήρωσαν και πληρώνουν αντίστοιχα το τίμημα της απώλειας πολύτιμου χρόνου έως ότου ληφθούν τα σκληρά μέτρα καραντίνας. Στη Χουμπέι τα αποτελέσματα αυτής είναι εντυπωσιακά, στην Ιταλία το σύστημα υγείας έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και απομένει να αποδειχθεί εν καιρώ ότι έστω και την ύστατη ώρα αποφεύχθηκε ακόμα μεγαλύτερη συμφορά.

Στην Ελλάδα ο νέος κορωναϊός και η εξάπλωσή του παραμένουν αχαρτογράφητα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η πραγματική εικόνα της διασποράς -όπως και οι άνθρωποι που νοσούν- είναι πολύ μεγαλύτερη από την επίσημα καταγεγραμμένη. Ο αριθμός των νοσούντων από την ασθένεια που προκαλεί ο SARS–CoV-2 προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τα 118 επιβεβαιωμένα κρούσματα (108 και 10 άγνωστης, χωρίς συγκεκριμένη πηγή μόλυνσης δηλαδή) και αυτό μπορούν όλοι να το υποθέσουν. Το ομολόγησε άλλωστε και επικεφαλής διαχείρισης της κρίσης, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι υπάρχει εξάπλωση της νόσου στον πληθυσμό κι ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι αρκετές εκατοντάδες.

Την αίσθηση για πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μετατρέπει σε βεβαιότητα η σύγχυση των συμπτωμάτων που έχει η νόσος COVID-19 με την κοινή εποχική γρίπη. Τα κοινά συμπτώματα στις δύο ασθένειες (βήχας, υψηλός πυρετός) καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό του κορωνοϊού, καθώς ο ιός της γρίπης βρίσκεται στη φάση της υψηλότερης έξαρσης στη χώρα. Μέχρι χθες, Πέμπτη (12/03) ο ΕΟΔΥ είχε καταγράψει 90 θανάτους συνολικά και 217 νοσηλείες ασθενών από επιπλοκές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο διαχωρισμός των δύο ασθενειών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους επιστήμονες και όσο καθυστερείται η εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού προς την άνοιξη που υποχωρεί η γρίπη, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχει η χώρα.

Ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα μπορεί να υπολογιστεί μόνο κατά προσέγγιση, αλλά και αυτό με βάση κάποια επιστημονικά δεδομένα που παραμένουν υπό διαμόρφωση. Ένα στοιχείο που δίνει μια εκτίμηση για τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων είναι ο αριθμός των θανάτων. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το ποσοστό θνητότητας με βάση τα πραγματικά (και όχι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα) είναι περίπου 1%. Με βάση μια τέτοια υπόθεση, ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων στην Ελλάδα την ημέρα που μολύνθηκε ο 66χρονος συνταξιούχος καθηγητής (και τελικά απεβίωσε) ήταν περίπου 100. Η ημέρα εκείνη θα πρέπει να εκτιμηθεί μεταξύ 23-25 Φεβρουαρίου, καθώς ο μέσος χρόνος από τη στιγμή της μόλυνσης έως το θάνατο (αν αυτός συμβεί) είναι 16-18 ημέρες.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν και πόσος χρόνος χρειάζεται κατά προσέγγιση για να διπλασιαστούν τα κρούσματα σε μια (σχετικά πυκνοκατοικημένη) περιοχή. Με βάση την ανάλυση και ανάδειξη τους στο δημοφιλές πια άρθρο του συγγραφέα και ιδιοκτήτη on-line εκπαιδευτικής πλατφόρμας Tomas Pueyo, οι ημέρες αυτές είναι 6,2.

Άρα, αν λάβουμε ως δεδομένο ότι την 24η Φεβρουαρίου είχαμε 100 κρούσματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με αυτή την υπόθεση ύστερα από έξι ημέρες θα είχαμε 200, ύστερα από 12 θα φτάναμε στα 400 και ύστερα από 18 (δηλαδή σήμερα 13/03) στα 800. Βέβαια ο τύπος αυτής της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων αντιστοιχεί μόνο σε περιοχές που ο ιός αφήνεται να αλωνίζει ανεξέλεγκτα και όχι σε περιπτώσεις λήψης έκτακτων μέτρων όπως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε σήμερα 800 κρούσματα δεν θα έχουμε σε έξι ημέρες 1600, δεδομένου ότι οι κοινωνικές επαφές θα έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.