«Herd immunity»: Το παρανοϊκό σχέδιο μόλυνσης του πληθυσμού για να χτυπήσει επιθετικά τον κορωνοϊό
Βρείτε μας στο

«Αν η κυβέρνησή σας δεν σας προστατεύει, προστατέψτε εσείς τους εαυτούς σας». Με αυτή την ατάκα κλείνει η ανοιχτή –ουσιαστικά- επιστολή του Γουίλιαμ Χάνατζ προς τους Βρετανούς πολίτες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να ακολουθήσει μια… χαλαρή στάση απέναντι στον κορωνοϊό.

Ο άνθρωπος αυτός μόνο τυχαίος δεν είναι. Για την ακρίβεια πρόκειται για καθηγητή Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στην επιστολή του αναφέρει ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του νόμιζαν πως ήταν φάρσα ή fake news όπως συνηθίζουμε να λέμε πια τις ψευδείς ειδήσεις που στερούνται σοβαρότητας.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να εφαρμόσει το «Herd immunity», την τακτική της «αγελαίας ανοσίας». Πράγμα που πρακτικά μεταφράζεται σε μια εντελώς διαφορετική στάση σε σχέση με όλον τον υπόλοιπο κόσμο.

«Herd immunity»: Το παρανοϊκό σχέδιο μόλυνσης του πληθυσμού για να χτυπήσει επιθετικά τον κορωνοϊό

Οι Βρετανοί, βάσει κυβερνητικού σχεδίου, δεν θα απομονωθούν ούτε θα περιορίσουν τις δραστηριότητές τους. Στόχος είναι να μολυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού ρίσκου, με αποκλεισμό κατ’ οίκον μόνο των ευπαθών ομάδων, με την ελπίδα ότι το σύνολο του πληθυσμού θα αποκτήσει σταδιακά ανοσία στον κορωνοϊό.

Ωστόσο η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας κάνει λόγο για αδιανόητα λανθασμένη απόφαση, τραγική και εντελώς αναποτελεσματική τακτική, την οποία θεωρούν ότι η χώρα θα πληρώσει πάρα μα πάρα πολύ ακριβά.

Ο δόκτωρ Χάνατζ είναι ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι τέτοιου τύπου πρακτικές μπορούν να βρουν εφαρμογή στην περίπτωση μιας απλής γρίπης. «Αλλά αυτή δεν είναι απλά μια γρίπη, αλλά μια πανδημία. Ό,τι ισχύει στην γρίπη, δεν ισχύει και στον κορωνοϊό, επιμένει.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Τονίζει ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου πλάνου για έναν ιό με τα χαρακτηριστικά του Covid 19 πρακτικά θα σημάνει ότι ακόμη και με πολύ μικρά θνησιμότητας, το να εκθέσεις όλον (ουσιαστικά) τον πληθυσμό στον ιό, θα σημάνει αναπάντεχα πως τα κρούσματα θα είναι πολυάριθμα κατ’ αναλογία. Ακόμη και ελάχιστο να είναι, εάν νοσήσουν 50-60 εκατομμύρια άνθρωποι, μιλάμε για εκατόμβες νεκρών

«Herd immunity»: Το παρανοϊκό σχέδιο μόλυνσης του πληθυσμού για να χτυπήσει επιθετικά τον κορωνοϊό

Επιπλέον, περισσότεροι ασθενείς συνεπάγονται περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ακόμη και το περίφημο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, το περίφημο NHS για το οποίο οι Βρετανοί υπερηφανεύονται, δεν διαθέτει αριθμό κλινών αρκετό για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση με την οποία δεν έχει βρεθεί ποτέ αντιμέτωπο στο παρελθόν. Όπως υπογραμμίζει ο Γουίλιαμ Χάνατζ, η κατάσταση θα γίνεται μέρα με την μέρα δυσχερέστερη και με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στο σύστημα το οποίο θα καταρρεύσει από το βάρος των αναρίθμητων περιστατικών.

Παράλληλα, ο ίδιος επιστήμονας (και χιλιάδες άλλοι ανά τον κόσμο) θεωρούν ότι η ιδέα περί δεύτερου κύματος το επόμενο Φθινόπωρο και η αγελαία ανοσία με την οποία θα έχουν θωρακιστεί θεωρητικά οι Βρετανοί, δεν ευσταθεί. Επαναλαμβάνει ότι εδώ δεν πρόκειται για γνωστή γρίπη, επομένως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αυτό το δεύτερο κύμα. Μπορεί να μην εμφανιστεί ποτέ, πράγμα που σημαίνει πως όλο αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα εντελώς αχρείαστο και κυρίως επικίνδυνο ρίσκο δίχως το παραμικρό πρακτικό αποτέλεσμα.

«Herd immunity»: Το παρανοϊκό σχέδιο μόλυνσης του πληθυσμού για να χτυπήσει επιθετικά τον κορωνοϊό

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ επιμένει στην άποψη ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας πέρα από την πολιτική του περιορισμού και μάλιστα άμεσα και δίχως εξαιρέσεις. Τονίζει ότι τα παραδείγματα είναι γύρω μας και αποτελούν αποδείξεις για τον δρόμο που οφείλει να ακολουθήσει οποιαδήποτε λογική κυβέρνηση.

Προτάσσει τα παραδείγματα της Κίνας, της Ταϊβαν και της Νοτίου Κορέας και των μέτρων που πήραν, φτάνοντας σε ακραίες αποφάσεις, θέτοντας σε καραντίνα τους κατοίκους ολόκληρων πόλεων ή και ευρύτερων περιοχών, αναστέλλοντας την λειτουργία φορέων, απαγορεύοντας συγκεντρώσεις και κάποιες φορές καταπατώντας ακόμη και ατομικά δικαιώματα προκειμένου να προστατεύσουν το σύνολο του πληθυσμού από μεγαλύτερο κακό.

Ο Δρ Χάνατζ δεν είναι ο μόνος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τραγικά ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον και όπως και πολλοί άλλοι επιστήμονες εκλιπαρεί μια ολόκληρη χώρα να επανεξετάσει την στάση και την πολιτική της, τονίζοντας ότι ίσως είναι ήδη αργά.

Αυτή η στάση έχει ήδη εκθέσει άγνωστο αριθμό πολιτών σε έναν φονικό ιό και επιμένουν (με την ελπίδα πως θα διαψευστούν) πως ο αριθμός των νεκρών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι τόσο μεγάλος που θα θυμίζει πανδημίες άλλων εποχών όταν ξεκληρίστηκαν ολόκληρα έθνη.

Για την ώρα οι φωνές τους δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στα αυτιά του πιο στενόμυαλου ίσως ηγέτη ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας, που συνεχίζει να παίζει «ζάρια» με όλες τις πιθανότητες εναντίον του, ελπίζοντας σε μία και μοναδική προσπάθεια να φέρει «εξάρες»…