Έρευνα–καταπέλτης για τον Μπόρις Τζόνσον: Τα παιδιά μολύνονται περίπου στα ίδια ποσοστά με τους ενήλικες από κορωνοϊό
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Έρευνα–καταπέλτης για τον Μπόρις Τζόνσον: Τα παιδιά μολύνονται περίπου στα ίδια ποσοστά με τους ενήλικες από κορωνοϊό

To 6% των υπό εξέταση περιπτώσεων ανέπτυξε βαριά ασθένεια και των 32% αυτών ήταν βρέφη έως ενός έτους

Αυτό που γνωρίζαμε με βάση τα έως τώρα στοιχεία και ήταν μάλλον και το μόνο ευχάριστο σε ότι αφορά την επιδημία του κορωνοϊού είναι η ανθεκτικότητα έως και ανοσία των παιδιών σε αυτόν.

Είναι όμως τα πράγματα έτσι ή μήπως ήταν τελικά πρόωρο να ειπωθεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ο SARS-CoV2 έχει πρωτοφανή χαρακτηριστικά και η βάση δεδομένων που είχαμε έως τώρα για την επιδραστικότητα του δεν ήταν επαρκής για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα;

Αφορμή για προβληματισμό αποτελεί η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί έως τώρα αποκλειστικά για παιδιά. Διενεργήθηκε από το τμήμα κλινικής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής του Ιατρικού Κέντρου παιδιών της Σαγκάης, με επικεφάλης τον διευθυντή του Κέντρου Shilu Tong. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics και βασίστηκε σε κρούσματα από την Κίνα, απ’ όπου προέρχονται και τα περισσότερα στοιχεία έως τώρα. Υπό εξέταση τέθηκαν περισσότερα από 2.000 παιδιά που νόσησαν από τον ιό και σύμφωνα με τους ειδικούς το αποτέλεσμά της έρευενας είναι πιθανό να επηρεάσει πολιτικές σε όλο τον κόσμο, σε ότι έχει να κάνει με το κλείσιμο των σχολείων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 2.143 περιπτώσεις παιδιών κάτω των 18 ετών που αναφέρθηκαν στα Κινέζικα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από τις 8 Φεβρουαρίου. Μόνο το 1/3 αυτών των περιπτώσεων επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις. Τα υπόλοιπα ταξινομήθηκαν ως ύποπτα περιστατικά με βάση τα συμπτώματα του παιδιού, τις ακτινογραφίες θώρακα, τις εξετάσεις αίματος και αν το παιδί είχε εκτεθεί σε άτομα με κορωναϊό.

Περίπου τα μισά παιδιά είχαν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, συμφόρηση και πιθανώς ναυτία ή διάρροια. Περισσότερο από το 1/3 – περίπου το 39% – αρρώστησαν σχετικά βαριά, με πρόσθετα συμπτώματα όπως πνευμονία ή πνευμονικά προβλήματα που αποκαλύφθηκαν με αξονική τομογραφία, αλλά χωρίς προφανή δυσκολία στην αναπνοή. Περίπου το 4% δεν είχε καθόλου συμπτώματα.

Ωστόσο, υπήρξαν 125 παιδιά – σχεδόν το 6% – που ανέπτυξαν πολύ σοβαρή ασθένεια και ένα 14χρονο αγόρι με επιβεβαιωμένη μόλυνση από κορωναϊό πέθανε. Η κατάσταση δεκατριών από αυτά τα παιδιά θεωρήθηκε «κρίσιμη», στο χείλος αναπνευστικής ή οργανικής ανεπάρκειας. Όλων των υπολοίπων χαρακτηρίστηκε «σοβαρή» λόγω μεγάλων αναπνευστικών δυσκολιών.

Περισσότερο από το 60% των 125 παιδιών που ήταν σε «σοβαρή» ή «κρίσιμη» κατάσταση ήταν ηλικίας έως 5 ετών. Το 32%, ακριβώς 40 παιδιά, ήταν βρέφη, κάτω των 12 μηνών.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

«Αυτό που μας δείχνει η μελέτη είναι ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα παιδιά συνολικά και ότι τα νοσοκομεία πρέπει να προετοιμαστούν για ορισμένους μικρούς σε ηλικία ασθενείς», δήλωσε ο Dr. Srinivas Murthy, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια, ο οποίος δεν ενεπλάκη στη μελέτη. «Το κύριο συμπέρασμα» πρόσθεσε «είναι ότι τα παιδιά έχουν μολυνθεί σε ποσοστά που μπορούν να συγκριθούν με τους ενήλικες. Σαφώς τα ποσοστά σε βαριά συμπτώματα είναι πολύ χαμηλότερα, αλλά υπάρχει μεταξύ και των παιδιών μια κατηγορία που απαιτεί πιο επιθετική θεραπεία».

Ακόμα και μετά από αυτά τα ευρήματα πάντως, το συμπέρασμα ότι τα παιδιά είναι λιγότερα ευάλωτα στον κορωνοϊό από τους μεσήλικες δεν αλλάζει. Οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν το γιατί, μια απάντηση που δεν είχε δοθεί ούτε στις περιπτώσεις των στενά συνδεδεμένων ιών SARS στην Κίνα και MERS στη Μέση Ανατολή, που είχαν παρόμοια ηλικιακά χαρακτηριστικά.

Απομένει να φανεί αν τα αποτελέσματα της έρευνας θα αναγκάσουν τις κυβερνήσεις των χωρών που διατηρούν ακόμα ανοιχτά τα σχολεία να ρίξουν νερό στο κρασί τους. Στην Αγγλία για παράδειγμα γονείς, οργανώσεις και μερίδα πολιτικών και επιστημόνων εκφράζουν έως και οργή για τον Μπόρις Τζόνσον, θεωρώντας εγκληματική τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα.