Από εδώ ξεκίνησαν όλα: Το εκκολαπτήριο του κορωνοϊού στην Ευρώπη που μόλυνε δεκάδες χώρες
Βρείτε μας στο

Μέσα στην αγωνιώδη προσπάθεια που γίνεται για να βρεθεί το αντίδοτο στον κορωνοϊό, υπάρχει και ένα ακόμα μυστήριο που έχει να κάνει με αυτόν. Και ίσως να πρόκειται για κάτι δευτερεύoν αυτή τη στιγμή, αλλά παραμένει ένα υπαρκτό ερώτημα: πως ακριβώς προέκυψε αυτός το ιός. Και ακόμα πιο συγκεκριμένα: από που προέκυψε; Ποια ήταν η εστία του κορωνοϊού, το σημείο μέσω του οποίου εξαπλώθηκε, στην Ευρώπη τουλάχιστον;

Σύμφωνα με το Politico, ο τόπος που υπεύθυνος για την διασπορά του κορωνοϊού στην Ευρώπη είναι το αυστριακό χωριό Ισγκλ, επονομαζόμενο και ως «Ίμπιζα των Άλπεων». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω δημοσίευμα, το χειμερινό αυτό θέρετρο, που κάθε χρόνο προσελκύει εκατομμύρια ανθρώπους, «αποδείχτηκε πως ήταν το τέλειο εκκολαπτήριο για τον κορωνοϊό». Συγκεκριμένα, τονίζεται πως η διασπορά του ιού ξεκίνησε από εκεί στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά οι αρμόδιοι φορείς δεν κατάλαβαν αμέσως την έκταση του προβλήματος. Όταν πλέον κατάλαβαν τι είχε γίνει, ήταν αργά.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι το 40% από τα τουλάχιστον 1.400 επιβεβαιωμένα κρούσματά της, έχουν προέλθει από ανθρώπους που επισκέφθηκαν το Ισγκλ, ενώ το ίδιο ισχύει και για εκατοντάδες επιπλέον κρούσματα τόσο από την Αυστρία όσο και από τη Γερμανία συνδέονται άμεσα με το Ίσγκλ.

Το τραγικό είναι πως συγκεκριμένες προειδοποιήσεις από αρμόδιους φορείς άλλων χωρών είχαν γίνει στις αρχές του Ίσγκλ, αλλά οι τοπικοί αξιωματούχοι, υπό τον φόβο της μείωσης του τουρισμού (!), δεν μπήκαν στη διαδικασία λήψης άμεσων μέτρων. Αλλά ούτε και η κυβέρνηση της Αυστρία ασχολήθηκε ενεργά με το ζήτημα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας παίρνει μέχρι στιγμής τα εύσημα αναφορικά με τον τρόπο που έχει χειριστεί την κρίση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως η αδράνειά της αναφορικά με το ζήτημα του Ισγκλ υπήρξε καταστροφική.

Από εδώ ξεκίνησαν όλα: Το εκκολαπτήριο του κορωνοϊού στην Ευρώπη που μόλυνε δεκάδες χώρες

«Η απληστία αποδείχτηκε ανώτερη της ευθύνης για την υγεία των ντόπιων και των φιλοξενούμενων», τονίζει με σχόλιό της, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Μάλιστα, ακόμα και όταν στις 10 Μαρτίου, έχοντας επιβεβαιωθεί πως δεκάδες κρούσματα συνδέονται άμεσα με το συγκεκριμένο χωριό, οι αρχές έδωσαν εντολή να κλείσουν όλα τα μπαρ στο Ίσγκλ, τα ξενοδοχεία και τα λιφς των χιονοδρομικών εξαιρέθηκαν από την απαγόρευση, με αποτέλεσμα η εξάπλωση να συνεχίζεται ραγδαία. Ακόμα δε και όταν στις 13 Μαρτίου τα μέτρα σκλήρυναν παραπάνω, οι αρχές εξακολούθησαν να επιτρέπουν τη χρήση των λιφτς που μετέφεραν για μέρες τους σκιέρ στο χιονοδρομικό της περιοχής!

«Το σκάνδαλο είναι πως είχαν ενδείξεις μία εβδομάδα προτού εμείς φτάσουμε, και τις αγνόησαν», τονίζει ο δημοσιογράφος Κριστόφ Λανγκ, που επισκέφθηκε το Ίσγκλ στις 5 Μαρτίου με πέντε φίλους του με αποτέλεσμα να φύγουν όλοι (!), έχοντας προσβληθεί από τον Covid-19.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Πλέον, τόσο η κεντρική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης, με τις ίδιες πάντως να επιμένουν πως έκαναν τα πάντα προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού αμέσως μόλις διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της περίστασης. Το Τιρόλο πάντως, το κρατίδιο στο οποίο ανήκει το Ισγκλ, έχει για την ώρα το 1/4 των συνολικών κρουσμάτων της Αυστρίας, ενώ ταυτόχρονα μετρά κάτω από το 10% του αυστριακού πληθυσμού…