Το τεστ των 364.000: Η ευρωπαϊκή χώρα που νίκησε τον κορωνοϊό με την πιο επιθετική τακτική στον κόσμο
Βρείτε μας στο

Επελαύνει. Μοιάζει, για την ώρα, ασταμάτητος. Σε χώρες που άργησαν να πάρουν μέτρα κι έχουν γερασμένο πληθυσμό (όπως, για παράδειγμα, η Ιταλία) ο αριθμός των ατόμων που δεν τα κατάφεραν είναι τρομακτικά μεγάλος σε καθημερινή βάση.

Ο κορωνοϊός φαντάζει- και είναι- ένα αόρατο τέρας που άρπαξε σύσσωμη την ανθρωπότητα από το λαιμό και της προκάλεσε ασφυξία, κάνοντας της απανταχού κυβερνήσεις να ψάχνουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισής του, ούτως ώστε να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

Και μπορεί η πλειονότητα των ειδήσεων που κυκλοφορούν να είναι ελαφρώς πιο φωτεινές από το έρεβος, όμως υπάρχουν και πραγματικά καλά νέα- όπως, φερ’ ειπείν, ο δρόμος που ακολουθεί η Ισλανδία.

Η μικρή νησιωτική χώρα της Βόρειας Ευρώπης (364.000 συνολικός πληθυσμός) έχει επιλέξει την επιθετική στρατηγική σε ό,τι έχει να κάνει με τα τεστ στα οποία υποβάλλει τους κατοίκους της. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στην Ισλανδία έχουν γίνει 3787 τεστ και έχουν καταγραφεί 218 περιπτώσεις ανθρώπων που προσεβλήθησαν από τον ιό.

Το νούμερο των συνολικών ελέγχων «μεταφράζεται» σε 10.405 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ξεπερνώντας κατά πολύ τους αντίστοιχους που γίνονται στη Νότια Κορέα (5.203/ εκατ.), την Ιταλία (2.478/ εκάτ.) και την Αγγλία (764/ εκάτ.).

Αυτός ο αριθμός φέρνει την Ισλανδία στην πρώτη θέση, ποσοστιαία πάντα, των ελέγχων/ εκατομμύριο κόσμου, κάτι που δίνει φυσικά τη δυνατότητα στους επιστήμονες της χώρας να προβούν σε πολύ πιο αποτελεσματικές έρευνες και να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα, μιας και τα τεστ τους είναι πολύ πιο ακριβή εν συγκρίσει με τον υπόλοιπο κόσμο.

Το τεστ των 364.000: Η ευρωπαϊκή χώρα που νίκησε τον κορωνοϊό με την πιο επιθετική τακτική στον κόσμο

Σχεδόν 14.500.000.000 προβολές: Το νο1 βίντεο στην ιστορία του YouTube δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι! (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σχεδόν 14.500.000.000 προβολές: Το νο1 βίντεο στην ιστορία του YouTube δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι! (Vid)

«Στόχος μας είναι να να μπορέσουμε να εξετάσουμε… ολόκληρη τη χώρα», είναι τα λόγια του Θορολφούρ Γκιούνασον, του επικεφαλής επιδημιολόγου της Ισλανδίας, ο οποίος συμπληρώνει πως «Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για την συμπεριφορά του ιού στο σύνολο της κοινωνίας μας. Οι περισσότερες χώρες τη δεδομένη στιγμή κάνουν τεστ μόνο σε αυτούς που εμφανίζουν συμπτώματα. 

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα λένε πως από τους 218 που νοσούν στην Ισλανδία  οι μισοί περίπου είναι ασυμπτωματικοί, ενώ οι υπόλοιποι μισοί εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά της κοινής γρίπης. 

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ χρήσιμα τόσο για τη μελέτη της αντίδρασης του ιού σε μεγάλη κλίμακα στο εγγύς μέλλον, αλλά είναι δεδομένο πως θα βοηθήσουν και στις μελέτες που θα γίνουν μακροπρόθεσμα για τον Covid-19». 

Φυσικά, αντιλαμβάνεται κανείς πως η (πολυπόθητη) τακτική των μαζικών τεστ δεν είναι καθόλου εύκολο να εφαρμοστεί σε μεγάλες χώρες- στην Ισλανδία των κάτω των 400.000 κατοίκων είναι απείρως πιο εφικτό.

Ωστόσο, τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτή τη μέθοδο είναι επιστημονικό χρυσάφι, καθώς αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πώς οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ή αυτοί που περνούν ήπια τον κορωνοϊό μπορούν να μολύνουν έναν εξωπραγματικό αριθμό συμπολιτών τους και να «βοηθήσουν» άθελά τους (ή, στην περίπτωση της Ελλάδας, πολλές φορές λόγω της ατέρμονης βλακείας ορισμένων) στην περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Το τεστ των 364.000: Η ευρωπαϊκή χώρα που νίκησε τον κορωνοϊό με την πιο επιθετική τακτική στον κόσμο

Η Ισλανδία, λέει ο Γκιούνασον, θέλει ν’ ακολουθήσει το παράδειγμα της ιταλικής πόλης Βο, εκεί όπου και οι 3000 κάτοικοί της υποβλήθηκαν σε τεστ, διαπιστώθηκε ποιοι νοσούν… εμφανώς ή χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα, ιχνηλάτησαν επιτυχώς τις επαφές τους, έβαλαν τους 66 που βρέθηκαν θετικοί σε καραντίνα 14 ημερών και κατάφεραν να ξεφορτωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον ιό.

Τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό της, λοιπόν, και διαμοιρασμός των συμπερασμάτων μετά το πέρας των ερευνών με τον υπόλοιπο κόσμο, ούτως ώστε να βρεθεί πιο γρήγορα το φάρμακο απέναντι στον καταραμένο κορωνοϊό.

Η Ισλανδία δείχνει τον δρόμο, γιατί μπορεί. Και, κάπως έτσι, το ποτήρι φαντάζει αίφνης λίγο περισσότερο μισογεμάτο απ’ όσο μισοάδειο.

Αν θέλουμε άπαντες να γεμίσει μέχρι πάνω, έχουμε να κάνουμε μόνο ένα πράγμα: να μείνουμε σπίτι…