Κορωνοϊός: Πώς έδρασε ο ιός σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία και πώς σε χώρες με υψηλή υγρασία

Παίρνουμε 8 παραδείγματα για να δούμε αν μπορούν τελικά να εξαχθούν συμπεράσματα.

Όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και μπορεί να επιδρά διαφορετικά στον κορωνοϊό, το ίδιο ισχύει και με κάθε σημείο του εδάφους και της ατμόσφαιρας της γης.

Όπως είδαμε έναν υπεραιωνόβιο να βγαίνει νικητής στη μάχη με τον κορωνοϊό,  αλλά μια 16χρονη να πεθαίνει, έτσι και τα δεδομένα που μπορούν να αλιευθούν από κάθε χώρα ξεχωριστά, μας οδηγούν σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα.

Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πιθανότητα ομαδοποίησης χωρών ίσως είναι πολύ ριψοκίνδυνη, παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις όπου 3-4 χώρες μπορεί να έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και αριθμούς ως προς τον ιό.

Από το είδος ζωής που κάνουν οι πολίτες μέχρι τα καιρικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός δεν συναγελάζεται ιδιαίτερα, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι πιο χαμηλός, ενώ σε χώρες που υπάρχει έντονο το στοιχείο της διασκέδασης, ο ιός βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Κι αυτό πάλι δεν είναι απόλυτος κανόνας, αλλά μια γενική επιστημονική παραδοχή.

Σε προηγούμενοι κείμενο μας, είδαμε 6 περιπτώσεις χωρών όπου ο κορωνοϊός δεν παρουσιάζει τρομακτικούς αριθμούς και μπορεί αυτό να οφείλεται στην θερμοκρασία. Ενδέχεται όμως το κλειδί να μην είναι μόνο η θερμοκρασία, αλλά αυτή σε συνδυασμό με την υγρασία. Είναι πιθανό οι υψηλές θερμοκρασίες (>22 βαθμοί) και η υψηλή υγρασία (>70%) να δημιουργούν δυσκολία στον ιό ώστε να μεταδοθεί.

Είναι μια επιστημονική αλήθεια πως ιοί συγγενείς με τον κορωνοϊό δεν έδειξαν ίδια αντοχή σε θερμά και στεγνά κλίματα, όπου οι καιρικές συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να παραμένουν στον αέρα και τους έριχναν στο έδαφος, όπου η διάρκεια ζωής τους ήταν ως 3 ώρες. Αντιθέτως, σε πιο υγρά περιβάλλοντα ή με τη συνισταμένη της χαμηλής υγρασίας, αυτό που διαφαίνεται από επιστημονικές εκτιμήσεις είναι πως ιοί τέτοιας μορφής διατηρούνται για ως και 9 ημέρες στην εναέρια ατμόσφαιρα. (Πηγή: Financial Times)

Σε κάθε περίπτωση κανένα συμπέρασμα δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετό και αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως ακόμα κι αν συμβεί όντως ο ιός να ηττηθεί από τον καύσωνα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ξαναέρθει, ούτε ότι θα πρέπει να πέσουν εντελώς οι άμυνες και η προσοχή, ατομική, συλλογική, εθνική και υπερεθνική.

Στις 8 χώρες που ακολουθούν υπάρχουν δύο ομάδες, αυτές με χαμηλή υγρασία και ζέστη κι αυτές με υψηλή υγρασία και ζέστη. Σκοπίμως έχουμε βάλει και την παράμετρο της πυκνότητας του πληθυσμού, αφού σαφώς είναι δύσκολο ένας ιός να μεταδοθεί ραγδαία σε μια χώρα που έχει πολύ έρημο, όπως επίσης πρέπει να συνεκτιμώνται και οι περίοδοι μουσώνων ή τροπικών βροχών σε κάποια μέρη.

Στο Μεξικό για παράδειγμα, τα κρούσματα είναι πολύ λίγα, αν και η υγρασία χαμηλότερη από το 50%, κυρίως λόγω της πυκνότητας πληθυσμού. Αντίθετα, στην Κόστα Ρίκα που έχει ίδια πάνω-κάτω υγρασία και βρίσκεται σχετικά κοντά στο Μεξικό, η υψηλή πυκνότητα πληθυσμού έφερε πολλά κρούσματα για μια χώρα με τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας.

Εμείς παρουσιάζουμε απλά αριθμούς, τα συμπεράσματα δικά σας.

Κούβα

Θερμοκρασία: 27.5 βαθμοί Κελσίου

Υγρασία: 45%

Πυκνότητα πληθυσμού: 102 άνθρωποι/τ.χλμ.*

Κρούσματα – Νεκροί: 80-2

Πληθυσμός: 11.5 εκατ.

Ισπανιόλα (Δομινικανή Δημοκρατία – Αϊτή)

Θερμοκρασία: 28-31 βαθμοί Κελσίου

Υγρασία: 50-70%

Πυκνότητα πληθυσμού: 212 & 415 άνθρωποι/τ. χλμ.

Κρούσματα – Νεκροί: 581-20 για τη Δομινικανή Δημοκρατία, 8-0 για Αϊτή

Πληθυσμός: 10,7 & 11,3 εκατ.

Μεξικό

Θερμοκρασία: 25-30 βαθμοί Κελσίου

Υγρασία: 25%-40%

Πυκνότητα πληθυσμού: 57 άνθρωποι/τ. χλμ.

Κρούσματα-Νεκροί: 585-8

Πληθυσμός: 129 εκατ.

Κόστα Ρίκα

Θερμοκρασία: 25-29 βαθμοί Κελσίου

Υγρασία: 42%

Πυκνότητα πληθυσμού: 258 άνθρωποι/τ. χλμ.

Κρούσματα – Νεκροί: 231-2

Πληθυσμός: 5 εκατ.

Μαρόκο

Θερμοκρασία: 18 βαθμοί Κελσίου

Υγρασία: 66%

Πυκνότητα πληθυσμού: 81 άνθρωποι/τ.χλμ.

Κρούσματα – Νεκροί: 275-11

Πληθυσμός: 35 εκατ.

Μυανμάρ

Θερμοκρασία: 32-33 βαθμοί Κελσίου

Υγρασία: 70-80%

Πυκνότητα πληθυσμού: 216 άνθρωποι/ τ. χλμ.

Κρούσματα – Νεκροί: 5-0

Πληθυσμός: 53 εκατ.

Νιγηρία

Θερμοκρασία: 27-33 βαθμοί Κελσίου

Υγρασία: 80-84%

Πυκνότητα πληθυσμού: 212 άνθρωποι/τ. χλμ.

Κρούσματα – Νεκροί: 65-1

Πληθυσμός: 190 εκατ.

* Xαμηλή πυκνότητα πληθυσμού ορίζεται πάντα από τον συνολικό πληθυσμό και την έκταση της χώρας, οπότε για παράδειγμα οι 145 άνθρωποι που ζουν ανά τ. χλμ. στην Κίνα θεωρητικά δεν είναι πολλοί, αλλά δεδομένης της έκτασης της χώρας και του πληθυσμού, είναι.

**Εξυπακούεται πως δεν έχουμε καμία διάθεση να τελέσουμε ρόλο επιστήμονα και πως δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε εκτιμήσεις ή υποδείξεις. Απλώς φωτίζουμε μια σειρά από δεδομένα που μπορεί να σημαίνουν κάτι, μπορεί να σημαίνουν και απολύτως τίποτα.