Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα εν μέσω κορωνοϊού και η Γερμανία δείχνει το δρόμο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη για το πώς μπορεί να επιτευχθεί.
Η χώρα πλέον αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα έχοντας καταγράψει –σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση- 62.435 κρούσματα και 542 θανάτους, ενώ 9.211 άνθρωποι κατόρθωσαν να βγουν νικητές από αυτή τη μάχη και να θεραπευτούν.
Πλέον, έχουν βάλει λουκέτο τα εμπορικά καταστήματα, έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και επιπλέον έχουν υιοθετηθεί νέα μέτρα κοινωνικού περιορισμού και αποφυγής του συνωστισμού που θα έκανε δραματική την κατάσταση, στα τραγικά πρότυπα της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ωστόσο οι Γερμανοί δεν σταματούν εκεί και είναι έτοιμοι να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, αξιοποιώντας ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών. Την φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς εκεί εδρεύουν και δραστηριοποιούνται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείας του χώρου, διαθέτοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία και επιστήμονες που μπορούν να βοηθήσουν μεσοπρόθεσμα.
Εκπρόσωπος ενός εξ αυτών, του Ινστιτούτου Brunswick’s Helmholtz για την έρευνα λοιμωδών νόσων, επιβεβαίωσε επίσημα πρόσφατο δημοσίευμα του γνωστού περιοδικού «Spiegel», σύμφωνα με το οποίο βρίσκεται στα «σκαριά» ένα πρόγραμμα ανίχνευσης των ατόμων που έχουν εμφανίσει ουσιαστικά ανοσία έναντι του ιού, δηλαδή παρά το γεγονός ότι έχουν εκτεθεί σε αυτόν, διαθέτουν αντισώματα τα οποία τους επέτρεψαν να μην προσβληθούν από αυτόν. Προσοχή! Όχι να νοσήσουν με ήπια συμπτώματα, αλλά να μην ανιχνεύεται σε αυτούς ο COVID-19.
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Γκέραρντ Κράουζε, το σχέδιο έχει ήδη κατατεθεί υπόψιν της γερμανικής κυβέρνησης και το Ινστιτούτο δηλώνει έτοιμο να το θέσει σε εφαρμογή μέσα στον Απρίλιο, εφόσον «ανάψει» το «πράσινο φως» από τις Αρχές της χώρας.
«Θα μπορούσαμε έτσι ουσιαστικά να ξεχωρίσουμε αυτούς που έχουν εμφανίσει ανοσία ώστε να τους εξαιρέσουμε από τα μέτρα, δίνοντάς τους κάτι σαν πιστοποιητικό» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να υποβληθεί σε τεστ και εξονυχιστικές εξετάσεις ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με στόχο να προστατευθούν αποτελεσματικότερα το σύνολο των κατοίκων από την μελέτη αυτής της ιδιαιτερότητες.
Βάσει του προτεινόμενο σχεδίου πάνω από 100.000 πολίτες θα πρέπει να περάσουν από τις σχετικές εξετάσεις ώστε να δημιουργηθεί μια ικανοποιητική και όσο τον δυνατόν πιο αξιόπιστη βάση δεδομένων η οποία και θα χρησιμοποιηθεί άμεσα στην μάχη κατά του κορωνοϊού.
Πάντως, το ρεπορτάζ του «Speigel» ξεκαθαρίζει ότι μια τέτοιων διαστάσεων και τέτοιας έκτασης έρευνα δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μέσα σε μία νύχτα και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα απαιτούμενο διάστημα τουλάχιστον 2-3 μηνων.
Επιπλέον ορισμένοι διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις καθώς τονίζουν ότι τα διαθέσιμα τεστ για τα αντισώματα δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο θα έπρεπε για να δείξει κανείς σε αυτά «τυφλή» εμπιστοσύνη και να βασίσει σε αυτά μια πολιτική άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Προς το παρόν η Γερμανία ακολουθεί την πεπατημένη, δηλαδή την πολιτικές κοινωνικής καραντίνας, καθώς η έξαρση της πανδημίας έχει τέτοιες διαστάσεις ώστε κάθε διαφορετικού τύπου προσέγγιση να ενέχει τεράστιους κινδύνους και τις κυβερνήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές στα μέτρα που υιοθετούν ώστε να μην μετατραπεί καμία χώρα σε «νέα Ιταλία»…