Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης

Το κλείσιμο της παραλίας της Θεσσαλονίκης κάθε μέρα από τις 14:00 ως τις 08:00 (της επομένης) είναι μόνο η αρχή...

Η παγκόσμια καραντίνα που έχει απλωθεί από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη έχει εδραιώσει αναπόφευκτα, πρωτόγνωρες καταστάσεις για τους πληθυσμούς όλων των χωρών.

Υπό αυτή την έννοια, πράγματα που μέχρι πριν μερικές μέρες θα φάνταζαν αδιανόητα, πλέον είναι υπερβολικά πιθανά: αν κάποιοι θεωρούν πως η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν ακραίο μέτρο, είναι δεδομένο πως μάλλον θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσπάθεια για να προσαρμοστούν στις αποφάσεις που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση ως επέκταση μέτρων.

Από χώρα σε χώρα, τα κυβερνητικά μέτρα είναι διαφορετικά αλλά, όπως φαίνεται, στην Ελλάδα αναμένεται σύντομα να εφαρμοστεί ένα «κοκτέιλ» από μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Όλα εξ΄αυτών αναμένεται να είναι στην κατεύθυνση του περιορισμού επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους και στην περαιτέρω μείωση της κυκλοφορίας, από τη στιγμή που τα τωρινά μέτρα (αν κρίνουμε από τις εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες) δεν ακολουθούνται από κάποιους.

Γι’ αυτό και ήδη αποφασίστηκε το κλείσιμο της παραλίας της Θεσσαλονίκης κάθε μέρα από τις 14:00 ως τις 08:00 (της επομένης) και για όλο το Σαββατοκύριακο για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό μέτρο. Η επόμενη δέσμη μέτρων που αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να περιλαμβάνει:

– Κάτι από Αλβανία: ολική απαγόρευση κυκλοφορίας δηλαδή, με τους πολίτες να έχουν δικαίωμα μετακίνησης από τις 5 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, δηλαδή τις ώρες που είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι τράπεζες.

– Κάτι από Γαλλία ή Βρετανία: δυνατότητα εξόδου από το σπίτι για σωματική άσκηση ή σε περιορισμένη απόσταση από το σπίτι για περιορισμένο χρόνο και μόνο μία φορά την ημέρα. Το ποια θα είναι αυτή η απόσταση παίζεται. Στη Γαλλία επιτρέπεται άσκηση σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το σπίτι για μια ώρα, στη Βρετανία για κάτι παραπάνω αλλά ο οποιοσδήποτε το κάνει θα πρέπει να είναι μόνος.

– Κάτι από Ιταλία: απαγόρευση μετακίνησης από πόλη σε πόλη εκτός και αν πρόκειται για μια πολύ έκτακτη περίπτωση.

– Κάτι από Κίνα: διακοπή λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

– Κάτι από… εδώ χάνεται η μπάλα καθώς το εν λόγω μέτρο έχει εφαρμοστεί σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Γαλλία και εν γένει σε πάνω από 15 χώρες: απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.

– Κάτι από Γαλλία: Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών, εκτός από τις περιοχές όπου αυτές αποτελούν βασική πηγή τροφοδοσίας του πληθυσμού.

– Κάτι από Λος Άντζελες: Κλείσιμο εκκλησιών και λοιπών θρησκευτικών τεμενών.

– Κάτι από Βέλγιο: μειωμένος αριθμός πρατηρίων καυσίμων εν λειτουργία και περιορισμός του ωραρίου τους, καθώς και προμήθεια των πολιτών με μάσκες και αντισηπτικά μόνο με συνταγή γιατρού.

– Κάτι από Κίνα: δικαίωμα μετακίνησης μόνο για ένα μέλος της οικογένειας για εφοδιασμό. Συγκεκριμένα, στην Κίνα έβγαινε μόνο ένας άνθρωπος από κάθε οικογένεια, μία φορά ανά δύο μέρες και αυτό με προορισμό σουπερμάρκετ, όπου στην είσοδο γινόταν θερμομέτρηση.

– Κάτι (αυταρχικό είναι η αλήθεια) από Ιταλία: φυλάκιση για όποιον είναι διαπιστωμένα φορέας του COVID-19 και σπάει την καραντίνα.

-Κάτι (ακόμα) από Γαλλία: πρόστιμα που φτάνουν τα 1.500 ευρώ για τους κατ’ επανάληψη παραβάτες.

– Κάτι από Χονγκ Κονγκ: Αναστολή όλων των αεροπορικών πτήσεων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα και αντίστροφα.

– Και τέλος, κάτι από Ισπανία: επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων από ένοπλους στρατιώτες!

Όπως καταλαβαίνει κανείς, αν πράγματι η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτόν τον συνδυασμό μέτρων, που αποτελεί την τέταρτη και τελική φάση των μέτρων η υποχρεωτική καραντίνα θα είναι απλά μια… λεπτομέρεια.