«Τείχος ανοσίας»: Αυτή είναι η νέα, υβριδική τακτική των Άγγλων για να σπάσουν την καραντίνα

Μετά την ανοσία της αγέλης…

Η αμφιλεγόμενη τακτική των Άγγλων, η περίφημη «Ανοσία της αγέλης» είναι ένα σχέδιο που εφάρμοσε η Βρετανία και άλλες δυο χώρες της Ευρώπης. Η Σουηδία και η Ολλανδία.

Αν εξαιρέσεις τη Σουηδία όπου η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και η Αγγλία και η Ολλανδία απέτυχαν παταγωδώς. Ο Μπόρις Τζόνσον μπροστά στην εκατόμβη των νεκρών αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να προχωρήσει σε lockdown προκειμένου να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται.

Μετά την πρόβλεψη των επιστημόνων όμως ότι η καραντίνα μπορεί να διαρκέσει μήνες, γεγονός που θα διαλύσει την οικονομία της χώρας, η Αγγλία ετοιμάζεται να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο, που δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνο όσο η «Ανοσία της Αγέλης».

Πρόκειται για ένα μείγμα αυστηρών και χαλαρών μέτρων που θα περιορίσει τον ιό, αλλά την ίδια στιγμή θα δώσει ανάσες ζωής και στην οικονομία. Πώς θα γίνει αυτό;

Το σχέδιο προβλέπει σκληρή καραντίνα για εβδομάδες και στη συνέχεια χαλάρωση των μέτρων και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, μέχρι να ανέβει ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων. Μόλις αυτό συμβεί η καραντίνα θα επανέλθει και θα συνεχιστεί μέχρι να αλλάξει ξανά η καμπύλη των κρουσμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο και η οικονομία δεν θα νεκρώσει και ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι ελεγχόμενος για να μην γονατίσει το σύστημα υγείας της χώρας. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα «μερικό τείχος ανοσίας» που δεν αφορά σε τόσο μεγάλα ποσοστά όσο το 60% που απαιτούσε η ανοσία της αγέλης:

«Ενδεχομένως αυτή είναι μία στρατηγική που θα μπορούσε να περιορίσει την ταχύτητα εξάπλωσης της Covid-19. Ακόμη όμως και αν στις δυτικές χώρες σταματούσε τελείως η μετάδοση, ασθενείς από άλλες χώρες θα ταξίδευαν και θα μετέφεραν και πάλι τον ιό», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Σάρα Φόρτουν, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Η συγκεκριμένη τακτική σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα είναι αυτή που θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει η πλειονότητα των χωρών, αφού το εμβόλιο αργεί ακόμα και αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή που να έχει περάσει όλα τα τεστ δεν υπάρχει.

Θεωρείται μονόδρομος ιδιαίτερα σε χώρες με ευάλωτη οικονομία που δεν μπορούν να αντέξουν ένα σκληρό lockdown που θα κρατήσει και μετά το καλοκαίρι. Και σε αυτή την περίπτωση ο Μάης είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Το τελευταίο του δεκαήμερο θεωρείται καθοριστικό για τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και των πολιτών.

Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν και με τη βοήθεια και της ζέστης ο ιός αναχαιτιστεί είναι πολύ πιθανό να δούμε και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα) την εφαρμογή του σχεδίου του «τείχους της ανοσίας» που θα εφαρμόσει πρώτη η Αγγλία. Αν μη τι άλλο είναι ένα βήμα πιο κοντά στη λογική μετά την τρέλα της ανοσίας της αγέλης…