Red Light District: Οι 5 αλλαγές λόγω κορωνοϊού στην πιο διαβόητη περιοχή του Άμστερνταμ
Βρείτε μας στο

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επιμένει να λέει ότι οι εβδομάδες που έρχονται είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη με τον κορωνοϊό και δεν έχει άδικο. Αν δεν γίνει το μεγάλο λάθος και η Ελλάδα αντέξει μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, τότε τα δύσκολα θα έχουν περάσει.

Όπως αποδεικνύεται, δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε υπερβολικό το ότι η κυβέρνηση ήδη εξετάζει τα μέτρα που θα αναγκάσουν τους πολίτες να «μείνουν σπίτι» όταν ο καιρός ανοίξει, καθώς είναι δεδομένο πως όσο περισσότερο ανέβει η θερμοκρασία τόσο πιο δύσκολα θα βιώσουμε όλοι μας την καραντίνα.

Και το ερώτημα είναι ένα: Κατά πόσο η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως επιβάλλεται να συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους η εποχική γρίπη υποχωρεί; Θα συμβεί το ίδιο και με τον COVID-19;

Οι 3 μήνες που ο κορωνοϊός σχεδόν εξαφανίζεται

Όπως η εποχική γρίπη έτσι και οι κορωνοϊοί τείνουν να κάνουν την εμφάνισή τους κατά τους χειμερινούς μήνες -συνήθως μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου-, ενώ υποχωρούν προς τα μέσα της άνοιξης, με τις πρώτες λιακάδες.

Το γεγονός της «υποχώρησης» των κορωνοϊών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επιβεβαιώνει το University College του Λονδίνου, επιστήμονες του οποίου μελέτησαν δείγματα προηγούμενων ετών. Όπως σημείωσαν, οι κορωνοϊοί είναι στο πικ τους τον Φεβρουάριο, με τα κρούσματα να μειώνονται πολύ τoυς τρεις μήνες του καλοκαιριού: Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Τότε είναι και η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να προχωρήσει στη σταδιακή άρση των μέτρων προκειμένου να επιστρέψει ομαλά στην κανονικότητα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες (στον δείκτη της αύξησης των κρουσμάτων). Και αυτό είναι το σχέδιο Τσιόδρα.

Αυτό, όμως, σημαίνει ότι δεν συντρέχει κίνδυνος επανεμφάνισης; Η απάντηση είναι όχι!

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

«Μπορεί να δούμε τον κορωνοϊό να πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα το καλοκαίρι, ωστόσο η κατάσταση υπάρχει περίπτωση να αντιστραφεί τον ερχόμενο χειμώνα, αν ο πληθυσμός μιας χώρας παρουσιάζει ευαισθησία. Γι’ αυτό και κρίνεται ζωτικής σημασίας να ακολουθήσουμε ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση του ιού», τονίζει ο επικεφαλής της εν λόγω μελέτης, Ρομπ Όλντριτζ.

Το ίδιο υποστηρίζουν πολλοί ακόμα λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ανοσία στον COVID-19 δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, καθώς μιλάμε για έναν εντελώς νέο μολυσματικό παράγοντα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το καλοκαίρι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, απλά δεν θα μεταδίδεται με την ίδια ευκολία και την ίδια ταχύτητα.

Και σε αυτό δεν θα συμβάλλει μόνο η συμπεριφορά του ιού σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, μα και το ίδιο το σώμα μας. Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι 3 μήνες που ο κορωνοϊός σχεδόν εξαφανίζεται

«Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό έχει έναν συγκεκριμένο ρυθμό λειτουργίας. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, όμως, είναι πως ο ρυθμός αυτός αλλάζει ανάλογα με την εποχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανοσολόγος Νάταλι Ρίντελ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ειδικοί κρούουν στον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη μερίδα των ανθρώπων που θεωρούν ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα αλλάξει εντελώς… μαγικά.

Αν και οι εποχικές διακυμάνσεις στη συμπεριφορά του κορωνοϊού είναι αναμφισβήτητες, τονίζεται πως είναι εγκληματικό να ποντάρουμε τις ζωές μας στις υψηλές θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με τον Dr. Μάικλ Σκίνερ του Imperial College, η άνοδος της θερμοκρασίας δεν είναι παράγοντας που μπορεί να εξαλείψει τον COVID-19. Αντιθέτως, η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι το κλειδί στην επιτυχία. Και όπου επιτυχία, σημειώστε μικρότερη διασπορά του ιού και συνεπώς λιγότεροι μολυσμένοι ασθενείς και λιγότεροι θάνατοι.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι από τα μέσα Μαϊου και μετά θα δούμε την καμπύλη της πανδημίας να αλλάζει και τον ιό να αναχαιτίζεται σε μεγάλο βαθμό. Ευχή και ελπίδα όλων είναι μέχρι τον Οκτώβρη που αναμένεται το δεύτερο κύμα να υπάρχει τουλάχιστον μια φαρμακευτική αγωγή ικανή να τον αντιμετωπίσει. Γιατί περίπτωση να έχει βρεθεί το εμβόλιο έως τότε δεν υπάρχει…