«Καμία ανοσία της αγέλης»: Η πραγματική στρατηγική που ακολουθεί η Σουηδία και δεν μπορεί να αντιγράψει κανείς
Βρείτε μας στο

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει βαρύτατα την πλειονότητα των κρατών παγκοσμίως, με σχεδόν τον μισό πλανήτη να βρίσκεται σε καραντίνα (άνω των 3.000.000.000 ανθρώπων αυτή την στιγμή). Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει άρδην, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου- βασικά, ας μη γελιόμαστε: των πολύ περισσότερων εκατομμυρίων- είναι το εξής:

«Πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα- έστω και εν μέρει;».

Η Ελλαδα, το αναγνωρίζουν όλοι αυτό, ήταν από τις χώρες που κινήθηκε γρηγορότερα εν συγκρίσει με τις άλλες, με την κυβέρνηση να επιβάλει από πολύ νωρίς το κλείσιμο των σχολείων, τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, τον πλήρη περιορισμό της άσκοπης κυκλοφορίας κοκ.

Εξίσου άμεσα στην «επιδρομή» του Covid-19 έδρασε και μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία, μάλιστα, έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με μας (9 εκατομμύρια έναντι 10.5 δικών μας) και που σιγά-σιγά, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, ενημέρωσε πως επιστρέφει στη (μερική) κανονικότητα.

Ο λόγος για την Αυστρία- οι πολίτες της οποίας, να τονίσουμε, βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό από τις 15 Μαρτίου (πάνω-κάτω, δηλαδή, τις ίδιες μέρες με μας). Ο 33χρονος καγκελάριος του μεσόγειου κράτους της κεντρικής Ευρώπης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στους συμπολίτες του ενημέρωσε πως στόχος της κυβέρνησής του είναι η σταδιακή άρση των μέτρων.

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωράει σε σταδιακή άρση των μέτρων

Τι περιλαμβάνει το πλάνο του καγκελάριου; Τα εξής:

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…
  • Από τις 14 του Απρίλη θα επιτρέπεται η επαναλειτουργία των μικρότερων καταστημάτων, έως 400 τετραγωνικών μέτρων.
  • Από την 1η του Μάη όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια θα ανοίξουν εκ νέου, φυσικά τηρώντας στο έπακρο τους κανόνες υγιεινής και πρόληψης διασποράς του ιού (οι εργαζόμενοι θα φορούν μάσκες και γάντια, θα επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός πελατών στο κάθε κατάστημα κτλ)
  • Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια θα λειτουργήσουν και πάλι από τα μέσα Μαΐου
  • Τα σχολεία μένουν για την ώρα κλειστά μέχρι τα μέσα του Μάη και ενδεχομένως να επαναλειτουργήσουν από κει και έπειτα, αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο μεσοδιάστημα
  • Ο περιορισμός των μετακινήσεων θα ισχύει, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας (6/4), έως και τα τέλη Απριλίου
  • Οι δημόσιες συναθροίσεις θα συνεχίσουν ν’ απαγορεύονται έως και τις αρχές Ιουλίου
  • Όσον αφορά την καραντίνα, οι Αυστριακοί μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμό περιμέτρου μετακίνησης για να κάνουν τα αναγκαία ψώνια, για να εργαστούν (σε όσες περιπτώσεις η τηλεργασία δεν είναι δυνατή) και για να βοηθούν πρόσωπα που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνα τους
  • Για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι σε όλους τους τομείς, η απόφαση θα παρθεί στα τέλη του τρέχοντος μηνός

«Ενεργήσαμε γρήγορα και δραστικά, με αποτέλεσμα να αποτρέψουμε τα χειρότερα», δήλωσε ο Κουρτς, ο οποίος συμπλήρωσε πως «Η εβδομάδα του Πάσχα είναι πάρα πολύ κρίσιμη και θα γίνεται συνεχής αξιολόγηση των μέτρων και της αποδοτικότητάς τους.

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωράει σε σταδιακή άρση των μέτρων

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η Αυστρία των περίπου 9.000.000 κατοίκων έχει «γράψει» μέχρι σήμερα 12.058 επίσημα κρούσματα κορωνοϊού, με 204 ανθρώπους να χάνουν, δυστυχώς, την ζωή τους.

Εδώ και μια εβδομάδα, ωστόσο, ο ρυθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει διαρκή πτώση και αυτός είναι ο λόγος για την ελεγχόμενη αισιοδοξία των κυβερνώντων πως η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί πράγματι να επιτευχθεί το προσεχές διάστημα.

Και μπορεί να μη μιλάμε (ακόμα…) για επιστροφή ακριβώς στην πρότερη ζωή τους μιας και θα ισχύουν αρκετοί περιορισμοί, όμως είναι το πρώτο βήμα ευρωπαϊκής χώρας προς την… σωστή κατεύθυνση, που μπορεί κάλλιστα ν’ αποτελέσει οδηγό και για την Ελλάδα.

Ιδίως αν αναλογιστούμε πως εμείς με 2 εκατομμύρια περισσότερο πληθυσμό έχουμε υποδεκαπλάσια καταγεγραμμένα κρούσματα και υποτριπλάσιο αριθμό θανάτων.

Το ποτήρι έγινε αίφνης μισογεμάτο ή είναι ιδέα μας;