Ταυτοποίησαν το πρώτο κρούσμα: Η 57χρονη που οι Κινέζοι θεωρούν ότι είναι η ασθενής 0 του κορωνοϊού
Επικαιρότητα

Ταυτοποίησαν το πρώτο κρούσμα: Η 57χρονη που οι Κινέζοι θεωρούν ότι είναι η ασθενής 0 του κορωνοϊού

Μια πωλήτρια από την αγορά του Γουχάν φαίνεται πως είναι ο πρώτος άνθρωπος που προσβλήθηκε από τον COVID-19.

Παραμένει μεγάλο, αναπάντητο και το κυριότερο, υπερβολικά σημαντικό ερώτημα: πως προέκυψε αυτός ο καταραμένος ιός που ταλαιπωρεί ολόκληρη την ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες; Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν, οι υποθέσεις διαδέχονται η μία την άλλη και ταυτόχρονα, καμία πειστική και δεδομένη απάντηση δεν έχει προκύψει: στην καλύτερη, έχουμε να κάνουμε με εικασίες. Άλλες πιο σοβαρές, άλλες λιγότερο αλλά, όπως και να έχει, εικασίες.

Μέσα σε όλο αυτό το χάος αναπάντητων ερωτημάτων, δεν αποκλείεται στην Κίνα να βρέθηκε ο πρώτος άνθρωπος που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό. Πιθανότατα, έχουμε να κάνουμε με τον λεγόμενο «ασθενή μηδέν»…

Ο λόγος για την 57χρονη Wei Guixian, εργαζόμενη ως πωλήτρια στην αγορά της Γουχάν, από όπου και άρχισε -πιθανότατα- η πανδημία. Η Guixian φαίνεται πως ήταν η πρώτη ασθενής που έπειτα από τις σχετικές εξετάσεις βρέθηκε θετική στον συγκεκριμένο ιό.

Για την 57χρονη γυναίκα, όλα ξεκίνησαν στις 10 Δεκεμβρίου όταν η ίδια ένιωσε μια πολύ έντονη δυσφορία και ανέπτυξε συμπτώματα τα οποία έδειχναν ξεκάθαρα πως έχει προσβληθεί από κάποια ίωση. Άφησε το πόστο της στην αγορά της Γουχάν και πήγε σε μια μικρή τοπική κλινική για εξετάσεις. Στη συνέχεια, επέστρεψε στη δουλειά της και πιθανότατα κάπως έτσι ξεκίνησε να εξαπλώνεται ο ιός…

«Ένιωσα λίγο κουρασμένη, αλλά όχι τόσο κουρασμένη όπως τα προηγούμενα χρόνια. Κάθε χειμώνα υποφέρω από γρίπη. Έτσι, σκέφτηκα πως ήταν απλά αυτό: μια γρίπη», δηλώνει η ίδια μιλώντας σε κινέζικα ΜΜΕ.

Μια μέρα μετά τα πρώτα συμπτώματά της, η Guixian συνέχισε να μην νιώθει καλά. Επισκέφθηκε εκ νέου μια τοπική κλινική όπου και της έγινε μια ένεση αλλά συνέχισε να νιώθει πολύ άσχημα και έτσι πήγε σε ένα από τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία του Γουχάν. «Ο γιατρός που με εξέτασε δεν μπορούσε να καταλάβει τι έχω και έτσι μου έδωσε κάποια χάπια. Όμως ούτε αυτά δούλεψαν», λέει η 57χρονη.

Με τις μέρες να περνάνε και την ίδια να νιώθει την κατάστασή της όχι απλά να μην βελτιώνεται αλλά και να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, η Wei στις 16 Δεκεμβρίου, πήγε σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης για να πάρει γενικές εξετάσεις. Η γιατρός που την εξέτασε της είπε πως και άλλοι άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την κλινική με αντίστοιχα συμπτώματα και το κοινό τους χαρακτηριστικό ήταν πως είχαν έρθει σε επαφή με την αγορά της Γουχάν. Μάλιστα, η γιατρός χαρακτήρισε την -αδιευκρίνιστη εκείνη τη στιγμή ασθένεια- ως «αδίστακτη».

Ταυτοποίησαν το πρώτο κρούσμα: Η 57χρονη που οι Κινέζοι θεωρούν ότι είναι η ασθενής 0 του κορωνοϊού

Η γυναίκα βρέθηκε σε καραντίνα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου όταν και οι γιατροί προσδιόρισαν ως πηγή του ιού της τα θαλασσινά με τα οποία ερχόταν σε επαφή κατά τη δουλειά της. Στις 31 Δεκέμβρη, το συγκεκριμένο νοσοκομείο γνωστοποίησε πως η Wei ήταν η πρώτη από τους 27 συνολικά ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στο COVID-19. Από αυτούς τους 27 ανθρώπους, οι 24 ήταν συνδεδεμένοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την αγορά θαλασσινών.

Η γυναίκα βγήκε από το νοσοκομείο τον Ιανουάριο για να δηλώσει στη συνέχεια πως η ίδια πιστεύει ότι κόλλησε τη λοίμωξη από μια κοινόχρηστη τουαλέτα στην αγορά, την οποία χρησιμοποιούσαν διάφοροι πωλητές κρέατος και άλλοι εργαζόμενοι.

Οι πωλητές που εργαζόντουσαν από τα δεξιά και από τα αριστερά της Wei στην αγορά, καθώς και μία από τις κόρες της, μια ανιψιά της και ο σύζυγο της εν λόγω ανιψιάς της, βρέθηκαν επίσης θετικοί στον κορωνοϊό.

Η ίδια η Wei, μιλώντας σε δημοσιογράφους της χώρας της, είπε πρόσφατα πως πιστεύει ότι η αρχική αδράνεια της κυβέρνησης και η υποτίμηση του κινδύνου, υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες για την εξάπλωση του ιού. «Πολλοί λιγότεροι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει στη χώρα, αν η κυβέρνηση είχε ενεργήσει νωρίτερα», είναι τα λόγια της.

Είναι η 57χρονη γυναίκα, ο περιβόητος «ασθενής μηδέν» του κορωνοϊού; Φαίνεται πως αυτό ισχύει σίγουρα για την αγορά στην οποία εργαζόταν, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ασαφές αν ήταν το πρώτο άτομο στην Κίνα που συνέλαβε ποτέ τον COVID-19. Είναι ωστόσο εξαιρετικά πιθανό, στο πρόσωπό της να έχει βρεθεί η λύση του μεγάλου μυστηρίου αναφορικά με το από που και το από ποιον πρωτοξεκίνησε η πανδημία.