Η μετακίνηση του Γιάνη: Αναίτιος πόλεμος ή αγνή πολιτική υπεροψία;

Ο Βαρουφάκης τα κατάφερε ξανά και εν μέσω καραντίνας έγινε το επίκεντρο μιας δημόσιας διαφωνίας.

Μέσα στην απέραντη βαρεμάρα των ημερών που περιβάλλει την καραντίνα, συμπεριλαμβάνεται ξεκάθαρα και το γεγονός ότι οι πολιτικοί διαξιφισμοί έχουν χαλαρώσει αισθητά. Για όσους οι πολιτικές εξελίξεις είναι εκτός από μια σημαντική υπόθεση και ένα μεγάλο talk show φωνές, εντάσεων και έντονων διαφωνιών, αυτή η ησυχία που επικρατεί όσον αφορά τις κλασικές κομματικές διαφωνίες, είναι λιγάκι μονότονη όπως και να το κάνουμε.

Στις αρχές της όλης κατάστασης ανέβηκαν λιγάκι οι τόνοι, με την αντιπολίτευση να τα… χώνει στη κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν είχε φροντίσει να εξοπλίσει τις κλινικές όσο πιο αποτελεσματικά γινόταν, αλλά φαίνεται πως η ελληνική κοινωνία έκανε την χάρη στην κυβέρνηση, πειθάρχησε με όσα ήταν αναγκαίο να γίνουν όσον αφορά την αυτοπροστασία και τελικά, σε γενικές γραμμές, η κατάσταση φαίνεται πως είναι ελεγχόμενη για την ώρα. Συνεπώς, οι αντεγκλήσεις έγιναν ακόμα λιγότερες.

Ευτυχώς, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ένας πολιτικός που έχει την ικανότητα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να διχάζει και να δημιουργεί διαφωνίες. Ακόμα και εν μέσω καραντίνας, ο επικεφαλής του Μέρα25 κατάφερε να δημιουργήσει μια πολιτική κόντρα, να γίνει και πάλι viral και να προκαλέσει εκ νέου συζητήσεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν γνωστοποιήθηκε πως ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 πήγε στην Αίγινα με το πλοίο της γραμμής και όταν οι Λιμενικοί ζήτησαν (λανθασμένα, μιας και οι βουλευτές μπορούν να κινούνται ελεύθερα προς τη Βουλή) το σχετικό έγγραφο για τη μετακίνησή του, εκείνος αρνήθηκε, επικαλούμενος τη βουλευτική του ιδιότητα. Σύμφωνα με καταγγελίες των λιμενικών μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαφωνίας τους μαζί τους, ο Βαρουφάκης είπε «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;».

Προτού πάρει πάντως τρομακτικές διαστάσεις το θέμα και ενώ ήδη, διάφοροι πολιτικοί χώροι που δεν είναι κρυφό πως αποτελούν αντιπάλους του Βαρουφάκη ξεσπάθωναν μέσω social media εναντίον του χαρακτηρίζοντας τον ανεύθυνο και υπεροπτικό, ο Βαρουφάκης απάντησε.

«Κάποιοι πειράχτηκαν πολύ που πήγα από την Αίγινα στη Βουλή την 9/4 να μιλήσω για το Eurogroup εκείνης της βραδιάς στο οποίο η κυβέρνηση “πούλησε” το ευρωομόλογο. Κι επειδή δεν είχαν τι να πουν για το οικονομικό επιχείρημα ξεσπάθωσαν που, μετά την ομιλία, επέστρεψα… σπίτι μου!», σε ανάρτησή του στο Τwitter, ενώ σε μία δεύτερη, με την οποία απαντά σε άλλον χρήστη τονίζει: «Δεν “ήρθα” Διονύση στην Αίγινα. Στην Αθήνα πήγα στις 10πμ για να μιλήσω στη Βουλή επειδή ο ΠτΒ αρνήθηκε να τοποθετηθώ μέσω τηλεδιάσκεψης. Στις 16.30 επέστρεψα σπίτι μου. Τόσο απλά. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι πειράχτηκαν ιδιαίτερα με αυτά που είπα στον κ. Σταϊκούρα…».

Ακόμα βέβαια και αν επί της ουσίας ο Βαρουφάκης έχει δίκιο στα όσα λέει -και πράγματι, οι εξηγήσεις του είναι πειστικές- παραμένει φάουλ ενός πολιτικού να αρνείται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στους λιμενικούς με αποτέλεσμα να δημιουργείται τόσο μεγάλο μπέρδεμα από το πουθενά. Ο Βαρουφάκης έχει πράγματι αρκετούς ορκισμένους πολιτικούς αντιπάλους και πολλές φορές γίνεται θύμα εμπάθειας. Αλλά αυτό τον ωθεί πολλές φορές στο να βλέπει εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Το να σου ζητήσει εν μέσω καραντίνας ένας λιμενικός ένα χαρτί που να επικυρώνει το αν βρίσκεσαι νόμιμα σε ένα νησί όπου μόλις αποβιβάστηκες, δεν είναι δα και κάτι τόσο παράλογο ώστε να αντιμετωπίζεται ως συνωμοσία, όπως κάνει ο Βαρουφάκης.

Ταυτόχρονα δε, ακόμα και αν ο ίδιος είναι απόλυτα νόμιμος ως προς την ενέργειά του, υπάρχει και πάντα και το ζήτημα του διαχωρισμού ανάμεσα στο τυπικό και το ουσιαστικό. Με δεδομένο πως ο Βαρουφάκης ήξερε πως ενδέχεται να σπάσει την καραντίνα του για να βρεθεί στη Βουλή κάποια στιγμή μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, θα μπορούσε να μένει στην Αθήνα μόνιμα αντί για την Αίγινα. Ναι, τυπικά έχει το δικαίωμα να μένει όπου γουστάρει, ουσιαστικά όμως δεν είναι κακό να φροντίζει και ο ίδιος για την καλύτερη λειτουργικότητα των πραγμάτων κατά την περίοδο που διανύουμε.

Σε κάθε περίπτωση, ας είμαστε σοβαροί: το όλο θέμα είναι μια γιγάντωση ενός πταίσματος που καταλαμβάνει χώρο ελλείψει άλλης, αντίστοιχης επικαιρότητας. Και το ότι έστω και έτσι, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατάφερε να ξανασυζητηθεί είναι από μόνο του μια ωραία ιστορία.