«Καμία ανοσία της αγέλης»: Η πραγματική στρατηγική που ακολουθεί η Σουηδία και δεν μπορεί να αντιγράψει κανείς
Βρείτε μας στο

Τα δεδομένα προς ανάλυση που προσφέρει κάθε μέρα ο κορωνοϊός, τόσο σε επίπεδο στατιστικής όσο και σε επίπεδο βιολογικής-χημικής ενδοσκόπησης, είναι άπειρα και δημιουργούν έναν επιστημονικό πονοκέφαλο στους ερευνητές.

Κι αυτό ισχύει αν μπορέσουν να δουν μόνον τα facts και να μείνουν στους αριθμούς κι όχι στο ανθρώπινο, που είναι η απώλεια τόσων ζωών.

Τούτου δοθέντος, οποιαδήποτε πρόβλεψη περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στατιστικού λάθους απ΄αυτό που ισχύει συνήθως στις στατιστικές έρευνες. Η απόκλιση του 5-10% που πάντοτε προβλέπεται σε μία έρευνα, ο δείκτης σημαντικότητας όπως λέγεται, δεν είναι εύκολο να ισχύσει και να μην ξεχειλωθεί σε ανάλυση δεδομένων που αφορούν την εξέλιξη της νόσου σε κάθε χώρα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας όλοι οι επιστήμονες συνηγορούν πως όλα βαίνουν αίσια, ακριβώς επειδή υπήρξε γρήγορη αντίδραση που κλιμακώθηκε εξίσου γρήγορα. 13 Μαρτίου ξεκίνησε η απαγόρευση εκδηλώσεων, 23 Μαρτίου επήλθε το γενικό lockdown. Ένα lockdown που μόνο στο άκουσμα του προκάλεσε μια μεγαλύτερη συμμόρφωση και αποτελεί σύμφωνα με γράφημα του Imperial College τη στιγμή που δέχτηκε μια πιο σθεναρή άμυνα ο κορωνοϊός.

Imperial College: Το πιο αποτελεσματικό μέτρο της Ελλάδας που αναχαίτισε τον κορωνοϊό

Με τα όσα ίσχυαν πριν την 23η Μαρτίου σίγουρα η Ελλάδα δεν θα γινόταν Ιταλία ή Ισπανία, αλλά δεν θα μπορούσε να ανακοινώνει κάθε μέρα ελεγχόμενα κρούσματα ο κύριος Τσιόδρας και θα εμφανίζονταν ημέρες που το νοσοκομειακό σύστημα θα πιεζόταν πάνω από τις δυνάμεις του. Το γενικό lockdown έχει δώσει πανθομολογούμενα τον απαιτούμενο χρόνο και όπως δείχνει το γράφημα του Imperial, η συνιστώσα Rt, δηλαδή το reaction time, ο χρόνος αντίδρασης, είναι ο κύριος συντελεστές που η δική μας γραμμή δεν έχει καμπύλες και υψηλές κορυφές.

Σε συνδυασμό με το γράφημα του Imperial, ήρθε και η πρόβλεψη από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, που είναι ένα από τα κορυφαία αμερικανικά ιδρύματα σε επίπεδο λοιμώξεων και επιδημιών. Οι ερευνητές εκτιμούν πως στην Ελλάδα η κορύφωση της διασποράς και της εμφάνισης κρουσμάτων και δυστυχώς νεκρών, θα έρθει στις 21 Απριλίου, δηλαδή δύο ημέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Είναι μια ημερομηνία που συμπίπτει με την πλήρωση ενός μήνα από το γενικό lockdown, άρα εμπίπτει το χρονοδιάγραμμα που έδωσαν οι επιστήμονες για τον ένα μήνα που χρειάζεται να φανούν οι συνέπειες της στρατηγικής που ακολουθήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, στις 21 Απριλίου η έρευνα αναφέρει πως θα καταγραφεί ρεκόρ θανάτων με 13 και θα είναι μια ημέρα με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με 107 άτομα να τοποθετούνται στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις και άλλα 424 να καταλαμβάνουν κρεβάτι σε νοσοκομείο, χωρίς όμως να χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Αυτά τα νούμερα φυσικά περιλαμβάνουν και τους ήδη υφιστάμενους σε κλινικές.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως ένας τέτοιος αριθμός είναι “ευχής έργον”, αν εξετάσουμε ρεαλιστικά την κατάσταση, και αν ισχύσει θα είναι μια από τις πιο χαμηλές κορυφώσεις σε χώρα της Ευρώπης.

Μετά την 21η Απριλίου προβλέπεται να αρχίσει η σταδιακή κάθοδος στην εμφάνιση κρουσμάτων, άρα και στο κομμάτι της διασποράς, με το τέλος Μαΐου να είναι η περίοδος κατά την οποία ενδέχεται να έχουμε ακόμα και μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Η πρόβλεψη που έχει μεγάλη σημασία εδώ αφορά στην συνολική καταμέτρηση των νεκρών. Η έρευνα εξηγεί πως αν διατηρηθεί το γενικό lockdown μέχρι το τέλος Μαΐου, η Ελλάδα θα καταγράψει πάνω κάτω 400 θανάτους συνολικά, δηλαδή τους 98 μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο, συν 322. Αν κάνει κανείς μια απλή μαθηματική πράξη, αυτό σημαίνει πως στις 18 ημέρες του Απρίλη που απομένουν, μαζί με τις 31 του Μαΐου, έχουμε 322 νεκρούς για 49 ημέρες, δηλαδή 7-8 νεκρούς την ημέρα.

Κρίνοντας από το ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε ποτέ πάνω από 7 νεκρούς, τότε αυτό το νούμερο δεν είναι αρνητικό, αλλά όχι και θετικό. Φυσικά ο αριθμός των νεκρών είναι μια μέση τιμή βασισμένη στα τεστ που έχουν γίνει και στα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Επειδή όμως όλοι συναινούν πως υπάρχουν διαφυγόντα κρούσματα που μπορεί να υπερβαίνουν τα προς ώρας επιβεβαιωμένα, ενδέχεται το 400 να φτάσει το 635, αλλά μπορεί και τελικά να μην ξεπεράσει το 264.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως όλα κρίνονται στην πιο μικρή λεπτομέρεια και σίγουρα θα αποτελέσει ένα μεγάλο τεστ η εβδομάδα που έρχεται και το κατά πόσο θα μείνουμε πιστοί στο πλάνο, χωρίς να πάμε αθρόα σε εκκλησίες ή να κανονίσουμε στα κρυφά συγκεντρώσεις για ψήσιμο του οβελία.

Για να βρεθούμε σε ενάμιση μήνα πιο κοντά στο 264 κι όχι στο 635, θα πρέπει να διατηρηθεί η ισχύουσα κατάσταση για τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες ακόμη χωρίς χαλάρωση, τονίζει η έρευνα. Κάτι που φυσικά δεν είναι εύκολο, αφού στο τέλος Μαΐου θα συμπληρώνονται δυόμιση μήνες καραντίνας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντοχές του λαού, αλλά κυρίως τα στεγανά της οικονομίας!