Οι άνθρωποι στην Ελλάδα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: σε αυτούς που αγαπάνε υπερβολικά το καλοκαίρι και όλη την υπόλοιπη διάρκεια του χρόνου απλά μετράνε αντίστροφα μέχρι αυτό να φτάσει και σε εκείνους που μισούν το καλοκαίρι και την ζέστη, δεν ψήνονται καθόλου από την πολυκοσμία στις παραλίες και μετράνε αντίστροφα πότε θα ξανάρθει ο χειμώνας.
Για την πρώτη κατηγορία, την πλειοψηφική μέσα στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει μια τεράστια αγωνία φέτος: θα το ζήσουμε το καλοκαίρι ή θα μας το χαλάσει και αυτό ο κορωνοϊός;
Διότι μπορεί όταν ξεκινούσε η περίοδος της καραντίνας άπαντες να σκέφτονταν την εποχή που θα ξαναβγούν, θα πάνε στις παραλίες, θα κάνουν διακοπές και μέσα στο ελληνικό καλοκαίρι θα θυμούνται ως μακρινή ανάμνηση τους μήνες του κορωνοϊού αλλά όπως φαίνεται, αυτός ο ιός μοιάζει να είναι αρκετά δύσκολος αντίπαλος και ούτε λίγο ούτε πολύ θα το φάμε το 2020 με το να τον αντιμετωπίζουμε. Και κάπως έτσι, το ωραίο και ξέγνοιαστο καλοκαιράκι που πολλοί περίμεναν πως και πως μοιάζει να μην είναι και τόσο βέβαιο.
Σήμερα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ για την κατάσταση με τον κορωνοϊό, απάντησε μετά από σχετικό ερώτημα: «Διακοπές το καλοκαίρι θα πάμε, αλλά με κανόνες. Μπάνιο στη θάλασσα θα κάνουμε, αλλά με κανόνες. Δεν θα έχουμε οργανωμένες παραλίες, που θα είναι χιλιάδες κόσμος μέσα, θα είναι πολύ λιγότεροι. Και επίσης θα κρατάμε τις αποστάσεις από τους γύρω μας. Από εδώ και πέρα, θα ζούμε με κανόνες».
Κάποιοι διαβάζοντας τα λόγια του καθηγητή τα έβαψαν μαύρα καθώς πρέπει να ξεχάσουν το καλοκαίρι που ήξεραν, κάποιοι άλλοι όμως είδαν τη θετική πλευρά του πράγματος. Ο κορωνοϊός θα φέρει φέτος στις παραλίες αλλαγές που έπρεπε να ‘χουν γίνει εδώ και χρόνια. Όπως αυτές:
# Η πολυκοσμία στις πιο γνωστές παραλίες θα ανήκει πια στο παρελθόν. Οι λουόμενοι δεν θα είναι ο ένας πάνω στον άλλο, καθώς αναγκαστικά θα υπάρχει απόσταση μεταξύ τους. Συμβαίνει ήδη στην Αυστραλία όπου εν μέσω κορωνοϊού οι πολίτες λόγω των 39 βαθμών Κελσίου βγήκαν στις παραλίες, οργανωμένα και πειθαρχημένα και οι αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση για να τους συγχαρούν που κράτησαν τις αποστάσεις και τήρησαν όλους τους κανόνες.
# Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κόσμος θα στραφεί σε παραλίες λιγότερο διαφημισμένες (δόξα τω Ποσειδώνα έχουμε χιλιάδες στην Ελλάδα) και έτσι δεν θα ξαναδούμε εικόνες που θύμιζαν περισσότερο Γούντστοκ και λιγότερο χαλάρωση το καλοκαίρι.
# Λιγότερος κόσμος σημαίνει ασφαλώς λιγότερη φασαρία και πιο καθαρές παραλίες. Αυτό δηλαδή που μάταια ψάχναμε τα προηγούμενα χρόνια στις ελληνικές παραλίες.
# Αύξηση του εσωτερικού τουρισμού σε νησιά που μέχρι πρότινος δεν ήταν στη δεκάδα των Top προορισμών. Φέτος το πρώτο πράγμα που θα ψάχνει ο τουρίστας θα είναι η ηρεμία και κυρίως η ασφάλεια. Υπέροχα νησιά λοιπόν που ο Έλληνας δεν τα είχε στη λίστα του τα προηγούμενα χρόνια, φέτος θα τα τιμήσει και με το παραπάνω καθώς θα θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο των συνωστισμό και την πολυκοσμία.
# Επειδή ακριβώς από εδώ και πέρα θα ζούμε με κανόνες, όσοι σκεφτούν να αφήσουν σκουπίδια στην παραλία όπως έκαναν ανενόχλητοι τα προηγούμενα χρόνια, είναι βέβαιο ότι θα τα ακούσουν και απ’ την καλή και απ’ την ανάποδη απ’ τους υπόλοιπους λουόμενους. Αν μη τι άλλο, βγήκε και κάτι καλό απ’ τον κορωνοϊό. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2020, να ζήσουμε μια πανδημία για να καταλάβουμε πόσο σημαντικοί είναι οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και η καθαριότητα γενικότερα.