Το πιο μεγάλο έγκλημα της καραντίνας: Η αύξηση της οικιακής βίας είναι το πιο ντροπιαστικό μήνυμα των ημερών
Βρείτε μας στο

Αρκετές εβδομάδες πριν ξεσπάσει η πανδημία και τεθεί ο πλανήτης σε καραντίνα, ένα από τα μεγάλα ζητήματα, ιδίως στη Λατινική Αμερική, ήταν η βία κατά των γυναικών και συνολικά η βία από άνθρωπο σε άνθρωπο εντός του σπιτιού.

Σε μια περίοδο που πάρα πολλοί πόροι και δυναμικό έχουν στραφεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει υπάρξει πρόσφορο έδαφος για κρούσματα βίας να αυξηθούν και πάλι, ακυρώνοντας στην ουσία την μεγάλη προσπάθεια που είχε γίνει για να ξυπνήσει η κοινή γνώμη σε παγκόσμια κλίμακα.

Εμείς ως Menshouse μπορεί να απευθυνόμαστε ως επί το πλείστον σε ανδρικό κοινό, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ ένας άντρας δίχως τη γυναίκα. Όχι απαραίτητα σε ερωτικό επίπεδο. Μόνο και μόνο ως συναναστροφή, ως παρουσία στη ζωή του, ως διερεύνηση της ψυχοσύνθεσης του αντίθετου φύλου.

Πιθανότατα δεν είμαστε οι πρώτοι που θα προστρέξει κάποια γυναίκα που έχει ανάγκη για βοήθεια, αλλά σε αυτές τις στιγμές η φωνή μας νιώθει την ανάγκη να συστρατεύεται με τις φωνές όλων εκείνων που λόγω των συνθηκών δε μπορούν να ακουστούν τόσο δυνατά.

Άλλωστε, η ανθρωπότητα έχει αποδείξει πως είναι γεμάτη από κατακάθια και μερικά τέτοια βρήκαν την ευκαιρία να εκθέσουν τον τιποτένιο τους εαυτό χρησιμοποιώντας σωματική βία και ποντάροντας στον τεράστιο φόβο που δημιουργείται στο θύμα. Ειδικά σε περίοδο εγκλεισμού όπως αυτή, το θύμα δεν έχει τρόπο να ενημερώσει, καθώς βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο μαζί με τον θύτη του.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο 16 γυναίκες έχουν πεθάνει αυτή την περίοδο ως αποτέλεσμα βίας από συντρόφους ή συζύγους. Δολοφονήθηκαν. Στην Αργεντινή, που αντιμετώπιζε και πριν την καραντίνα σοβαρό ζήτημα, οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν είναι μέχρι στιγμής 24 από τον Μάρτιο και πάνω από 80 μέσα στο 2020.  Στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη το ποσοστό κλήσεων σε γραμμές βοήθειας για βία προς γυναίκες αυξήθηκε κατά 30% τον Μάρτιο και στην Ισπανία κατά 18%. Στις ΗΠΑ η αύξηση είναι ακόμα πιο τρομακτική, στο 35%

Κι αν μέχρι τώρα δεν θορυβείστε, σύμφωνα με στατιστικές του ΟΗΕ, το 50% των περιστατικών βίας στο σπίτι συνήθως δεν καταγράφονται. Κι αυτό το ποσοστό ισχύει σε νορμάλ περιόδους. Σε μια περίοδο καραντίνας ίσως μιλάμε για περισσότερα κρούσματα.

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος πρόληψης άλλος πέραν της παιδείας και γι΄αυτό το μόνο που μπορούμε να επισημάνουμε είναι πως η βία, δεν έχει νόημα από πού προέρχεται και πού καταλήγει, δεν μπορεί ποτέ να έχει θέση ανάμεσα μας και όσοι την ασκούν δεν μπορούν επίσης να έχουν θέσει ανάμεσα μας, στις κοινωνίες, δε γίνεται να τους δίνεται καμία ευκαιρία, όσο κυνικό κι αν ακούγεται. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη βία από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αφορά και τη βία προς τα ζώα.

* Αν έχεις υποστεί βία, υπάρχει η γραμμή 15900, αλλά σε περίπτωση που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά γιατί φοβάσαι μην σε ακούσει ο θύτης σου, τότε μπορείς να επικοινωνήσεις στο mail [email protected]