Οι 3 μήνες που ο κορωνοϊός σχεδόν εξαφανίζεται
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

«Φτιάχτηκε σίγουρα σε εργαστήρια»: Η θεωρία του νομπελίστα γιατρού για τον κορωνοϊό που προκαλεί σάλο

Σύμφωνα με Γάλλο ειδικό, ο κορωνοϊός προήλθε από δοκιμές για την ανακάλυψη εμβολίου κατά του AIDS.

Ο Λουκ Μοντανιέ είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Για την ακρίβεια, είναι ένας επιστήμονας με πολύ αντιφατικό παρελθόν. Από τη μία, βραβευμένος με νόμπελ ιατρικής το 2008, ένας από τους ερευνητές που εντόπισε και συγκεκριμενοποίησε τον θανατηφόρο ιό του AIDS τη δεκαετία του ’80 και εκείνος που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα ηγηθεί της οριστικής ανακάλυψης του εμβολίου κατά του AIDS, καθώς έχει αφιερώσει την ζωή του σε αυτό τις τελευταίες δεκαετίες.

Από την άλλη, υπάρχει έντονος κριτικός λόγος απέναντί του μέσα στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Ο Μοντανιέ έχει κατά καιρούς υποστηρίξει το κίνημα των αντιεμβολιαστών, που είναι κόκκινο πανί για τους επιστήμονες παγκοσμίως ενώ ορισμένες θέσεις που έχει πάρει για μια σειρά ζητημάτων φλερτάρουν τόσο έντονα με την συνωμοσιολογία, που έχουν γίνει η αιτία να μπει στον «πάγο» για μεγάλο κομμάτι των γιατρών σε όλο τον κόσμο.

Τώρα, ο Λουκ Μοντανιέ πήρε θέση για το ζήτημα του κορωνοϊού υποστηρίζοντας μια θέση που κατά πολλούς ειδικούς δεν ευσταθεί και οριακά θεωρείται συνωμοσιολογική. Όμως με τον κορωνοϊό τα πράγματα είναι τόσο καινούρια που κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτη βεβαιότητα για τίποτα, συνεπώς όταν ένας νομπελίστας επιστήμονας παίρνει θέση για αυτόν, κανένα αυτί δεν μπορεί να μένει αδιάφορο.

Ο Λουκ Μοντανιέ υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του την θεωρία πως ο κωρονοϊός δημιουργήθηκε από ανθρώπους μέσα σε ένα εργαστήριο και έδωσε άλλη τροπή σε έναν ισχυρισμό που όδευε στο να γίνει περιθωριακός – παρά το γεγονός βέβαια πως κάτι αντίστοιχο υποστηρίζει και ο Ντόναλντ Τραμπ…

Συγκεκριμένα, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής το 2008, Μοντανιέ ισχυρίζεται ότι ο κωρονοϊός είναι ένας ιός επεξεργασμένος και πως έχει «ξεφύγει» κατά λάθος από εργαστήριο της Γουχάν στην Κίνα.

«Φτιάχτηκε σίγουρα σε εργαστήρια»: Η θεωρία του νομπελίστα γιατρού για τον κορωνοϊό που προκαλεί σάλο

Ο Γάλλος πιστεύει πως στο συγκεκριμένο εργαστήριο, οι Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποιούσαν κωροναϊούς στην έρευνά τους αναφορικά με το εμβόλιο κατά του AIDS και σε αυτά τα πλαίσια, ο ιός ξέφυγε. Τονίζει μάλιστα, ότι μέρη από το DNA του AIDS βρέθηκαν στο γονιδίωμα του κορωνοϊού.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

«Το RNA του περιέχει ακολουθίες από τον HIV. Mε τον συνάδελφό μου, τον βιολόγο και μαθηματικό Ζαν Κλοντ Πέρεζ, αναλύσαμε την περιγραφή του γονιδιώματος του RNA του κορωνοϊού», δήλωσε ο Μοντανιέ σε συνέντευξή του.

Τον ισχυρισμό αυτό επιβεβαιώνουν και Ινδοί ερευνητές, που ισχυρίζονται πως αποτελέσματα αναλύσεών τους δείχνουν πως πράγματι ότι το γονιδίωμα αυτού του κορωναϊού περιέχει ακολουθίες από τον ιό του HIV!

Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν ο κωροναϊός θα μπορούσε να προέλθει από έναν ασθενή με AIDS, ο Μοντανιέ ήταν κατηγορηματικά αρνητικός: «Όχι, για να εισαχθεί η ακολουθία του HIV σε αυτό το γονιδίωμα, χρειάστηκαν μοριακά εργαλεία και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε εργαστήριο». Ο Μοντανιέ ωστόσο ισχυρίζεται ότι μέρη του HIV στο γονιδίωμα του κοροναϊού μπορούν να καταστραφούν με «κύματα».

«Η φύση εξαλείφει αυτές τις αφύσικες παραλλαγές. Ακόμα και τίποτα να μη γίνει, τα πράγματα θα βελτιωθούν, δυστυχώς μετά από αρκετούς θανάτους», προσθέτει ο Μοντανιέ στην ίδια συνέντευξη ενώ αναφορικά με το γεγονός ότι είναι δεδομένο πως θα κατηγορηθεί ως συνωμοσιολόγος, εκείνος απάντάει πως ότι οι πραγματικοί συνωμότες είναι αυτοί αποκρύπτουν την αλήθεια. Έκανε μάλιστα κάλεσμα στην Κίνα να παραδεχτεί τι συμβαίνει στο εργαστήριό της.

Άραγε εδώ μιλάνε οι συνωμοσιολογικές τάσεις του Μοντανιέ ή οι δηλώσεις του κουβαλάνε την εγκυρότητα που έχει ο λόγος ενός νομπελίστα επιστήμονα; Δεν είναι καθόλου απίθανο πάντως, ακόμα και να μην μάθουμε ποτέ.