Μετά από ενάμιση μήνα καραντίνας βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που φαίνεται ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια μικρή χαλάρωση, όμως στην πραγματικότητα δεν θα είναι έτσι. Και το λέμε αυτό καθώς η έννοια της χαλάρωσης δεν έχει εύκολα τον έλεγχο.
Αν χαλαρώσεις έστω και λίγο, είναι μετά πολύ εύκολο να χαλαρώσεις λίγο παραπάνω και λίγο παραπάνω. Η φιλοσοφία του καθενός μας ξεχωριστά θα πρέπει να παραμείνει όπως είχε πει ο κ. Τσιόδρας: να ζούμε σαν να έχουμε τον ιό και να προσπαθούμε να μην τον διασπείρουμε.
Σε κάθε περίπτωση, στις 4 Μαΐου αναμένεται να υπάρξει μια επανεκκίνηση στην οικονομία με το άνοιγμα συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας. Κι αυτό θα ισχύσει μόνον εφόσον ως τότε δεν εμφανιστεί ακόμα ένα πισωγύρισμα όπως με τον καταυλισμό στο Κρανίδι ή με το νοσοκομείο στο Περιστέρι.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ρεπορτάζ και πιο συγκεκριμένα αυτό του Αντώνη Φουρλή στη Huffington Post, στον πρωθυπουργό έχει προταθεί από αξιωματούχους ένα πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων απολύτης καραντίνας.
Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει το άνοιγμα καταστημάτων λιανικής που μπορούν να παρέχουν την αναλογία 15 τ.μ. ανά πελάτη στις 4 Μαΐου, την επαναλειτουργία σχολίων σταδιακά από τις 11 του μήνα μέχρι και την 1η Ιουνίου και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Φυσικά υπάρχει και σχέδιο για τον τουρισμό, μιας και η τουριστική περίοδος μπαίνει στο σημείο που τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσε με μεγάλη εισροή τουριστών.
Στο σχέδιο που έχει προταθεί και αναμένεται να εφαρμοστεί, υπάρχουν δύο σημεία που ίσως θα έπρεπε να επανεξεταστούν.
Το πρώτο αφορά στα σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία και όσα λένε οι επιστήμονες, τα παιδιά σπανίως εμφανίζουν επαρκή συμπτώματα της νόσου, οπότε αρκετά μπορεί να νοσούν δίχως να το γνωρίζουν. Άρα να είναι φορείς. Η παρουσία τους στο σχολείο, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας, ενδέχεται να αποτελέσει ένα διάτρητο σημείο στην μέχρι σήμερα πολύ καλή αντίδραση της πολιτείας στον κορωνοϊό.
Μην ξεχνάμε πως στα σχολεία δεν υπάρχουν μόνο παιδιά, αλλά και δάσκαλοι και καθηγητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν ενδεχομένως υποκείμενα νοσήματα κτλ. Όσο κι αν το σχολείο ή ο εκάστοτε καθηγητής πάρει μέτρα προφύλαξης, η καθημερινή επαφή με ένα ασυμπτωματικό παιδί για 3 εβδομάδες ή 1 μήνα, μπορεί να κάνει τη ζημιά.
Γι΄αυτό στην περίπτωση της εκπαίδευσης ίσως το πιο συνετό θα ήταν τα σχολεία να ανοίξουν μόνο για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου που προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και η χρονιά να θεωρηθεί ως ολοκληρωμένη για τις υπόλοιπες τάξεις, όπως γράφεται ότι θα συμβεί στη Γερμανία, τουλάχιστον στα περισσότερα από τα κρατίδια, των οποίων αρμοδιότητα είναι να ανοίξουν ή να κλείσουν ένα σχολείο.
Σε αυτό το σημείο να πούμε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να παραχωρήσει περισσότερη ελευθερία στους δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να είναι εκείνη αρμόδια να ανοίξει ή να ξανακλείσει ένα σχολείο, εφόσον παρουσιαστούν κρούσματα.
Το δεύτερο στοιχείο του σχεδίου αφορά στον τουρισμό που αποτελεί τον νούμερο ένα τομέα για την οικονομία της χώρας και η τεράστια συρρίκνωσή του φέτος θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους στα νησιά, ιδίως αν παρθεί το μέτρο της άρσης των καλοκαιρινών αδειών σε εργαζόμενους, οπότε δεν θα υπάρχει ούτε εσωτερική μετακίνηση.
Το προτεινόμενο γενικό μέτρο είναι να επιτραπεί συγκεκριμένος αριθμός τουριστών στο διάστημα της θερινής σεζόν και πάντοτε κατόπιν απόλυτου ελέγχου της υγείας όποιου μπαίνει και όποιου βγαίνει. Υπάρχουν επίσης κατευθύνσεις για το πώς θα λειτουργήσουν μονάδες εστίασης και ξενοδοχεία.
Δεδομένου ότι η φετινή χρονιά μοιάζει τρομερά χαμένη, θα πρέπει να παρθούν κι εδώ αποφάσεις επίπονες για τον βιοπορισμό αρκετών ανθρώπων και εν τέλει συνολικά για τη χώρα, αφού δεν είναι άγνωστο πως πολλές χιλιάδες ανθρώπων διακινούσαν τα έσοδα τους από τη θερινή σεζόν το χειμώνα στους τόπους τους κι επομένως ο τουρισμός σε ένα νησί ήταν άμεσα ωφέλιμος για το νησί, αλλά και μακροπρόθεσμα ωφέλιμος για περιοχές μακριά απ΄αυτό το νησί.
Ίσως εδώ λοιπόν παραστεί ανάγκη να επανεκτιμηθεί κι άλλο προς τα κάτω ο αριθμός των ανθρώπων που θα έρθουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό και πιθανώς κάποιες χώρες να αποκλειστούν για φέτος σε απόλυτο βαθμό.
Όλα τα παραπάνω φυσικά είναι απλώς εκτιμήσεις και μια πρώτη ανάγνωση σε πράγματα που σίγουρα θα εξεταστούν και θα θωρακιστούν στο έπακρο από τους αρμόδιους.
Βασικότερο πάντως απ΄όλα είναι να θωρακιστεί απόλυτα το σύστημα υγείας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το δεύτερο κύμα του ιού θα μας βρεί αντιμέτωπους με ένα ηθικό δίλημμα, στο οποίο οι Σουηδοί για παράδειγμα απάντησαν την οικονομία κι όχι τον άνθρωπο.
Επομένως, όση αποκλιμάκωση κι αν εφαρμοστεί, όσο σταδιακά κι αν αρθεί η καραντίνα, για τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον, θα πρέπει η συμπεριφορά της καραντίνας να μας γίνει μηχανική, βίωμα, έξη.