Ο Ανέστης και η Μαρία μαζί με τον γιο τους είναι εδώ και λίγους μήνες κάτοικοι Κοπεγχάγης, ολοκληρώνοντας μία μετανάστευση που έγινε για επαγγελματικούς λόγους καθώς και οι δύο είχαν πρόταση εργασίας στον υγειονομικό ιδιωτικό τομέα της Δανίας.
Η μετακόμισή τους συνέπεσε με την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού και βρέθηκαν από την Ελλάδα στη Δανία λίγο πριν όλες οι χώρες αρχίσουν να παίρνουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της διάδοσης του ιού.
Έζησαν τη μετάβαση αυτή των Ευρωπαίων σε έναν άλλο τρόπο ζωής και σήμερα, μερικούς μήνες μετά η Δανία, όπως η Ελλάδα επιστρέφουν σιγά σιγά στους ρυθμούς της κανονικότητας.
Η Δανία, μια από τις πρώτες στην Ευρώπη που επέβαλε περιοριστικά μέτρα, αποφάσισε να ανοίξει από τις 20 Απριλίου τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας και τα σχολεία, διατηρώντας όμως ακόμα τα σύνορά της κλειστά.
Οι δυο τους είχαν την καλοσύνη να απαντήσουν στις ερωτήσεις του Menshouse για τη ζωή στη Δανία, τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία της χώρας, τα μέτρα και τη διαφοροποίησή τους σε σχέση με αυτά της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών αλλά και το αίσθημα ασφάλειας που έχουν σε μία ανεπτυγμένη χώρα του ευρωπαϊκού βορρά.
Ποια μέτρα πήρε η Δανία και τι το διαφορετικό έκανε σε σχέση με την Ελλάδα;
Γενικά η Δανία πήρε τα πιο άμεσα κ αυστηρά μέτρα σε σχέση με άλλες βόρειες χώρες. Ακύρωση αθλητικών γεγονότων, συναυλιών κ συναθροίσεων, κλείσιμο σχολείων και παιδικών ήταν κοινά μέτρα με την Ελλάδα, όπως και περιορισμός λειτουργίας καφέ κ εστιατορίων (εκτός από παραγγελίες). Παρόλα αυτά δεν υπήρξε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα απαγόρευσαν την παραμονή σε συγκεκριμένα πάρκα (όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός κυρίως από παρέες μαθητών-φοιτητών).
Γενικά η κυβερνητική γραμμή ήταν αντίθετη με ακραία μέτρα και απαγορεύσεις, προωθώντας περισσότερο τις συστάσεις, βασιζόμενοι στην πειθαρχία που επιδεικνύουν οι Δανοί.
Η επίπτωση του lockdown στην οικονομία ποια ήταν;
Τα αποτελέσματα στην οικονομία δεν είναι άμεσα ορατά, αν και ακούστηκαν παραδείγματα εταιριών που λόγω μειωμένης ρευστότητας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.
Οι φετινές εκτιμήσεις για την οικονομία προβλέπουν συρρίκνωση της τάξης του 5-10%, κυρίως λόγω των μεγάλων πακέτων στήριξης που δόθηκαν σε εταιρίες κ εργαζόμενους.
Καθώς όμως η οικονομία της Δανίας ήταν πολύ ισχυρή, υπάρχει αισιοδοξία ότι η ανάκαμψη μπορεί να ξεκινήσει από την επόμενη χρόνια.
Ποια μέτρα έχουν παρθεί στα σχολεία μετά τη λήξη του Lockdown;
Αν συγκρίνεις το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας με εκείνο της Δανίας πιστεύεις ότι είναι εφικτό να εφαρμοστούν ανάλογα μέτρα και στη χώρα μας;
Η πρώτη άρση μέτρων αφορούσε σε παιδικούς και μικρότερες τάξεις του αντίστοιχου δημοτικού. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην χαμηλή μεταδοτικότητα από παιδιά αυτής της ηλικίας (σύμφωνα με το υπουργείο υγείας) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι γονείς και κηδεμόνες τους ήταν στατιστικά η καλύτερη επιλογή ομάδας για να “εκτεθεί” πρώτη (οι κανόνες περί ατομικής προστασίας-υγιεινής και ευπαθών ομάδων συνέχισαν να ισχύουν).
Καθώς ήδη ακολουθούν και λίγο μεγαλύτερες τάξεις, η βάση διδασκαλίας προβλέπει λιγότερους μαθητές ανά δάσκαλο και δωμάτιο-χώρο διδασκαλίας.
Στις μικρές ηλικίες, μεγάλο ποσοστό της καθημερινότητας αφιερώνεται στο ύπαιθρο.
Καθώς αυτό ήταν στην φιλοσοφία και την κουλτούρα του εκπαιδευτικού συστήματος, έγινε φυσικά και χωρίς προβλήματα.
Παρότι φαίνεται να είναι μια καλή λύση ειδικά στην συγκεκριμένη περίοδο, η εφαρμογή του στην Ελλάδα ίσως αποτελέσει πρόκληση.
Πού θα ένιωθες πιο ασφαλής εν μέσω πανδημίας και γιατί; Στη Δανία ή στην Ελλάδα;
Μαζί με το σύστημα υγείας δοκιμάζεται και η οικονομία της κάθε χώρας, οπότε η αίσθηση ασφάλειας είναι λίγο υποκειμενική, καθώς υπάρχει κόσμος που βιώνει την οικονομική αβεβαιότητα εξίσου δύσκολα.
Εδώ στην Δανία παρότι τα περιοριστικά μέτρα δεν ήταν τόσο αυστηρά όσο στην Ελλάδα, με τον γενικότερο τρόπο χειρισμού, επικοινωνίας και ανταπόκρισης του κόσμου και του κράτους, υπάρχει μια αίσθηση ασφαλείας, ηρεμίας και αισιοδοξίας.