Δύο 24ωρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού είναι πλέον παραπάνω από σαφές πως ο τουρισμός, η νούμερο ένα βιομηχανία της Ελλάδας, θα υποστεί τεράστιο πλήγμα το φετινό καλοκαίρι.
Είναι δε ένα καλοκαίρι που οι περσινές εκτιμήσεις ανέφεραν πως θα είχε υψηλότερα νούμερα κι από το πολύ επιτυχημένο περσινό. Η ζημιά δεν μπορεί να υπολογιστεί προφανώς τώρα, καθώς υπάρχει ένα πλάνο ελεγχόμενης τουριστικής εισροής στην Ελλάδα, αλλά μένει να δούμε κατά πόσον θα μπορέσει να εφαρμοστεί και αν θα έχουμε ή όχι άλλο διάστημα καραντίνας στο προσεχές 4μηνο.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως το πλήγμα δεν αφορά μόνο τα τουριστικά μέρη. Τα αφορά άμεσα, αλλά αφορά έμμεσα όλους. Οι πάρα πολλοί άνθρωποι που θα πήγαιναν για δουλειά τη θερινή σεζόν στα νησιά και θα γύριζαν το φθινόπωρο στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις για να ξοδέψουν τα έσοδα τους, τώρα δεν θα το κάνουν. Θα λείψει εν ολίγοις τζίρος από τους καταστηματάρχες το φθινόπωρο.
Αναμφίβολα ένα από τα νησιά που υφίστανται το τεράστιο πλήγμα, είναι η Μύκονος που κάθε χρόνο υποδεχόταν πλήθος κόσμου, ιδίως της υψηλής οικονομικά κοινωνίας. Αυτό είναι και το στοιχείο που κάνει τη Μύκονο το νησί που ίσως να μπορέσει με περισσότερη άνεση να ανατρέψει την οικονομική κατρακύλα. Πώς;
Αρχικά στις όποιες εκτιμήσεις υπάρχουν παράμετροι που δεν προβλέπονται. Ο βασικότερος παράγοντας είναι το μέγεθος του φόβου των ανθρώπων που παραδοσιακά επισκέπτονταν το νησί κι αν θα τους φοβήσει το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν. Είναι πάντως ένα θετικό η καλή έξωθεν μαρτυρία για την Ελλάδα από δημοσιεύματα του ξένου τύπου.
Αυτά ίσως ενισχυθούν από το πείραμα που θα γίνει στο νησί ως προς την ανίχνευση του κορωνοϊού. Ας μην ξεχνάμε πως η Μύκονος ήταν ένα από τα πρώτα νησιά που είχαν κρούσμα. Ιδιώτες του νησιού αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν μέσω του δήμου ένα πλάνο που επικεφαλής είναι 4 καθηγητές και επιστήμονες λοιμωξιολογίας, επιδημιολογίας και εν γένει ιατρικής.
Αναμένεται να πραγματοποιηθούν 3.000 τεστ σε κατοίκους του νησιού από τυχαία δειγματοληψία, ώστε να δοθεί μια πιο ακριβής εικόνα για την διασπορά του ιού, μιας και πολλοί από τους 3.000 δεν θα έχουν προσβληθεί, αλλά ενδεχομένως να έχουν έρθει σε επαφή κάποιοι με νοσούντα.
Αυτή η δειγματοληψία θα καθορίσει το μέγεθος των κρουσμάτων στο νησί, θα βοηθήσει στην ανίχνευση και άπαξ και συμβεί αυτό, θα ακολουθήσει η απομόνωση των νοσούντων, κάτι που θα καταστήσει τη Μύκονο πρακτικά “καθαρή”.
Αυτό μπορεί να μην είναι ένα ατού για να προσελκύσει τρομερά μεγάλο αριθμό, αλλά μπορεί να γίνει ένα ατού προς το παραδοσιακό target group του νησιού. Οι πλούσιοι Ρώσοι, Άραβες και όποια άλλη εθνικότητα, νοικιάζουν πάντοτε βίλες, έχουν συνήθως δικό τους προσωπικό ή εν πάση περιπτώσει έχουν την άνεση να ζητήσουν απόλυτο έλεγχο στο προσωπικό που θα τους παρασχεθεί από τους λεγόμενους κονσιέρζ. Ταυτόχρονα, είναι και οι πιο εύκολοι να ελεγχθούν αν είναι καθαροί από τον ιό.
Με αυτόν τον τρόπο δεν ανατρέπεται εξ ολοκλήρου η κατάσταση, αλλά κάποιες φορές το “λίγοι και καλοί” μπορεί να δώσει μια εμφανή τόνωση.