Το πρώτο πολύ μεγάλο φάουλ της κυβέρνησης έως τώρα...
Βρείτε μας στο

Τη στιγμή που επιβεβαιώνεται πανταχόθεν πως ο κορωνοϊός ήταν προϊόν της καταστροφικής στάσης της ανθρωπότητας προς τη φύση, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει να λέει ότι έσωσε την Ελλάδα από τον covid-19, αλλά την εκθέτει ανεπανόρθωτα στις επόμενες πανδημίες που θα εμφανιστούν με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Γιατί αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

Σε όσες χώρες του πλανήτη που κάποια στιγμή υπερχείλισαν από κόσμο, ξεκίνησε η επέκταση τους και σε σημεία που ήταν ακόμα άθικτα, βρέθηκαν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα ζώα που φέρουν τους ιούς και στους ανθρώπους που αποτελούν τους ξενιστές που κάνουν τους ιούς πιο εξελιγμένους και πιο επικίνδυνους.

Εδώ και πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις έπαιζαν με τη φωτιά ως προς το ζήτημα των υδρογονανθράκων και σε μια δεκαετία όπου όλος ο κόσμος βοά για τη στροφή στις ΑΠΕ, ενώ υπάρχουν παραδείγματα χωρών που έκαναν μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο και είδαν καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία τους.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε το πρώτο καθοριστικό βήμα γι΄αυτή την ειδεχθή περιβαλλοντική πολιτική και η Νέα Δημοκρατία την επικυρώνει, με τον κ. Χατζηδάκη να κάνει ακόμα χειρότερες προσθήκες στο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Η Ελλάδα είναι ο τουρισμός της. Ο κορωνοϊός της έδωσε ένα καίριο, όμως πρόσκαιρο πλήγμα, μιας και κάποια στιγμή θα βρεθεί φάρμακο. Το νομοσχέδιο αυτό όμως δεν είναι καθόλου πρόσκαιρο. Η Ελλάδα γίνεται τσιφλίκι της κάθε πετρελαϊκής, ώστε να καταπατήσει τα εδάφη της και να σκάψει, ακόμα και σε περιοχές Natura 2000, που είναι προστατευμένες από ευρωπαϊκό δίκαιο με λίγα λόγια. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρουν περιβαλλοντικές οργανώσεις:

1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) 

3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών

4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών

5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων

6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά

7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι όχι μόνο το πολυνομοσχέδιο αποτελεί ένα κίβδηλο επιχείρημα “νίκης” για την κυβέρνηση που θα διατείνεται πως φέρνει χρήμα στη χώρα, αλλά σε αυτό το χρήμα δεν θα έχει πλειοψηφικό μερίδιο εκμετάλλευσης. Αντιθέτως, θα υπακούει περισσότερο παρά θα την υπακούουν.

Ιδιαίτερη σημασία για το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος που κάνει το κράτος, είναι το ζήτημα νούμερο 3. Οι μελέτες για τα σημεία ενδεχόμενης εκμετάλλευσης θα γίνονται από ιδιώτες, οι οποίοι, ακόμα κι αν είναι αμερόληπτοι και ηθικοί και σέβονται το περιβάλλον, θα έχουν ένα τέτοιο deadline, ώστε να καθίσταται αδύνατο να βρεθούν οι κρυμμένοι κίνδυνοι.

Ο τρόπος δε που πέρασαν τις νέες διατάξεις και η… αντίδραση για τους τύπους των άλλων κομμάτων δυστυχώς δείχνουν παντελή έλλειψη σεβασμού για το περιβάλλον. Και όταν δεν σέβεσαι το περιβάλλον σήμερα, είναι βέβαιο ότι δεν θα σε σεβαστεί κι εκείνο αύριο. Το πρόσκαιρο κέρδος που μπορεί να έρθει στα επόμενα 3-4 χρόνια δεν μπορεί να σβήσει την ανυπολόγιστη ζημιά που θα έρθει σε βάθος χρόνου.

Όλα τα παραπάνω δεν συνέβησαν όμως με έναν λαό κοιμώμενο. Τους περασμένους μήνες όλες οι περιοχές στο Ιόνιο και στην Ήπειρο είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους στις εξορύξεις, ενώ από τη Δευτέρα υπάρχουν πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε αρκετά νησιά. Κι αυτές τις φωνές η κυβέρνηση τις αγνόησε…