Οι 3 μήνες που ο κορωνοϊός σχεδόν εξαφανίζεται
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Επιτέλους θετικά νέα: Η ανακάλυψη που ίσως «τελειώσει» τον κορωνοϊό

Οι επιστήμονες της Αριζόνα συνειδητοποίησαν κάτι πολύ ενδιαφέρον στις μελέτες τους...

Από τη πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος του κορωνοϊού, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μπήκε σε έναν αγωνιώδη αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθεί το εμβόλιο που θα τον καταπολεμήσει.

Ή έστω, μιας και το να βρεθεί εμβόλιο είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, το να κατασκευαστεί ένα φάρμακο που θα αντιμετωπίζει τα συμπτώματά του. Ταυτόχρονα, υπήρξε και μια ελπίδα πως η ίδια η φύση θα κάνει τη δουλειά της απέναντι στον ιό.

Η «φυσική» καταπολέμηση του ιού θα μπορούσε να προκύψει κατά βάση, με τρεις τρόπους. Πρώτον, μέσω μιας διαδεδομένης ανοσίας και αφού το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού είχε προσβληθεί από αυτόν. Δεύτερον, μέσω της έλευσης πιο ζεστού κλίματος που αυτόματα θα τον εξασθενούσε. Και τρίτον, μέσω κάποιας μετάλλαξής του, που θα τον έκανε αυτόματα λίγο πιο περίπλοκο. Η τρίτη ελπίδα υπήρξε, μέχρι πρότινος, και η πιο φρούδα: οι μεταλλάξεις του ιού όχι απλά δεν τον έκαναν λιγότερο περίπλοκο αλλά του προσέδιδαν ακόμα πιο περίπλοκα στοιχεία.

Όμως επιτέλους, φαίνεται πως όσον αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, προκύπτουν θετικά νέα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Arizona State University, μια νέα μετάλλαξη μπορεί να έχει κάνει τον ιό πιο αδύναμο απέναντι στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Για τη διενέργηση της μελέτης οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα του κορωνοϊού από 382 ασθενείς, που μένουν στη Αριζόνα για να αντιληφθούν πως ένα δείγμα του δεν είχε μεγάλο μέρος του γενετικού του υλικού. Πρόκειται για ένα φαινόμενο παρόμοιο με εκείνο που είχε εμφανίσει και ο SARS το 2003, όταν είχε πυροδοτήσει μία (σαφώς κατώτερη) πανδημία, προτού τελικά εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εν λόγω γενετική μετάλλαξη κάνει τον ιό πιο αδύναμο, κάτι που σημαίνει πως θα επηρεάσει τη διάδοσή του. Για την ακρίβεια, μάλλον θα τη μειώσει. Βέβαια, μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει κάνει την εμφάνισή της μόλις σε έναν ασθενή στην Αριζόνα, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν πως το φαινόμενο θα επαναληφθεί και θα αρχίσει να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά αυτή η μετάλλαξή του κορωνοϊού.

Επιτέλους θετικά νέα: Η ανακάλυψη που ίσως «τελειώσει» τον κορωνοϊό

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Δεν αποκλείεται μάλιστα, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, το πόρισμα αυτής της έρευνας να συνεισφέρει και στις έρευνες που γίνονται για την παραγωγή εμβολίου. Είναι χαρακτηριστικό δε πως στη σύγκριση που έγινε για τις ερευνητικές ανάγκες με τον ιό HIV, που πρόκειται για έναν ιό διαρκώς μεταλλασσόμενο, διαπιστώθηκε πως ο κορωνοϊός είναι απείρως σταθερότερος. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τους ερευνητές, τον κορωνοϊό αποτελούν 30 χιλιάδες γράμματα ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA) και σε μία από τις μεταλλάξεις του έλειπαν τα 81.

Είναι άραγε η φύση εκείνη που θα δώσει τη λύση σε ένα πρόβλημα των ανθρώπων, για το οποίο οι ίδιοι φαίνεται πως μέχρι στιγμής είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν; Θα φανεί τόσο γενναιόδωρη μαζί μας και μάλιστα, σε μια περίοδο που όχι μόνο δεν φαίνεται να βάζουμε μυαλό αλλά συνεχίζουμε να μην την σεβόμαστε όσο θα μπορούσαμε; Ευτυχώς που η φύση δεν έχει συνείδηση γιατί δύσκολα θα μας έκανε το χατήρι. Ευτυχώς που λειτουργεί απρόσωπα και έτσι, οι ελπίδες για αποδυνάμωση αυτού του καταστροφικού ιού είναι ζωντανές στο άμεσο μέλλον.