Η πρώτη κατά τεκμήριο θαυμάστρια της Αριστοτέλειας Δόγκα
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Η πρώτη κατά τεκμήριο θαυμάστρια της Αριστοτέλειας Δόγκα

Ο 76χρονος παππούς είχε την... ατυχία να γίνει αντιληπτός από μια πανίσχυρη συνείδηση

Λένε ότι η σιωπή είναι συνενοχή μπροστά σε μια εγκληματική συμπεριφορά. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να ταυτίσουμε τον άτολμο, τον ωχαδελφιστή και τον «που να μπλέκω τώρα» με τον συνένοχο, σίγουρα όμως η κοινωνία μας θα ήταν διαφορετική αν χαρακτήρες όπως η Αριστοτέλεια Δόγκα και η γυναίκα που αποκάλυψε τη δράση του 76χρονου, κατηγορούμενου ως παιδόφιλου παππού, δεν ήταν μειονότητα ανάμεσα μας.

Πριν από λίγες ημέρες η Αριστοτέλεια Δόγκα ξεμπρόστιασε το δικηγορικό σύστημα – και για αυτό της επιτέθηκαν με λύσσα – δείχνοντας με το δάχτυλο την ηθική αποσάθρωση της προσπάθειας συγκάλυψης ακόμα και του πιο φριχτού εγκλήματος στο βωμό μιας παχυλής αμοιβής.

Είναι δυνατόν το γενναίο παράδειγμα της – αυτό το καταγγελτικό μνημείο ανθρωπιάς – να απέδωσε τόσο γρήγορα καρπούς; Χάρη και στη συγκλονιστική αγόρευσή της, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην ανατριχιαστική υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη προσέγγισε μάλλον πρωτόγνωρα επίπεδα. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν η γυναίκα που εντόπισε το σπίτι διαμονής του 76χρονου και κατήγγειλε όλα όσα είχε δει στο «Χαμόγελο του Παιδιού» εμπνεύστηκε από τον πύρινο λόγο της εισαγγελέως. Θα μπορούσε όμως. Ως ελάχιστος φόρος τιμής στην Ελένη και όλα τα κορίτσια, εν ενεργεία και εν δυνάμει, θύματα ζωώδων ενστίκτων.

Πόσοι από μας δεν θα έκαναν τα στραβά μάτια βλέποντας έναν ηλικιωμένο άνδρα να θωπεύει την εννιάχρονη εγγονή του σε μια πλατεία; Η συγκεκριμένη γυναίκα περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία, πλησίασε το κοριτσάκι και του είπε ότι δεν πρέπει να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές από κανέναν. Δεν πτοήθηκε ούτε από την απάντηση («μα είναι ο παππούς μου») και ακολούθησε τον 76χρονο στην άλλη πλευρά της πλατείας, διαπιστώνοντας ότι είχε άλλες τρεις εγγονές, μια 15χρονη, μια 11χρονη και τη δίδυμη αδελφή της 9χρονης.

Η επόμενη κίνησή της ήταν να εντοπίσει το σπίτι διαμονής της οικογένειας και να ειδοποιήσει αμέσως το Χαμόγελο του Παιδιού. Το αποτέλεσμα ήταν ο 76χρονος να κριθεί προφυλακιστέος μετά τη μαρτυρία της 15χρονης εγγονής στους παιδοψυχολόγους ότι η ασέλγεια σε βάρος της είχε ξεκινήσει από την ηλικία των επτά ετών, αλλά και τις παρόμοιες ομολογίες των τριών αδελφών της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά την εξέταση όλων των παιδιών από τους παιδοψυχολόγους διαπιστώθηκε ότι δεν έχει υπάρξει βιασμός, αλλά κατ’ εξακολούθηση ασέλγεια, κάτι που έχει τραυματίσει τις ψυχές τους.

Πατέρας εννιά παιδιών και παππούς πολύ περισσότερων εγγονιών, ο συγκεκριμένος άνδρας μπορεί να συνέχιζε ανενόχλητα τη δράση του έως τα ύστερα του αν μία γυναίκα δεν αποτελούσε φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα, προτάσσοντας τη συνείδηση της πάνω απ’ το «πού και γιατί να μπλέξω». Τη δική της καταγγελία ενίσχυσαν κατόπιν περίοικοι που έκαναν λόγο για άσεμνες ενέργειες του 76χρονου, αλλά για τους γνωστούς λόγους κρατούσαν έως τότε το στόμα τους κλειστό. Είναι κατάντια να έχουμε αποδεχτεί ως φυσιολογικό ότι περισσότερο θα ασχοληθούμε (κακόβουλα) με τον γείτονα αν ψοφήσει η κατσίκα του, παρά (καλόβουλα) με τη γειτόνισσα αν έχουμε ηχηρές αποδείξεις κακοποίησης της από αυτόν.

Η Δόγκα και η θαυμάστρια της – έτσι θα την περιγράψω αυθαίρετα –  περιμένουν, εκεί έξω, επίδοξους μιμητές, ως «μύστες» αυτών των ηθικών αξιών που διακρίνει τις πιο προηγμένες κοινωνίες. Αν κάποια στιγμή είναι η κατάλληλη να σπάσουμε τα καλούπια μας, να δούμε πέρα από τη μύτη μας και πάνω από τις ατομιστικές αγκυλώσεις της συβαριτικής μας φύσης, τώρα είναι η στιγμή που… βοούν τα ερεθίσματα.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Φωτογραφία: Thefestival.gr