Κίνα 2020: Μετά τον κορωνοϊό, ετοιμάζεται να αλλάξει άρδην την παγκόσμια οικονομία και να «χτυπήσει» το δολάριο
Βρείτε μας στο

Στο πρώτο δίμηνο αυτού του τόσο συνταρακτικού έτους που διανύουμε, η Κίνα είχε μπει στο παγκόσμιο στόχαστρο για αρνητικούς λόγους, δηλαδή τον κορωνοϊό και τον τρόπο που αντιμετώπισε το ζήτημα στο ξεκίνημα του.

Από κείνο το σημείο και μετά όμως υπήρξαν πολλοί φορείς και απλοί πολίτες που επικρότησαν την αντίδραση της Κίνας και τον τρόπο που κατάφερε να τον περιορίσει και να επανέλθει.

Την ίδια στιγμή, η φερόμενη ως ηγέτιδα της παγκόσμιας οικονομίας, η Αμερική, έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, υπήρξε απίστευτα αλαζονική και χάθηκε το μέτρημα από ένα σημείο κι έπειτα. Και τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο για την αντίδραση των ανθρώπων της, της μαύρης φυλής, απέναντι στον συστημικό ρατσισμό που υπάρχει στην κοινωνία και διαχέεται με τέτοιο τρόπο στις δυνάμεις καταστολής, ώστε τα ποσοστά δολοφονιών μαύρων Αμερικάνων από τους αστυνομικούς να είναι συντριπτικά έναντι των αντίστοιχων περιπτώσεων με θύματα λευκούς.

Σε αυτό το δεκαήμερο που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια περιδίνηση εσωστρέφειας και τεράστιας αναδόμησης του κοινωνικού τους γίγνεσθαι – ο χρόνος θα δείξει αν είναι κάτι μόνιμο ή θα παραμείνει πρόσκαιρο και τούτη τη φορά – η Κίνα, η χώρα που ο Τραμπ θεωρεί ότι διέρρευση επίτηδες τον ιό («ο κινέζικος ιός» έλεγε και ξαναέλεγε σε δημόσιες ομιλίες του) φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει το σημείο μηδέν για μια ακόμα πιο ανατρεπτική μεταβολή σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτή τη φορά η μεταβολή δεν αφορά κάτι ex officio αρνητικό κι ούτε σχετίζεται με την υγεία. Σχετίζεται όμως με την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από τις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση της χώρας έθεσε σε εφαρμογή σε 4 μεγάλες πόλεις την κυκλοφορία του ψηφιακού της νομίσματος, του e-RMB, ούσα η πρώτη χώρα που κάνει ένα βήμα προς τα κρυπτονομίσματα και με στόχο να μπορέσει να χαρτογραφήσει και την διαρκώς εξελισσόμενη αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Το renminbi, όπως ονομάζεται το γουάν, είναι το αποτέλεσμα ενός σχεδίου που ξεκίνησε το 2014, με την κυβέρνηση να μελετά επισταμένως τα κρυπτονομίσματα και δη την πορεία του Bitcoin και του Ethereum, τα οποία μάλιστα μετά το renminbi σημειώνουν ανοδική πορεία και αφήνουν ολοκληρωτικά πίσω τους την τεράστια πτωτική πορεία τους το 2019.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 4 πόλεις όπου δίνεται η δυνατότητα χρήσης του για τραπεζικές συναλλαγές και online αγορές, η μία πόλη είναι η Ξιονγκάν, η οποία στήθηκε το 2019 στην επαρχία Χεμπέι, αποκλειστικά για να γίνει η smart & digital city της Κίνας. Με λίγα λόγια, το ψηφιακό νόμισμα δεν είναι σημείο των καιρών, μα κάτι στο οποίο η Κίνα πιστεύει και στηρίζει πολλά.

Σύμφωνα δε με το Bloomberg, με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί η κυβέρνηση να ελέγχει απόλυτα τις συναλλαγές και δεν είναι απίθανο να γίνει whitelisting και blacklisting σε πολίτες, με κάποιους να απομονώνονται από την ψηφιακή συναλλαγή.

Έχοντας τις υπηρεσίες AliPay και WeChat, οι Κινέζοι είναι ο λαός με την μεγαλύτερη «απορρόφηση» από τις τεχνολογικές εξελίξεις, κάτι που αποδεικνύεται από δύο αριθμούς: 16% του ΑΕΠ της χώρας αφορά τις online συναλλαγές, ενώ το 80% των χρηστών smartphone χρησιμοποιούν τις δύο εφαρμογές για ψηφιακές συναλλαγές. Και τα δύο ποσοστά τοποθετούν την Κίνα στην κορυφή της σχετικής λίστας και με τεράστια απόσταση από τις άλλες υπερδυνάμεις. Η Βρετανία για παράδειγμα και οι ΗΠΑ, έχουν μόλις 1% του ΑΕΠ τους σε ψηφιακές συναλλαγές.

Πριν από δύο χρόνια φαινόταν πιθανό να είναι η Ιαπωνία αυτή που θα στήσει μέρος της οικονομίας της γύρω από τα κρυπτονομίσματα, εν όψει και των φετινών Ολυμπιακών που τελικά ακυρώθηκαν ελέω κορωνοϊού. Τελικά είναι η Κίνα αυτή που προετοιμάζει το έδαφος ώστε από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Πεκίνο το 2022 και μετά, να δούμε ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Ήδη η διαφοροποίηση μπορεί να γίνει τεράστια στην κινεζική οικονομία μόνο από το γεγονός πως το κρυπτονόμισμα προσφέρει πρόσβαση σε τραπεζικές και online συναλλαγές σε περίπου 220 εκατομμύρια πολίτες, που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα με τις παρούσες συνθήκες.

Και μιλάμε για παγκόσμιο αντίκτυπο, καθώς ήδη Σουηδία, Νορβηγία και Ιαπωνία σχεδιάζουν την ψηφιοποίηση των νομισμάτων τους, ενώ η Κίνα, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, δεν έχει σκοπό να μείνει εσωστρεφής. Θέλει να εκμεταλλευτεί τη στιγμή για να βρεθεί σε θέση ισχύος, πιθανότατα προκαλώντας ρήγμα στην αξιοπιστία και ισχύ του δολαρίου. Αναλυτές του Χάρβαρντ μάλιστα εκτιμούν ότι μπορεί να σύρουν και τις ΗΠΑ σε ψηφιοποίηση του δολαρίου.

Αυτή η εκτίμηση πηγάζει από την προοπτική το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας να αποτελέσει το μονοπάτι μεταφοράς χρημάτων άλλων χωρών προς το εξωτερικό τους και δη προς τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και χώρες με τις οποίες η Αμερική έχει τεταμένες σχέσεις. Το Ιράν πρώτο απ΄όλες παρουσιάζεται ως μια χώρα που θα μπορούσε να ξεφύγει από την ιχνηλάτηση του χρήματος προς τις ΗΠΑ.

Φυσικά το τεράστιο ζήτημα στην υπόθεση του ψηφιακού νομίσματος αφορά στις τράπεζες. Κι αυτό γιατί το ψηφιακό νόμισμα δίνει έννοια μονοπωλίου στην κεντρική τράπεζα της Κίνας και όποιας χώρας επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο, και καθιστά τις εμπορικές τράπεζες παραρτήματα και χώρους αποταμίευσης, παρά αυτόνομες οντότητες, μιας και κατά βάση δεν θα διαθέτουν απόθεμα για να δανειοδοτούν.

Παράλληλα, το renminbi κάποια στιγμή θα προκαλέσει τριγμούς και αντιδράσεις στην Alibaba και την Tencent, δύο εταιρείες-κολοσσούς που μοιράζονται την πίτα στον τομέα των ψηφιακών συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση έχει ξημερώσει ένας νέος κόσμος σε οικονομικό επίπεδο και ενδέχεται σε μερικά χρόνια ο κορωνοϊός να είναι το σημείο τομής, η μετάβαση από την ηγέτιδα Αμερική στην ηγέτιδα Κίνα και στην οπισθοδρόμηση των ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή ευσεβή πόθο. Όμως έτσι φάνταζε και το παρόν πριν μερικά χρόνια. Και να που συνέβη…

Πηγή: Forbes, Bloomberg