Red Light District: Οι 5 αλλαγές λόγω κορωνοϊού στην πιο διαβόητη περιοχή του Άμστερνταμ
Βρείτε μας στο

Όσοι κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχαν την ψευδαίσθηση ότι μόλις τελειώσει το lockdowvn η ζωή τους θα επιστρέψει στην προ κορωνοϊού κανονικότητα, είδαν το τρένο της πραγματικότητας να συνθλίβει τις ελπίδες τους.

Η ζωή μας δεν θα είναι ξανά η ίδια μέχρι να γίνει το μεγάλο βήμα. Να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα γίνει το όπλο της ανθρωπότητας απέναντι στον covid-19.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και επιφανή μέλη της επιστημονικής κοινότητας δεν συμμερίζονταν την άκρατη αισιοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και άλλων ηγετών, που έκαναν λόγο για εύρεση αποτελεσματικού εμβολίου έως τον Σεπτέμβρη ή στη χειρότερη έως το τέλος του χρόνου.

Το πικρό παράδειγμα των ιών SARS και MERS, για τους οποίους η επιστήμη δεν έχει βρει ακόμα (ύστερα από τόσα χρόνια) αποτελεσματικό εμβόλιο, έκανε τους ερευνητές να κρατούν μικρό καλάθι.

Σήμερα, σχεδόν 7 μήνες μετά την εμφάνιση του covid-19 τα νέα δείχνουν να είναι πολύ θετικά. Το εμβόλιο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ που διαχειρίζεται η αμερικανική εταιρεία Moderna, βρίσκεται πλέον στη φάση ΙΙΙ και είναι ένα βήμα πριν την έγκριση.

Ο Ηλίας Μόσιαλος με ένα αναλυτικό και άκρως κατανοητό ποστάρισμα στη σελίδα του στο facebook εξήγησε ποιες είναι οι φάσεις απ’ τις οποίες περνάει ένα υποψήφιο εμβόλιο και ενημέρωσε το κοινό για την πορεία ανάπτυξης όλων των εμβολίων για τον κορωνοϊό:

Ο κύκλος ανάπτυξης ενός εμβολίου περιλαμβάνει κάποια διακριτά στάδια από το σχεδιασμό, στο εργαστήριο, στη μετέπειτα πορεία αξιολόγησης, έως και την ασφαλή κλινική χρήση του.

Ένα βήμα πριν την έγκριση: Το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό που πέρασε στη φάση III
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται αριθμητικά τα τρέχοντα στοιχεία για τα εμβόλια σε Προκλινικό στάδιο ανάπτυξη και υπό κλινική δοκιμή, για τον κορωνοϊό και μια περιγραφή κάθε σταδίου (πηγή New York Times).

Δεν έχουμε ακόμα εγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά παραμένει εντυπωσιακό πως μέσα σε 6 μήνες από την ανακάλυψή του ιού, υπάρχει ήδη ένα εμβόλιο σε Φάση ΙΙΙ, ενώ ακολουθούν 7 εμβόλια σε Φάση ΙΙ, 7 σε Φάση Ι και περισσότερα από 125 εμβόλια σε Προκλινικό στάδιο δοκιμών.

Στις προκλινικές δοκιμές οι επιστήμονες δοκιμάζουν το εμβόλιο σε ζωικά μοντέλα ερευνώντας τη δυνατότητα ανοσοαπόκρισης.

Στη ΦΑΣΗ Ι το εμβόλιο δίνεται σε μικρό αριθμό ανθρώπων για να ελεγχθεί η ασφάλεια και η δοσολογία, καθώς και για να επιβεβαιωθεί ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στη ΦΑΣΗ II, στις διευρυμένες δοκιμές, το εμβόλιο δίνεται σε εκατοντάδες άτομα που χωρίζονται σε ομάδες, όπως παιδιά και ηλικιωμένοι, για να δουν αν το εμβόλιο δρα διαφορετικά, ανά ομάδα. Αυτές οι κλινικές δοκιμές, αξιολογούν περαιτέρω την ασφάλεια και την ικανότητα του εμβολίου να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στη ΦΑΣΗ III το εμβόλιο δίνεται σε χιλιάδες άτομα, όπου γίνεται και η μελέτη αναφορικά με το πόσοι μολύνθηκαν, σε σύγκριση με εθελοντές που έλαβαν εικονικό εμβόλιο. Αυτή η φάση δοκιμών θα προσδιορίσει εάν το εμβόλιο μας προστατεύει από τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά την ΕΓΚΡΙΣΗ, οι ρυθμιστικές αρχές σε κάθε χώρα επανεξετάζουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν το εμβόλιο για μαζική χρήση στους ανθρώπους ή όχι. Κατά τη διάρκεια μιας πανδημία ένα εμβόλιο μπορεί να λάβει άδεια χρήσης, λόγω έκτακτης ανάγκης, προτού λάβει την επίσημη έγκριση.

Ένα βήμα πριν την έγκριση: Το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό που πέρασε στη φάση III