Ραγδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού...
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Ραγδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού…

Ελπίδες για οριστικό νοκ άουτ στον κορωνοϊό
Menshouse Team

Μπορεί η κωδική ονομασία ChAdOx1 nCoV-19 να μην μας λέει πολλά σε πρώτη φάση, αλλά είναι πολύ πιθανό σύντομα να βρίσκεται –αν όχι σε κάθε στόμα- σίγουρα στο σώμα των ανθρώπων που θέλουν να μην επιστρέψει ποτέ ο εφιάλτης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση από τις Αρχές της Νοτίου Αφρικής, πλέον ξεκινά άμεσα η κλινική δοκιμή ενός εμβολίου που θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο στη μάχη κατά της μεγαλύτερης απειλής για την ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια.

Ουσιαστικά πρόκειται για το «παιδί» της συνεργασίας του φημισμένου πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέσω του θυγατρικού σε αυτό Ινστιτούτου Τζένερ, και του πανεπιστημίου Wits του Γιοχάνεσμπουργκ, της πρωτεύουσας της πολυπληθούς χώρας (59.000.000 κάτοικοι), η οποία αυτή τη στιγμή παρουσιάζει τα πιο επικίνδυνα νούμερα, με τον κορωνοϊό να έχει μεγάλη έξαρση σε σχέση με τις υπόλοιπες στην «Μαύρη Ήπειρο».

Για τα πειράματα σε ανθρώπους θα χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη παραλλαγμένη εκδοχή ενός απλού ιού του κοινού κρυολογήματος, ο οποίος τροποποιήθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να μιμείται τον SARS-CoV-2, που είναι υπεύθυνος για την τρέχουσα πανδημία, από τον οποίο όμως έχει αφαιρεθεί η ικανότητα αναπαραγωγής και μετάδοσής του προκειμένου να είναι απόλυτα ασφαλής και να αποφευχθεί κάποιο εργαστηριακό «ατύχημα» που θα δυσχεράνει την κατάσταση αντί να την βελτιώσει.

Ήδη περίπου 4.000 άτομα (που αναμένεται να φτάσουν στις 10.000) έχουν συμμετάσχει στο ίδιο πρότζεκτ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως οι δοκιμές που θα λάβουν χώρα στη Νότια Αφρική θα είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, με τους κυβερνώντες να έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος, έχοντας απόλυτη επίγνωση του κινδύνου, καθώς γνωρίζουν ότι οι νοσοκομειακές υποδομές δεν θα μπορούσαν ποτέ μα ποτέ να αντέξουν σε ένα κύμα της πανδημίας.

Ραγδαίες εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού...

Σήμερα περίπου 80.000 κάτοικοι έχουν ανιχνευθεί θετικοί στον ιό, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 1.700 θάνατοι, νούμερα που είναι βέβαιο πως θα εκτοξευθούν εάν δεν βρεθεί σύντομα κάποιο εμβόλιο. Η ήδη άσχημη κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη καθώς το νότιο ημισφαίριο βρίσκεται σε περίοδο χειμώνα και επομένως θα υπάρξει γενικότερη αύξηση σε όλες τις ιογενείς λοιμώξεις, που θα επιβαρύνουν ακόμη πιο πολύ ένα σύστημα υγείας που –κακά τα ψέματα- δεν συμπεριλαμβάνεται στα καλύτερα του κόσμου και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και με άλλα επικίνδυνα νοσήματα, όπως για παράδειγμα το AIDS.

Το ελληνικό «Matrix»: Η cult βιντεοταινία των 80’s που ούτε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της είδε ποτέ ολόκληρη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το ελληνικό «Matrix»: Η cult βιντεοταινία των 80’s που ούτε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της είδε ποτέ ολόκληρη

Με την χώρα να έχει ήδη το 30% των διαγνωσθέντων κρουσμάτων και το 23% των θανάτων επί του συνόλου σε ολόκληρη την Ήπειρο και την κυβέρνηση να την έχει κηρύξει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και να έχει επιβάλει καραντίνα και περιορισμούς, το επόμενο βήμα αφορά στην πρόσληψη, κάτι που τόνισε σε δραματικό τόνο ο Σαμπίρ Μαχντί, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Wits και διευθυντής του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Νότιας Αφρικής.

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την πατρίδα μας αλλά και ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, οι ανάγκες στα νοσοκομεία μας θα είναι αυξημένες και η πίεση για ένα εμβόλιο καθίσταται επιτακτική ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του COVID-19», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει ο πειραματικός εμβολιασμός ευρείας έκτασης σε εθελοντές προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του.