Μπορεί το κλίμα αναφορικά με το ζήτημα του κορωνοϊού να έχει χαλαρώσει σε επίπεδο έντασης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, όμως παρ’ όλα αυτά το διακύβευμα της εύρεσης φαρμάκου ή εμβολίου παραμένει. Ένα φάρμακο θα προκαλούσε τεράστια ανακούφιση σε όλο τον πλανήτη αλλά ειδικά το εμβόλιο θα έμοιαζε σαν θείο δώρο.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ηγείται αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας όσον αφορά στην ανακάλυψη εμβολίου κατά του Covid-19. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ακούγονται και γράφονται από την Μεγάλη Βρετανία, οι πιθανότητες να ευδοκιμήσουν οι συνεχόμενες έρευνες και τον προσεχή χειμώνα να προκύψουν θετικά νέα γύρω από το ζήτημα είναι πάρα πολύ μεγάλες.
Αυτή τη συγκρατημένη αισιοδοξία ήρθε να ενισχύσει η Κέιτ Μπίνγκαμ, πρόεδρος της ειδικής ομάδας που έχει συγκροτηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εύρεση εμβολίου, η οποία τόνισε πως περιμένει να έχει στα χέρια της ένα εμβόλιο «στις αρχές του επόμενου έτους».
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, ενδέχεται να υπάρξουν και πάνω από ένα εμβόλια, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήρια. Βέβαια, φρόντισε να τονίσει πως ορισμένα από αυτά ενδέχεται να μην καταπολεμάνε πλήρως τον ιό αλλά «θα ήταν σε θέση να βοηθήσουν μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων».
Ανάμεσα στους πολλούς ειδικούς που ασχολούνται με την εύρεση εμβολίου, είναι η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ από την Οξφόρδη που μοιάζει να έχει κάνει μια πολύ προχωρημένη έρευνα. Η ίδια πάντως τονίζει, πως παρά το γεγονός ότι έχει προχωρήσει πολύ η έρευνα της οποίας ηγείται, δύσκολα θα υπάρξει εμβόλιο πριν τις αρχές του 2021 και όπως όλα δείχνουν, ο προσεχής χειμώνας θα μπει χωρίς να υπάρχει αντίδοτο.
Σύντομα πάντως, η εταιρεία Astra Zeneca, με την οποία συνεργάζεται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την εύρεση του εμβολίου, αναμένεται να ξεκινήσει μια δοκιμή σε περίπου 30.000 άτομα στις ΗΠΑ. Και την ίδια στιγμή που τα στελέχη της Οξφόρδης πανηγυρίζουν για αυτή την εξέλιξη, διότι δείχνει πόσο μπροστά βρίσκονται σε επίπεδο έρευνας σε σχέση με τις ανταγωνίστριες δομές που επίσης ψάχνουν για εμβόλιο, ένας άλλος καθηγητής της Οξφόρδης επιλέγει να ρίχνει το βάρος της ανάλυσής του στην κεντρική διαχείριση της κατάστασης από τη Βρετανίας.
Ο λόγος για τον Σερ Τζον Μπελ, καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που σχολιάζει: «Δεν νομίζω ότι είχαμε εκτεταμένο σχεδιασμό για οποιαδήποτε πανδημία, για να είμαστε ειλικρινείς. Οι ειδικοί μιλούσαν περιστασιακά για τον κίνδυνο γρίπης, αλλά ελάχιστα έγιναν. Νομίζω ότι δεν υπήρξαμε πραγματικά έτοιμοι για την πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιας υγείας μας θα σκέφτονται πιο στρατηγικά αναφορικά με τις πανδημίες, αντί να προσπαθούμε να αντιδράσουμε αφού φτάσουν στο κατώφλι μας. Αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα. Σχετικά με την εύρεση εμβολίου, θα ήταν σημαντικό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης όσο το δυνατόν περισσότεροι ευάλωτοι (ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι) πριν από το χειμώνα. Αλλά δύσκολα θα είναι εφικτό αυτό. Οπότε ας προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας μας».
Όπως και να έχει, η μία από τις δύο χώρες που κατακρίθηκαν όσο καμία άλλη σχετικά με το πώς επέλεξαν να διαχειριστούν το ζήτημα της πανδημίας (η άλλη ήταν η Αμερική) φαίνεται να είναι και αυτή που θα ανακαλύψει το λυτρωτικό εμβόλιο.
Και σε αυτή την περίπτωση, μάλλον οι αμαρτίες του παρελθόντος αναμένεται να ξεχαστούν…