Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 κι έπειτα, τα ελληνικά σώματα στρατού είχαν ως βασικό όπλο εφόδου το G3A3 και σε μικρότερη χρήση την μπερέτα Μ1. Στην πορεία των ετών χτίστηκε εργοστάσιο στο Αίγιο που κάλυπτε τις ελληνικές ανάγκες.
Το συγκεκριμένο τυφέκιο όμως παρέμενε γερμανικού σχεδιασμού και προέλευσης και αυτό είχε κι έχει ως και σήμερα μια σειρά από περιορισμούς. Περιορισμοί οι οποίοι ενδέχεται να αρθούν εφόσον προκριθεί η πρόταση Ελλήνων σχεδιαστών για το τυφέκιο ΑΟΡ.
Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές και συζητιέται εντόνως τις τελευταίες ημέρες – υπήρξε μέχρι και ανάρτηση του Στρατηγού Κωσταράκου – έχει κατατεθεί πρόταση στο ΓΕΣ με τον σχεδιασμό ενός τυφεκίου που θα μπορούσε να ισχυροποιήσει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Το Άορ παρουσιάζεται ως ένα σύγχρονο δείγμα αραβίδας με ταξινόμηση Μ21-5 διαμετρήματος 5,56 mm NATO αλλά μπορεί να προσφερθεί και με ταξινόμηση Μ21-7 στο διαμέτρημα 7,62 mm NATO. Παράλληλα, οι σχεδιαστές έχουν αφήσει ελευθερία προσαρμογών, μιας και μπορούν να υπάρξουν εκδόσεις με 4 διαφορετικά μεγέθη κάννης, από 23-24 μέχρι 45.72 εκατοστά, κατά τι μεγαλύτερη δηλαδή από την 45άρα κάννη του G3.
Ως προς τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, κι εδώ ο στόχος είναι η προσαρμοστικότητα του όπλου στις διαφορετικές ανάγκες, είτε αυτές αφορούν Τακτικούς Αγώνες Πεζικού είτε Ειδικές Επιχειρήσεις.
Η ομάδα σχεδιαστών φέρεται να έχει προτείνει λύσεις όπως συγκρότημα βάσεων – χειροφυλακτήρα τύπου M-LOK για μικρότερο βάρος και σταθερότερη προσαρμογή παρελκομένων, βελτιωμένη εργονομία με πλήρως αμφιδέξιους μοχλούς χειρισμού (μοχλός ασφαλείας/ βολής, αναστολέας γεμιστήρα, αναστολέας κλείστρου), πεπλατυσμένα χείλη υποδοχής γεμιστήρα και διευρυμένο προφυλακτήρα σκανδάλης, κάννη ελευθέρας ταλαντώσεως (Free Float), ενισχυμένη ακαμψία συνόλου για βελτιωμένη ακρίβεια πυρός και διατήρηση ρυθμίσεων, βαμμένο κορμό σε απόχρωση για βελτιωμένη παραλλαγή, φινίρισμα με ιδιότητες αντι-IR, πτυσσόμενο κοντάκιο και εσωτερικές παρεμβάσεις για ενισχυμένη αξιοπιστία λειτουργίας.
Αξίζει να αναφερθεί πως όλα τα μέρη του τυφεκίου θα έχουν υλικό κατασκευής κράματα μετάλλων υψηλής ποιότητας και αντοχής και πλαστικά μέρη ενισχυμένα με υαλονήματα που ανταποκρίνονται σε στρατιωτικές προδιαγραφές, με τις ανάλογες επιφανειακές βαφές όπως φωσφάτωση, ανοδίωση, επιχρωμίωση κ.λπ. Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλές προτάσεις, αλλά είναι στο μέτρο του δυνατού για το δυναμικό της Ελλάδας. Θα μπορούσαν δηλαδή να παράγονται όλα τα παραπάνω εξ ολοκλήρου εδώ.
Προς το παρόν η πρόταση ΑΟΡ βρίσκεται υπό διαρκή εξέταση και σίγουρα δεν έχει προκριθεί ως η οριστική επιλογή στο προ ενός έτους αίτημα του ΥΠΕΘΑ προς σχεδιαστές όπλων για δημιουργία ενός νέου τυφεκίου που θα εγκαινιαζόταν το 2021.
Ίσα ίσα που αυτή τη στιγμή φαίνεται πως το προβάδισμα βρίσκεται στην ομάδα Ισραηλινών και στο τυφέκιο TAVOR, όπου σύμφωνα με το veteranos.gr έχει γίνει ήδη κλειδώσει η προμήθεια. Πάντως, σύμφωνα με το armyvoice.gr, τα όσα συμβαίνουν μέσα στο 2020 με την Τουρκία δημιουργούν ανάχωμα στην παραγωγή εθνικού τυφεκίου και τοποθετούν την προετοιμασία και την επιφυλακή στα αμυντικά οπλικά συστήματα εδάφους και αέρος.
Αν πάντως το ΓΕΣ δώσει το πράσινο φως στο ΑΟΡ, αυτό θα σημαίνει πρωτίστως πως η χώρα μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά την παραγωγή του για τις εθνικές ανάγκες, αλλά και για την ζήτηση που θα υπάρξει, καθώς η Ελλάδα θα ανήκει πλέον στις χώρες του ΝΑΤΟ με εθνική παραγωγή τυφεκίων και αναμφίβολα θα έχει μια πολύ διαφορετική θέση που θα σημαίνει, θεωρητικά πάντα, και οικονομικά οφέλη.
Τα σχόλια του Στρατηγού κ. Μιχαήλ Κωσταράκου πάντως είναι ενδεικτικά:
«Συνέχεια για το «εθνικό τυφέκιο» ΑΟΡ. Παρουσίαση χθες στο ΓΕΣ του Εθνικού Τυφεκίου. Με τη σχεδιαστική του απεικόνιση το ΑΟΡ αποκτά πλέον μορφή και ταυτότητα.
Οι τεχνικές του προδιαγραφές, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες του αλλά και το χαμηλό κόστος κατασκευής του, είναι εντυπωσιακά. Ελληνικά χέρια και ελληνικές θέσεις εργασίας.
Ελπίζω ότι οι αρμόδιοι θα αντιληφθούν την τεράστια σημασία που έχει για τις ΕΔ αλλά και τη χώρα, καθώς και την ανάπτυξη που προσπαθούμε να πετύχουμε για την οικονομική ανάταση της Ελλαδος.
Με έγκαιρη λήψη αποφάσεων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και σκληρή δουλειά των κατασκευαστών, θα μπορέσουμε να δούμε ένα πρώτο Λόχο Ελλήνων Στρατιωτών εξοπλισμένων με το «εθνικό τυφέκιό»- το δικό μας «εθνικό όπλο» και όχι κάποιο εισαγόμενο που θα παρουσιάζεται σαν τέτοιο- να συμμετέχει στον εορτασμό για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, κι αυτό θα είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας».
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1159131357775559&id=100010361164480
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1159603291061699&id=100010361164480