Red Light District: Οι 5 αλλαγές λόγω κορωνοϊού στην πιο διαβόητη περιοχή του Άμστερνταμ
Βρείτε μας στο

Η αναζωπύρωση εστιών μόλυνσης του κορωνοϊού στην ευρύτερη «γειτονιά», με κυριότερες αυτές στα Βαλκάνια –ειδικά στην Σερβία στους πολίτες της οποίας επιβλήθηκε εμπάργκο εισόδου- αλλά και στο Ισραήλ, επανέφερε και στην Ελλάδα την ανησυχία για ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας και την συζήτηση για την ανάγκη ανάπτυξης ενός εμβολίου πριν τον χειμώνα.

Άλλωστε οι επιστήμονες, που μπορεί συχνά να έχουν διαφορετικές (ακόμη και αντίθετες ή συγκρουόμενες) απόψεις και θέσεις σχετικά με τους τρόπους περιορισμού του ιού, συμφωνούν σε ένα πράγμα. Ότι μετά το φθινόπωρο, όταν κοινό κρυολόγημα ή και απλές μορφές γρίπης θα κάνουν την επανεμφάνισή τους, τα συστήματα υγείας θα δέχονται πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση, πράγμα που σημαίνει ότι θα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας. Πλέον υπάρχει η γνώση από το προηγούμενο κύμα το οποίο απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο (σιωπηλοί μάρτυρες οι χιλιάδες νεκροί) ότι κανένα μοντέλο –όσο ανεπτυγμένο κι αν είναι- δεν είναι σε θέση να τα βάλει με το «τέρας» όταν αυτό δεν ελεγχθεί στα πρώτα στάδιά του.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ανάγκη για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης, δηλαδή ενός εμβολίου, επανέρχεται και μάλιστα φαντάζει πιο επιτακτική από ποτέ. Η επιστημονική κοινότητα, σε διάφορά μέρη του κόσμου, συνεχίζει να κάνει έναν αγώνα δρόμου δίνοντας μάχη με τον χρόνο ώστε έστω στο τέλος του καλοκαιριού να μπορεί να παρέχει μια λύση. Κι αν όχι την απόλυτη, τουλάχιστον την καλύτερη δυνατή.

Τι ακριβώς σημαίνει «καλύτερη δυνατή λύση»; Δεν θα μπορούσε να το εξηγήσει καλύτερα –ίσως- κανείς άλλος πέραν του καθηγητή του London School of Economics, Ηλία Μόσιαλου. Δηλαδή ενός ανθρώπου που «αναδείχτηκε» εν μέσω της πανδημίας με την ακρίβεια των λόγων του, την ψύχραιμη αντιμετώπιση, την επιχειρηματολογία και την εκλαΐκευση εννοιών με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένος ο μέσος πολίτης.

Έχουμε ημερομηνία: Η τελευταία εξέλιξη για το εμβόλιο του κορωνοϊού που πέρασε στη φάση 3

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην πιο ελπιδοφόρα –ως τώρα- προσπάθεια που λαμβάνει χώρα εδώ και καιρό στο φημισμένο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε για άλλη μια φορά την κατάσταση, κάνοντας ξεκάθαρα ορισμένα πράγματα που γεννούν μεν αισιοδοξία, αλλά αυτή –όπως τονίζεται- πρέπει να είναι συγκρατημένη.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι πάρα πολύ πιθανό μέσα στον Αύγουστο και πιο συγκεκριμένα εντός του δεύτερου δεκαημέρου του μήνα, οι ερευνητές της Οξφόρδης θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Αυτή την στιγμή που μιλάμε η έρευνα έχει περάσει στο τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών που εφαρμόζονται τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε παιδιά.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

Ξεκαθαρίζεται όμως ότι το εμβόλιο δεν θα καλύπτει 100%, αλλά σε ένα ποσοστό που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 70 και 75%. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το αντίστοιχο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας πιάνει το απόλυτο 100%, ενώ εκείνο της ιλαράς για παράδειγμα βρίσκεται πέριξ του 95%. Πριν απογοητευτεί πάντως κάποιος από αυτά τα νούμερα και τις αποκλίσεις, σπεύδει να προσθέσει ο κύριος Μόσιαλος ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα είναι πολύ καλύτερο από το υπάρχον της απλής, κοινής γρίπης.

Σε κάθε περίπτωση οι αναμενόμενες το αμέσως επόμενο διάστημα ανακοινώσεις των ερευνητών της Οξφόρδης θα ρίξουν πολύ περισσότερο φως και θα καταστήσουν πολύ πιο σαφώς το πού ακριβώς βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα και κατά συνέπεια η ανθρωπότητα στη μάχη της εναντίον της πανδημίας που εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια απειλή που ακόμη δεν έχει ηττηθεί οριστικά και αμετάκλητα.