Θα είναι αυτή η αρχή του θετικού τέλους; Θα δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα της επιδημίας του κορωνοϊου; Παρά το γεγονός ότι όλες οι προβλέψεις έκαναν λόγο για… «καλό 2021», η πραγματικότητα ενδέχεται να αποδειχθεί διαφορετική και δεν αποκλείεται το θαυματουργό εμβόλιο να είναι έτοιμο για διάθεση μέσα στο 2020!
Η λεγόμενη «Ανοιχτή Συμμαχία για το Εμβόλιο» ή IVA (Inclusive Vaccines Alliance), της οποίας ηγούνται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία έφτασαν σε συμφωνία για την προμήθεια περίπου 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και όπως δείχνουν οι προβλέψεις, η έναρξη των παραδόσεων αναμένεται να λάβει χώρα πριν τα τέλη του 2020.
Στόχος της IVA με αυτή τη συμφωνία είναι να επιταχυνθεί η προμήθεια του εμβολίου και ταυτόχρονα, να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που θέλουν να ενταχθούν στην πρωτοβουλία. Όπως και να έχει πάντως, αποτελεί δέσμευση της IVA πως όλες οι χώρες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αυτό. Ταυτόχρονα, αντίστοιχες συμφωνίες και εκτός Ευρώπης επιδιώκει ήδη να εδραιώσει η AstraZeneca, που έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή όσο περισσότερο και πιο άμεσα γίνεται.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εν λόγω εταιρίας, Πασκάλ Σορτιό δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία θα διασφαλίσει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μετά από την έγκρισή του. Με την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, που πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή σύντομα, ελπίζουμε να καταστήσουμε το εμβόλιο διαθέσιμο σε ευρεία βάση και ταχύτατα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας για τη δέσμευση και την ταχεία ανταπόκρισή τους».
Η εταιρεία έχει ήδη προβεί πάντως σε αντίστοιχες συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ καθώς και τις διεθνείς οργανώσεις «Συνασπισμός για τις Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας» και «Συμμαχία Εμβολίων Gavi» για 700 εκατομμύρια δόσεις. Στην συμφωνία έχει ενταχθεί και το «Serum Institute of India» με στόχο την παραχώρηση άδειας για την προμήθεια επιπλέον ενός δισεκατομμυρίου δόσεων, κυρίως σε χώρες που χαρακτηρίζονται από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής η συνολική παραγωγική δυνατότητα ανέρχεται στις δύο δισεκατομμύρια δόσεις.
Επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι η 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ.
Μάλιστα, τα τρίδυμα παιδιά της, ηλικίας 21 ετών, φοιτητές βιοχημείας, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην δοκιμή του πειραματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Η ίδια δεν ανησυχεί καθόλου, δείγμα του πόσο πολύ πιστεύει στη δουλειά της ομάδας της: «Γνωρίζουμε το προφίλ των ανεπιθύμητων ενεργειών και γνωρίζουμε την δόση που πρέπει να δώσουμε, γιατί το έχουμε κάνει πολλές φορές πριν. Προφανώς κάνουμε δοκιμές ασφαλείας, αλλά δεν ανησυχούμε».
Αν τελικά το εμβόλιο της Οξφόρδης αποδειχτεί αποτελεσματικό και νικήσει τον κορωνοϊό, τότε θα μιλάμε για ένα πραγματικό επιστημονικό επίτευγμα. Η Σάρα Γκίλμπερτ και η ομάδα της θα έχουν καταφέρει σε 4 μήνες να φέρουν εις πέρας μια διαδικασία που στην καλύτερη διαρκεί 5 χρόνια…