Για άλλη μια φορά ολόκληρος ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του γεμάτο θαυμασμό προς την Ισλανδία, που μετά τα αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά που επέδειξε την περίοδο της οικονομικής κρίσης, κερδίζει ξανά τον σεβασμό εξαιτίας της αποτελεσματικής αντίδρασής της στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αν αναρωτιέστε για το κοινό στοιχείο που συνδέει την πρωτοφανή επιτυχία της χώρας και στις δύο περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ. Ήταν απλά η εθνική ομόνοια και η πεποίθηση των πολιτών ότι μόνο ενωμένοι θα ήταν δυνατό να βγουν νικητές. Πριν από περίπου μια δεκαετία το «σύστημα» δούλεψε, με πολιτικούς να αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις για το ρόλο τους στην κρίση και τους κατοίκους να δέχονται αδιαμαρτύρητα τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και δίχως «παραθυράκια» και εξαιρέσεις για τους έχοντες και κατέχοντες.
Και τώρα, αντίστοιχα, οι πολίτες συντεταγμένα ακολούθησαν τις οδηγίες των ειδικών, έχοντας προηγουμένως αποκαταστήσει την πίστη τους στο πολιτικό σύστημα και εμπιστευόμενοι τις προτεινόμενες λύσεις.
Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν από τον Φεβρουάριο κιόλας και σχεδόν έξι μήνες μετά η Ισλανδία μπορεί να υπερηφανεύεται για τα μόλις 2.000 περιστατικά εντός της χώρας και να θρηνεί μόνο 10 θανάτους. Αριθμοί αναμφίβολα εντυπωσιακοί, ακόμη κι αν αφορούν ένα κράτος με πληθυσμό που ίσα που αγγίζει τις 360.000 ψυχές. Ενδεχομένως και αυτό το στοιχείο να έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αφού είναι λογικό μικρότερες πληθυσμιακές ομάδες να ελέγχονται ή και να πειθαρχούν πολύ πιο εύκολα.
Επιπλέον η κυβέρνηση έλαβε σχετικά γρήγορα την απόφαση να κλείσει τα σύνορά της, επιβάλλοντας παράλληλα και περιορισμούς, αλλά δεν στάθηκε εκεί. Αφού έθεσε στην κορυφή της πυραμίδας αντιμετώπισης του ιού τους ειδικούς, δηλαδή τους επιστήμονες, ζήτησε την συνδρομή των ίδιων των πολιτών, στην διάθεση των οποίων έθεσε μια σειρά από υπηρεσίες που θα διευκόλυναν την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού εγκατέστησε στα κινητά τηλέφωνα μια εφαρμογή σκοπός της οποίας ήταν ο εύκολος εντοπισμός του καθενός και η έγκαιρη ενημέρωση τους, χωρίς να υπάρξουν πολλές «ψεκασμένες» φωνές που να κάνουν λόγο για ιό-μούφα και για αφορμή προκειμένου η κυβέρνηση να στήσει ένα σύστημα παρακολούθησης των κατοίκων…
Οι τελευταίοι, οι κάτοικοι δηλαδή, κατάφεραν έτσι να διασφαλίσουν την ποιότητα και τον τρόπο ζωής τους χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Συνέχισαν κανονικά τις δραστηριότητές τους τόσο στους χώρους εργασίας όσο και σε αυτούς της διασκέδασης, δίχως να απαιτηθούν ακραία μέτρα καραντίνας, παρά μόνο στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Όπως ακριβώς ισχύει και για την Ελλάδα, έτσι και στην Ισλανδία, πολλή συζήτηση έγινε για το θέμα του τουρισμού. Έναν τομέα που γνωρίζει άνθιση στη χώρα τα τελευταία χρόνια (είχε περίπου 2.000.000 επισκέπτες την περασμένη σεζόν) και όπως είναι λογικό, δέχτηκε πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας. Και πάλι η λύση δόθηκε εκ των έσω, με την κυβέρνηση να ενισχύει τον εσωτερικό τουρισμό παρέχοντας κουπόνια και επιδοτώντας ουσιαστικά τους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο τα καταστήματα, τα εστιατόρια, οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα είναι γεμάτα από ανθρώπους (που δεν φορούν καν μάσκα), ενώ ο μόνος περιορισμός αφορά στις συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων.
Λόγω αυτού του μέτρου ματαιώθηκαν κάποιες πατροπαράδοτες γιορτές και εορτασμοί που βρίσκονταν πάντα στο καλεντάρι των Ισλανδών, όμως και πάλι οι πολίτες αποδέχτηκαν την κατάσταση ως είναι χωρίς λεονταρισμούς και υπερβολές. Ξέρουν πολύ καλά ότι ο χρόνος δεν θα σταματήσει στο 2020 και αποτελεί κοινή επιθυμία όλων το 2021 να τους βρει όλους εκεί!