«Μα η Σουηδία μηδένισε τους θανάτους»: Τα πραγματικά νούμερα που δείχνουν τι πέτυχε τελικά η «Ανοσία της Αγέλης»

Ας κάνουμε μια σύγκριση με τη χώρα μας...

Η ανακοίνωση των σουηδικών αρχών για μηδενικούς θανάτους από κορωνοϊό έδωσε «πάτημα» σε… πανηγυρτζήδες εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να βγουν στα social media και να καυτηριάσουν την στάση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και εκείνες άλλων χωρών που είχαν υιοθετήσει αυστηρά μέτρα προστασίας και αρνήθηκαν να… γίνουν Σουηδία.

Αυτή, όμως, είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος, η οποία αναμφίβολα μαρτυρά ότι το συγκεκριμένο κράτος της Σκανδιναβίας αντιμετώπισε (ή αντιμετωπίζει) αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αλλά, δυστυχώς και για τους Σουηδούς αλλά και για τους αυτόκλητους υπερασπιστές της χαλαρής στάσης τους, όλα τα νομίσματα έχουν και μια πίσω πλευρά, που οι «χειροκροτητές» επιλέγουν ή προτιμούν να αγνοούν.

Αντίθετα με όσα υποστηρίζουν κάποιοι, οι αριθμοί σπανίως κρύβουν την αλήθεια. Απεναντίας μαρτυρούν αυτά που πολλοί προσπαθούν να κρύψουν πίσω από βαρύγδουπες εκφράσεις ή θεωρητικές αναλύσεις που στερούνται βάσης. Ας δούμε μερικά από αυτά κι ας κάνουμε τις αναγκαίες συγκρίσεις μεταξύ –ας πούμε- της Ελλάδας, αφού σε αυτήν τη χώρα ζούμε και της Σουηδίας.

Και οι δύο έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό. Για την ακρίβεια, οι Σκανδιναβοί είναι λίγο λιγότεροι, αφού με βάση την απογραφή του 2019 οι κάτοικοι της Σουηδίας είναι κάτι παραπάνω από 10.000.000. Σε ίδιο δείγμα πληθυσμού, λοιπόν, από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας μέχρι χθες, η Σουηδία μέτρησε 81.181 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 5.747 θανάτους. Το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα καταγράφει 4.855 κρούσματα και 210 θανάτους… Κανονικά, ειδικά μετά από αυτό το δεύτερο στοιχείο, μετά από αυτό το συντριπτικό «σκορ» 5.747-210, κάθε λογική συζήτηση θα έπρεπε να είχε σταματήσει.

Ωστόσο, τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε κάποια κοινή συνάθροιση, σίγουρα θα βρει κανείς υμνητές του σουηδικού μοντέλου που σε πείσμα των περισσοτέρων συστάσεων και συμβουλών της επιστημονικής κοινότητας, επέλεξε να μην πάει σε γενικευμένο lockdown και γενικότερα να εφαρμόσει μια πολύ πιο χαλαρή πολιτική, δίχως υποχρεωτικά μέτρα προστασίας (μάσκες κλπ), χωρίς σοβαρές απαγορεύσεις ή περιορισμούς σε μετακινήσεις, άνευ καραντίνας με τα σχολεία και τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες να μην αναστέλλουν την λειτουργία τους.

Αυτή η στρατηγική διατηρήθηκε ακόμη και μετά τον τραγικό απολογισμό των πρώτων μηνών όταν και ο αριθμός των νεκρών ανέβαινε μέρα με τη μέρα, μέχρι σήμερα που ορισμένοι μπορούν να λένε ότι αισθάνονται δικαιωμένοι (!) και άλλοι κουνούν το δάχτυλο αναρωτώμενοι «γιατί δεν γίναμε Σουηδία», αδιαφορώντας για τους σχεδόν 6.000 νεκρούς. Και έχοντας, μάλιστα, το θράσος να υποστηρίζουν ότι «έλα μωρέ, κυρίως ηλικιωμένοι ήταν», δείχνοντας έτσι ελάχιστο σεβασμό απέναντι σε ανθρώπους αδύναμους και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και υποβιβάζοντάς τους σε αναλώσιμους πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Κι όλες αυτές οι θυσίες στο βωμό της «υπόσχεσης» για δημιουργία «ανοσίας αγέλης», που όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ήταν μάλλον ένα φιάσκο, καθώς δεν ξεπερνά το 10%. Επιπλέον, η ύφεση στην οικονομία της χώρας αναμένεται να ξεπεράσει το 5,7%,

Ο έτσι κι αλλιώς τραγικός απολογισμός της προσέγγισης των Σουηδών θα ήταν ακόμη χειρότερος εάν η χώρα δεν διέθετε και ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ήταν σαφώς υπέρ της στον πόλεμο της πανδημίας. Με έκταση 450.295 τετραγωνικά χιλιόμετρα (τριπλάσια της Ελλάδας, με την οποία υπενθυμίζουμε έχει περίπου ίδιο πληθυσμό) είναι ένα από τα πλέον αραιοκατοικημένα κράτη του κόσμου, δίχως τεράστια αστικά κέντρα (η μητροπολιτική περιοχή της Στοκχόλμης έχει 1.500.000 κατοίκους, ενώ το Λεκανοπέδιο Αττικής αγγίζει τα 5.000.000) και με ήδη πολύ ανεπτυγμένο το σύστημα της εργασίας από απόσταση, την ώρα που –ξανά σε αντίθεση με την Ελλάδα- δύσκολα βρίσκει κανείς καταστάσεις τύπου «εφτά νομά σε ένα δωμά», αφού ο θεσμός της οικογένειας και η συγκατοίκηση δεν είναι τόσο δυνατός όσο στα μέρη μας.

Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο μεγαλύτερο θα ήταν αυτό το νούμερο, αυτό το 5.747 εάν δεν υπήρχαν και όλα αυτά τα υπέρ της Σουηδίας δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Και αφού το συγκρίνετε με το 210 της Ελλάδας, φανταστείτε τι θα λέγαμε σήμερα εάν είχαμε γίνει… Σουηδία και μετράγαμε μερικές χιλιάδες θανάτους…