Σε περίπτωση που ήσασταν από τους προνοητικούς και βρισκόσασταν σε επανδρωμένη αποστολή 8.5 μηνών στον Άρη και προσγειωθήκατε μόλις σήμερα στη χώρα μας (άλλωστε πλέον επιτρέπονται οι πτήσεις από το εξωτερικό- και αν δεν είναι «εξωτερικό» ο Άρης, τότε τι είναι;), ιδού μια σύντομη περιγραφή των όσων έγιναν αναφορικά με το πιο φλέγον ζήτημα του 2020:
Η Ελλάδα, βλέποντας τα όσα δυσοίωνα και άκρως αποθαρρυντικά γίνονταν σε Ιταλία και Ισπανία, εφάρμοσε πολύ νωρίς αυστηρότατα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού (ενός ιού που θυμίζει αυτόν της γρίπης, αλλά είναι πολύ, πολύ χειρότερος), με αποτέλεσμα να τα πάει περίφημα στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος.
Μετά την άρση της καραντίνας και την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο, η καρδάρα με το γάλα μοιάζει να χύθηκε βάναυσα, σα να την κλότσησε ο Ρομπέρτο Κάρλος με το αριστερό του πόδι: η ανεξήγητη χαλάρωση των πολιτών σε συνδυασμό με το άνοιγμα των συνόρων (και άλλων παραγόντων, που δεν είναι της παρούσης…) έφεραν εκτόξευση στον καθημερινό αριθμό των κρουσμάτων. Τις τελευταίες μέρες η βελόνα πηγαίνει σταθερά πάνω από το 100-120, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κυβερνώντες.
Αυτή η αύξηση είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν τα αναμμένα κάρβουνα στο Μαξίμου και να πιάσουν περίοπτη θέση στις καρέκλες των ειδημόνων. Έτσι, εφαρμόστηκε μια σειρά από νέα μέτρα, με μοναδικό σκοπό την αποτροπή ενός δεύτερου κύματος Covid-19 στη χώρα μας, που θα δοκιμάσει εκ νέου τις αντοχές του συστήματος υγείας και θα μας βάλει ξανά σε «δυσνόητα» και επικίνδυνα μονοπάτια.
Τα μέτρα, εξυπακούεται, είναι καλό να λαμβάνονται για ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι αστερίσκοι: πολλά εξ αυτών παίζουν… ξύλο μεταξύ τους, καθώς δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα.
Ιδού οι 5 (ακριβέστερα: 4+1) πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
1) Υποχρεωτική χρήση της μάσκας για όλους στο κατάστρωμα του πλοίου/ 80%-85% πληρότητα στα πλοία
Η κυβέρνηση αυστηροποίησε τα δεδομένα στην χρήση της μάσκας, καθιστώντας την (ορθότατα) απαραίτητη για όλους τους ταξιδιώτες στα πλοία, ακόμα κι όταν βρίσκονται στο κατάστρωμα- κι ας είναι ανοιχτός χώρος.
Μέχρι εδώ, όλα καλά.
Όμως, παράλληλα, και πάλι η κυβέρνηση πριν από 3-4 μέρες πήρε την απόφαση ν’ αυξήσει τον επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών στα πλοία, πηγαίνοντάς τον από το 60%-65% του πρωτοκόλλου τους στο 80%-85%!
Δηλαδή, από τη μία γίνεται «επίπληξη» για την χρήση της μάσκας, από την άλλη, όμως, δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για συνωστισμό και συγχρωτισμό, ακόμα και στο κατάστρωμα.
Μαγεία.
2) Απαγορεύονται οι όρθιοι στα μπαρ/ Επιτρέπονται όρθιοι στα ΜΜΜ
Μετά τα τελευταία ανησυχητικά νούμερα που «έγραψε» η Ελλάδα στα κρούσματα του κορωνοϊού, οι εμπειρογνώμονες εισηγήθηκαν την απαγόρευση των όρθιων θαμώνων στα μπαρ- μια εισήγηση που εισακούστηκε. Έτσι- προφανώς με στόχο την αποφυγή του να υπάρχουν υπεράριθμοι σε κλειστούς χώρους- το να είσαι όρθιος σε ένα τέτοιο μαγαζί απαγορεύεται.
Δεκτό.
Όμως, το εντελώς παράλογο είναι πως οι όρθιοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό και όλα τα ΜΜΜ επιτρέπονται κανονικότατα, αρκεί να μην είναι… πήχτρα το εκάστοτε βαγόνι ή το λεωφορείο, γιατί τότε έχει πρόστιμο.
Εντάξει, ναι, υπάρχουν πολλά in μπαράκια που γίνεται ξέρετε-ποιανής-το-κάγκελο, αλλά έχετε επιχειρήσει να μπείτε ποτέ στον ΗΣΑΠ μετά από 11-12 λεπτάκια αναμονή;
Ακριβώς: πιείτε το ποτό σας…
3) Απαγορεύονται τα πανηγύρια/ Επιτρέπονται τα γλέντια γάμου έως 100 άτομα
Στην Ελλάδα είμαστε για τα πανηγύρια, όμως όχι το 2020: με απόφαση της κυβέρνησης τα πανηγύρια αναβλήθηκαν επ’ αόριστον αυτό το καλοκαίρι, καθώς ήταν αναπόφευκτες οι εικόνες συγχρωτισμού σε αυτά. Όσο σκληρό κι αν φαίνεται ένα τέτοιο μέτρο, ιδίως για όσους ποντάρουν οικονομικά όλη τους την χρονιά σ’ αυτές τις κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι προς την σωστή κατεύθυνση της αποφυγής περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται, ωστόσο, η… ελευθερία στους γάμους, στους οποίους επιτρέπονται τα γλέντια έως και 100 άτομα (καθότι όλοι γνωρίζουν ότι στα 101 καίγεσαι και κολλάς Covid-19). Προφανώς αυτή η απόφαση πάρθηκε γιατί οι γάμοι δεν είναι πανηγύρια- τουλάχιστον όχι τη μέρα του γάμου.
Το μετά είναι μια άλλη ιστορία…
4) Αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία/ Επιτρέπεται κανονικά η χερσαία σύνδεση
Μέχρι και τις 15/8 αν θέλει κάποιος να έρθει αεροπορικώς ή με το πλοίο στην Ελλάδα από την Τουρκία, την Αλβανία και τα Σκόπια ατύχησε, μιας και ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε αυτές τις χώρες ύψωσε απαγορευτικό για την πρόσβαση στα μέρη μας…
…αλλά υπάρχει η εναλλακτική του να έρθουν από τα χερσαία σύνορα με το αμάξι, φερ΄ ειπείν ή το λεωφορείο.
Προφανώς η ταλαιπωρία του να οδηγήσεις τόσες ώρες μέχρι την Ελλάδα βγάζει νοκ-άουτ τον ιό, την στιγμή που μέσα στο αεροπλάνο, επειδή ο φορέας είναι ακόμα «φρέσκος», θυμίζει τον Χαϊλάντερ: δεν πεθαίνει με τίποτα.
4+1) Ανοιχτά τα νυχτερινά μαγαζιά/ Καθιέρωση ωραρίου έως της 12 το βράδυ
Για την ακρίβεια αυτό το μέτρο- η καθιέρωση ωραρίου- δεν είναι ακόμα επίσημο, όμως οι διαρροές από το Μαξίμου κάνουν λόγο για ειλημμένη απόφαση που απλά είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί στο εγγύς μέλλον.
Τα νυχτερινά μαγαζιά, ως γνωστόν, είναι ανοιχτά εδώ και καιρό (με την απαγόρευση ορθίων να βρίσκεται σε ισχύ), όμως στην κυβέρνηση σκέφτονται να επιβληθεί ωράριο λειτουργίας τους έως και τα μεσάνυχτα, σ’ ένα μέτρο το οποίο θ’ αποθαρρύνει υποτίθεται τους νέους (που, είναι η αλήθεια, οι περισσότεροι το ΄χουν πάρει εντελώς αψήφιστα το ζήτημα της πανδημίας) από το να βγαίνουν και να πατικώνονται σαν σαρδέλες σε κονσέρβα.
Παράλληλα, αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές στο twitter- και όχι άδικα: το hashtag #βρικόλακας_κορωνοϊός είναι δεδομένο πως θα γνωρίσει πρωτοφανείς δόξες, μιας και ο Covid, ως γνωστόν, μεταδίδεται σαν τρελός αφότου σημάνει 12 το βράδυ στο ρολόι.
Πιο μπροστά, θυμίζει πρωτοετή φοιτητή που βγήκε έξω μέχρι πρωίας, αντί να πάει στο μάθημα: σέρνεται…