Δηλαδή κύριοι το 112 δεν μπορούσε να στείλει αυτό το μήνυμα;

Άραγε ο Χαρδαλιάς δεν ξέρει πως λειτουργεί το 112 ή λέει ηθελημένα ανακρίβειες για να μπαλώσει την κρατική αδράνεια; Όπως και να έχει, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά ποιο από τα δυο σενάρια είναι το χειρότερο.

Είναι κακό πράγμα η υπεροψία. Πολλές φορές, ταυτίζεται με την αποφασιστικότητα ή τον έλεγχο των πραγμάτων αλλά πρόκειται περί παρεξήγησης: η υπεροψία βασίζεται δομικά στην υποτίμηση των τριγύρω σου, είναι με άλλα λόγια μια συμπεριφορά μη λειτουργική στη βάση της, καθώς ο φορέας της πιστεύει -αφελώς προφανώς- πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα ή το επίπεδο να τον κριτικάρει αλλά μόνο να τον ακολουθεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που η υπεροψία μπορεί να σε ρίξει από το πουθενά σε παγίδες που εξαιτίας μιας λανθασμένης «αίσθησης» που έχεις για τον εαυτό σου, δεν έχεις δει καν ενώ είναι μπροστά σου.

Αυτό φαίνεται ότι έπαθε ο Νίκος Χαρδαλιάς όταν κλήθηκε να απαντήσει για τους λόγους που το περιβόητο 112 δεν λειτούργησε στις πλημμύρες της Εύβοιας, με αποτέλεσμα να μην συμβάλει ούτε στο ελάχιστο στην πρόληψη μιας ανείπωτης, πραγματικά, τραγωδίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα μπορούσε να μιλήσει απολογητικά ή «μεσοβέζικα» για την εν λόγω πραγματικότητα, θα μπορούσε να εξηγήσει με ήπιο τόνο την αδυναμία που προέκυψε με το 112, με έναν τόνο που άλλωστε θα ήταν συμβατός με αυτόν, που καλό είναι να έχει ένας πολιτικός όταν μιλάμε για μια καταστροφή που έχει στοιχίσει ζωές ανθρώπων.

Όμως, η υπεροψία του δεν τον άφησε να κάνει αυτή την απλή διαχείριση της κατάστασης.

Τι έκανε ο Χαρδαλιάς; Επιχείρησε να δείξει πως όσοι ασκούν κριτική είναι αδαείς και άρα τα επιχειρήματά τους περί μη λειτουργίας του 112 βασίζονται σε αυτή την (υποτιθέμενη) άγνοια.

Μας πληροφόρησε πως αν το 112 λειτουργούσε «θα είχαμε εκατόμβες νεκρών» και άρα συνειδητά δεν μπήκε σε χρήση για να μην κινδυνεύσουν και άλλες ανθρώπινες ζωές. Αλλά πού να την κάνει ο… απλός κόσμος αυτή την, προηγμένη είναι η αλήθεια, σκέψη;

Φυσικά, ο Χαρδαλιάς και σύσσωμη η κυβέρνηση εκτίθενται σε σημαντικό βαθμό με αυτή την δήλωση: αν δεν επρόκειτο για μια περίπτωση όπου έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές, οι δηλώσεις του θα χρησίμευαν για επιθεώρηση, ενδεχομένως σαν αυτή που έδωσε προσφάτως το «παρών».

Το 112 άλλωστε δεν είναι ένα εργαλείο που δίνει το σύνθημα να αρχίσουμε να τρέχουμε όλοι πανικόβλητοι, όπως υπονοείται από τις δηλώσεις του Χαρδαλιά.

Το να μιλάει για «εκατόμβες νεκρών» σε περίπτωση που το 112 λειτουργούσε, είναι σαν να παραδέχεται εμμέσως πως το μοναδικό μήνυμα διαχείρισης της όλης κατάστασης που θα μπορούσε να έρθει στα κινητά των πολιτών της Εύβοιας θα είχε να κάνει με τις μαζικές εξόδους από τα σπίτια τους.

Όμως δεν χρειάζονται ιδιαίτερα επιχειρήματα για να καταρριφθεί αυτός ο ισχυρισμός. Αρκεί να κοιτάξει κανείς την επίσημη λειτουργία του 112, έτσι όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου, του οποίου ηγείται ο Χαρδαλιάς.

https://www.youtube.com/watch?v=RdamWFzcH7E

Το μήνυμα που θα μπορούσε να είχε σταλεί από το 112 στους πολίτες της Εύβοιας δυνατό να έχει τη μορφή του «μείνετε σπίτια σας» ή το «ανεβείτε σε υψηλότερα πατώματα» ή το «αποφύγετε την εκκένωση».

Μάλλον αν είχε σταλεί κάτι τέτοιο θα είχε αποφευχθεί ο πανικός και, δεδομένα, εκατόμβες νεκρών δε θα είχαμε όπως ισχυρίζεται ο Χαρδαλιάς.

Το μεγάλο ερώτημα αναφορικά με αυτή την «γκέλα» μεγατόνων στην οποία έχει πέσει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνοψίζεται σε ένα συγκεκριμένο δίλημμα: δεν γνωρίζει καν πώς λειτουργεί το 112 ή λέει ηθελημένα ανακρίβειες για να μπαλώσει την κρατική αδράνεια;

Το πρόβλημα για τον ίδιο είναι πως δύσκολα μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ποια από τις δυο επεξηγήσεις είναι η χειρότερη…