Μόνο στην τύχη και στις συμπτώσεις δεν πρέπει να αποδώσει κανείς την πέρα από κάθε αμφιβολία τεχνητή κρίση που δημιούργησε η ετεροχρονισμένη προβολή ενός αποσπάσματος συνέντευξης του Τζο Μπάιντεν, που τα έβαλε ανοιχτά με τον Ερντογάν και τις ενέργειες της Τουρκίας στην Μεσόγειο.
Σε αυτό, ο Μπάιντεν περιγράφει τον πρόεδρο της Τουρκίας ως αυτοκράτορα και προτείνει οι ΗΠΑ να ενισχύσουν τους αντιπάλους του ώστε οι τελευταίοι να τον νικήσουν μέσω εκλογών.
Σχεδόν οκτώ-εννιά μήνες μετά, κάποια πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ, μεταβάλλοντας και τις συνθήκες που ενδεχομένως θα διαμορφώσουν το μέλλον. Όταν μιλούσε τότε ο 78χρονος πολιτικός ήταν «απλά» ένας υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, την ώρα που ο εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχιζε να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Μεταξύ άλλων, η άθλια αντιμετώπιση που επέδειξε ο Τραμπ στο θέμα του κορωνοϊού, οδήγησε σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, με τον Μπάιντεν να προβάλλεται πλέον ως το φαβορί για νίκη στις επερχόμενες εκλογές της χώρας το μέλλον της οποίας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και εκείνο του πλανήτη.
Οι απόψεις του Μπάιντεν για την Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή, την Τουρκία ή το κουρδικό ζήτημα είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Από την εποχή που ο ίδιος κατείχε την θέση του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση Ομπάμα, φέρνοντας μάλιστα τον πολιτικό προϊστάμενό του σε δύσκολη θέση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το 2016 όταν υπονόησε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία ανέχτηκε και επέτρεψε (το λιγότερο) να διασχίσουν την περιοχή και να περάσουν τα σύνορά της τρομοκράτες του ISIS στο δρόμο για το Ιράκ ή την Συρία, αναγκαζόμενος στη συνέχεια να απολογηθεί δημόσια, κάτω από τις πιέσεις τόσο του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, όσο (κυρίως) και των λόμπι που στο μυαλό τους είχαν μόνο το χρήμα και τα υπόλοιπα κέρδη που εξασφάλιζαν οι ομαλές και αγαστές αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Όμως αυτός είναι ο Μπάιντεν… Αυτές είναι οι απόψεις που έχει διατυπώσει από την εποχή κιόλας που ήταν απλός Γερουσιαστής και μέλος (μετέπειτα και πρόεδρος) της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, όταν μεταξύ άλλων είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους. Μια εξέλιξη που θα επηρέαζε άμεσα τις χώρες που ζουν σήμερα οι Κούρδοι και κυρίως το Ιράκ, την Τουρκία και δευτερευόντως την Συρία, καθώς θα σήμαινε απώλεια εδαφών τα οποία σήμερα βρίσκονται στην κυριαρχία τους.
Ενδεχόμενη αναρρίχηση του Μπάιντεν στον προεδρικό θώκο δεν θα σήμαινε φυσικά ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός θα έμενε σταθερός στις απόψεις του. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα είναι και η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας πρόεδρος θα φανεί ανακόλουθος σε σχέση με δηλώσεις της «νιότης» του. Άλλωστε και οι σχέσεις του σημερινού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν πέρασαν από πολλά κύματα πριν τελικά οι δύο άνδρες κατασταλάξουν σε ένα πράγμα. Ότι ο ένας τουλάχιστον σέβεται και παραδέχεται τον άλλον, κατά κύριο λόγο επειδή και δύο έχουν αυτήν την σχεδόν παρανοϊκή έλξη και αγάπη για την εξουσία, την μεγαλομανία και την αμετροέπεια κατά την εκφορά του λόγου τους, ακόμη κι όταν όλος ο υπόλοιπος πλανήτης διαφωνεί με όσα λένε.
Ωστόσο την δεδομένη στιγμή οι δύο άνδρες έχουν χτίσει μια σχέση σχετικής εμπιστοσύνης, τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, παρά τη «στροφή» και την όψιμη ταύτιση απόψεων με τον παραδοσιακό «εχθρό» που ακούει στο όνομα Ρωσία.
Παρά το γεγονός ότι οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν έχουν αυτήν την στιγμή τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, αυτό είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να αλλάξει, όπως άλλωστε έχει συμβεί και άλλες πολλές φορές στο παρελθόν.
Ακόμη κι έτσι πάντως οι Τούρκοι και συγκεκριμένα ο Ερντογάν θεωρεί πολύ πιο «φιλικό» συνομιλητή τον Τραμπ, παρά τον Μπάιντεν, δηλαδή έναν άνθρωπο που πρόσκειται τόσο θετικά απέναντι στους Κούρδους, έχοντας διατυπώσει όχι μόνο την προσωπική επιθυμία του για την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, αλλά και την δυσαρέσκειά του πολύ πιο πρόσφατα για το γεγονός ότι η Τουρκία πρόδωσε, όπως χαρακτηριστικά είπε, τους Κούρδους που αφού πρώτα πολέμησαν με αυταπάρνηση του τρομοκράτες του ISIS, στη συνέχεια δέχτηκαν τα πυρά των στρατιωτών του νεοσουλτάνου με τον υπόλοιπο κόσμο απλό παρατηρητή των αισχρών αυτών γεγονότων.
Το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν δημιουργεί τεχνητές εντάσεις και τεντώνει το σκοινί προσπαθώντας να μπει σε έναν διάλογο για να πάρει όσα περισσότερα μπορεί, όσο ακόμα προλαβαίνει. Γιατί αν γίνει η αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ οι ισορροπίες στην ελληνοτουρκική σκακιέρα θα αλλάξουν για τα καλά! Είτε ο Μπάιντεν εφαρμόσει το σχέδιο υποστήριξης των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν, είτε όχι…