Μπορεί κατά την εξέλιξη του καλοκαιριού να έχει αναθερμανθεί για τα καλά η απειλή του κορωνοϊού και μάλιστα, έπειτα από μια περίοδο που φαινόταν πως ο κίνδυνός του είχε αρχίσει να ελαττώνεται, ωστόσο μια ματιά στις διεθνείς εξελίξεις μπορεί να επιβεβαιώσει πως πλέον, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει μπει στην τελική ευθεία προκειμένου να ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο. Και όσο πρωτόγνωρη και αν είναι εποχή, σε βαθμό που δύσκολα μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα για το οτιδήποτε, αυτό μοιάζει από μόνο του μια νότα αισιοδοξίας δίχως αμφιβολία.
Τις τελευταίες μέρες, τα μάτια ολόκληρου του πλανήτη στράφηκαν στη Ρωσία, εκεί όπου οι ντόπιοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως η λύση έχει βρεθεί και μάλιστα, δεν είναι λίγες οι χώρες (20 ήδη) που έχουν παραγγείλει ποσότητες του ρώσικου εμβολίου. Δεν είναι ωστόσο η Ρωσία η μοναδική δύναμη που διεκδικεί την ανακάλυψη του εμβολίου. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φάνηκε να είναι ένα βήμα πιο μπροστά απ’ όλους και στην ανάπτυξη του εμβολίου του δείχνει να ποντάρει περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, το εμβόλιο που αναπτύσσεται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (μια έρευνα που διενεργεί σε συνεργασία με την εταιρία AstraZeneca) ίσως και να είναι έτοιμο ως το τέλος του έτους. Βέβαια, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Σάρα Γκίλμπερτ, τονίζει πως για την ώρα αυτό είναι μια πιθανότητα και όχι μια βεβαιότητα. Είναι ωστόσο μια μεγάλη πιθανότητα καθώς το εν λόγω πειραματικό εμβόλιο παράγει σημαντική ανοσοαπόκριση, σύμφωνα με τα πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν. Το γεγονός αυτό γεννά εξαιρετικά βάσιμες ελπίδες ότι η τελική και αποτελεσματική εκδοχή του μπορεί να είναι διαθέσιμη ως το τέλος του 2020!
«Η διάθεση ενός εμβολίου στο τέλος του έτους είναι μια πιθανότητα αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία βεβαιότητα, διότι πρέπει να συμβούν τρία πράγματα», ήταν τα λόγια της Γκίλμπερτ σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο BBC πάνω στο ζήτημα. Όπως εξηγεί η Βρετανίδα ερευνήτρια, οι τρεις προϋποθέσεις για το αίσιο τέλος των ερευνών είναι: πρώτον, να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις δοκιμές τελικού σταδίου, δεύτερον, να παραχθούν μεγάλες ποσότητές του και τρίτον, οι ρυθμιστικές αρχές να συμφωνήσουν άμεσα να του δώσουν άδεια για έκτακτη χρήση.
«Και τα τρία αυτά πρέπει να συμβούν προτού μπορέσουμε να δούμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εμβολιάζεται», ξεκαθαρίζει η ερευνήτρια. «Είναι κρίσιμο να εκτεθούν αρκετοί άνθρωποι που έχουν κάνει το εμβόλιο στον ιό ώστε να αποδειχθεί πραγματικά αν προλαμβάνει την ασθένεια και αν παραμένει ασφαλές», προσθέτει από την πλευρά του ο Τζον Μπελ, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ήδη πάντως οι πρώτοι αριθμοί αναφορικά με την παραγωγή του έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αφού για τους επιστήμονες της Οξφόρδης, βασικός στόχος είναι η παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη. Πάντως, δοκιμές τελικού σταδίου έχουν ξεκινήσει για το εμβόλιο αυτό τόσο στη Βραζιλία όσο και τη Νότια Αφρική, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και στις ΗΠΑ (που ούτε να το σκέφτονται δεν θέλουν πως η Ρωσία θα «προλάβει» την Οξφόρδη…).