Ο άντρας της χρονιάς: Ψήφισε αυτόν που ξεχώρισε το 2019
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Κατάλαβες τώρα covidiot τι είπε ο Δημήτρης Ιτούδης για τον κορωνοϊό;

Ο τύπος έχει πάρει δυο Ευρωλίγκες, κάτι παραπάνω θα ξέρει...

Ανάμεσα στην απέραντη σεναριολογία που έχει έρθει σετ με την πανδημία του κορωνοϊού, υπάρχουν μύθοι σχετικά αστείοι και ανούσιοι που δεν τους παίρνουν σοβαρά παρά μόνο διάφοροι συνωμοσιολόγοι αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι που οριακά περνιούνται για αλήθεια. Ένας από αυτούς είναι πως οι νεαρές ηλικίες δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό, πως ακόμα και αν κολλήσουν θα τον περάσουν σαν να ήταν μια απλή γρίπη, πως αυτοί που διατρέχουν κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι. Πρόκειται ωστόσο για παρεξήγηση.

Ακόμα και έτσι να ήταν φυσικά αποτελεί τεράστια ανευθυνότητα να μην ακολουθείς τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας: ακόμα και η πιθανότητα να μεταφέρεις τον ιό σε έναν ηλικιωμένο θα έπρεπε να είναι λόγος προστασίας, άλλωστε είναι κομματάκι ανήθικο να σκέφτεσαι μόνο με γνώμονα την πάρτη σου. Βέβαια, ας το ξαναπούμε: δεν είναι καν έτσι. Οι νέες ηλικίες μια χαρά κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό και ο διαδεδομένος περί του αντιθέτου μύθος πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσει να καταρρέει.

Η περιπέτεια που είχε ο Δημήτρης Ιτούδης με τον κορωνοϊό είναι ένα τρανταχτό επιχείρημα αναφορικά με το μέγεθος του κινδύνου. Τον Έλληνα προπονητή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν τον λες και ηλικιωμένο, ούτε 50 χρονών δεν είναι (για την ακρίβεια, είναι 49). Δεν είναι καν κάποιος που θα μπορούσε να συγκαταλέγεται έστω και κατ΄υπόνοια στις ευπαθείς ομάδες. Ο Ιτούδης είναι υγιέστατος, κάνει ζωή αθλητή, προπονείται συστηματικά, είναι ο τέλειος ανθρωπότυπος κάποιου που έχει οργανισμό θωρακισμένο απέναντι στους κινδύνους των ασθενειών. Όμως ο κορωνοϊός δεν αστειεύτηκε μαζί του.

Ο 49χρονος τεχνικός νοσηλεύτηκε πολλές μέρες και βρέθηκε να βιώνει μια πολύ επικίνδυνη συνθήκη για την υγεία του. Ακολούθησε με… προπονητική πειθαρχία τις συστάσεις των γιατρών και παρ’ όλα αυτά δεν βγήκε άμεσα από το νοσοκομείο, έκατσε μέσα πολύ παραπάνω από όσο θα περίμενε κανείς και ταλαιπωρήθηκε από τον ιό. Το τέλος αυτής της περιπέτειας τον βρήκε όρθιο αλλά εδώ που τα λέμε, δεν είναι και όλοι σαν τον Ιτούδη: αν κάποιος σαν αυτόν πέρασε τα πάνδεινα, μπορεί εύκολα να υποθέσει κανείς πόσο δύσκολες στιγμές μπορεί να προκύψουν εξαιτίας του κορωνοϊού από κάποιον που δεν ακολουθεί τόσο καλούς ρυθμούς ζωής.

Κατάλαβες τώρα covidiot τι είπε ο Δημήτρης Ιτούδης για τον κορωνοϊό;

Τα λόγια του Ιτούδη για τον κορωνοϊό καλό θα ήταν να τα ακούσουν διάφοροι που ζουν σε άλλο κόσμο και θεωρούν πως αν είσαι νέος και δεν ανήκεις σε ευπαθείς ομάδες, αυτόματα την έχεις σκαπουλάρει από την πανδημία. Ο Έλληνας κόουτς, σε συνέντευξη που έδωσε στην Livesport και τον Σωτήρη Βετάκη, αναφέρθηκε εκτενώς στο βίωμά του με τον κορωνοϊό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να τονίσω πως υπάρχουν άτομα που δεν πιστεύουν πως υπάρχει ο κορωνοϊός ή δεν δίνουν σημασία. Έχω συνομιλήσει με ανθρώπους που ήταν δύσπιστοι ή που δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα. Τώρα που συνέβη με εμένα, τώρα που ο ιός ήρθε κοντά τους, αντιλήφθηκαν πως είναι πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Απευθύνομαι σε όλους αλλά κυρίως σε εκείνους, λέγοντας τους πως δεν χρειάζεται να χτυπήσει την πόρτα σας για να πιστέψετε και να ακολουθείτε τους κανόνες. Ο ιός υπάρχει, είναι εδώ, είναι δίπλα σας, είναι επικίνδυνος και πρέπει να προφυλάσσεστε για τον εαυτό σας και τους γύρω σας».

Σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του, είπε: «Ήμουν πάντα πολύ προσεκτικός και γενικός είμαι πειθαρχημένο άτομο. Ωστόσο η κοινωνία και η ζωή έχουν καθημερινές προκλήσεις. Συνέβη και σε εμένα και έπρεπε να το αντιμετωπίσω. Το θέμα είναι ότι έχοντας αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους μας, ενημέρωσα τους πάντες προκειμένουν να γνωρίζουν και να ελεγχθούν. Ήταν η πρώτη αγωνία μου, να μην υπάρχει κάποιος που να χτυπήθηκε από τον ιό, αν και ουσιαστικά δεν μπορείς να γνωρίζεις πώς, πού και ποιος μπορεί να στον έχει μεταδώσει».

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Εμείς απλά να προσθέσουμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, πλέον το 42% των διασωληνωμένων έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι υπερήλικες: με άλλα λόγια, η πλειονότητα των διασωληνωμένων ΔΕΝ ανήκει σε εκείνους που στερεοτυπικά έχουν οριστεί ως φαβορί για να νοσήσουν βαριά. Ακόμα πάντως και αν τα επίσημα στατιστικά δεν σου λένε κάτι, τότε απλά άκου τα λόγια του Ιτούδη: ο τύπος έχει δυο Ευρωλίγκες, κάτι παραπάνω θα ξέρει.