Οι «σιωπηροί κυνηγοί»: Τα «μαύρα πλοία» που δεν αστοχούν ποτέ είναι το πιο ισχυρό όπλο της Ελλάδας στο Αιγαίο

Ο αθόρυβος εφιάλτης για τους επιτελείς του Ερντογάν

Η φήμη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο. Κι αν ορισμένοι «ουδέτεροι» παρατηρητές ίσως να θεωρούν «φουσκωμένη» και μακριά από την πραγματικότητα αυτήν την αντίληψη περί σαφούς ανωτερότητας  στην θάλασσα του Αιγαίου έναντι των Τούρκων, μπορούν αντί για τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις των εγχώριων Μέσων, να ανατρέξουν στις εκτιμήσεις των Βρετανών στρατιωτικών που μιλούν με δέος για το περίφημο «υποβρύχιο-φάντασμα», το οποίο έχει γίνει ο απόλυτος εφιάλτης που στοιχειώνει τα όνειρα του Ερντογάν για κυριαρχία στην θάλασσα.

Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί («φάντασμα» και «εφιάλτης») δεν δόθηκαν από Έλληνες αλλά από τους Βρετανούς συμμάχους Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Κατά την διάρκεια άσκησης υποβρυχίων το 2016 που πραγματοποιήθηκε με την κωδική ονομασία «Dynamic Manta 2016», το «Πιπίνος» κατάφερε αυτό που η στρατιωτική ηγεσία θεωρούσε σχεδόν αδύνατο να συμβεί. Να βυθίσει, όχι μία αλλά δύο φορές, πυρηνοκίνητα βρετανικά υποβρύχια, χρησιμοποιώντας μόλις δύο βολές (μία για το καθένα) με τορπίλες και χωρίς προηγουμένως να γίνει αντιληπτό από οποιοδήποτε σύστημα ανίχνευσης.

Με το στόμα ανοιχτό, οι σύμμαχοι για πρώτη φορά έκαναν λόγο για ένα σιωπηλό «εφιάλτη» που παραμονεύει κάτω από την στάθμη της θάλασσας και με την ισχύ του αλλάζει για πάντα τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Ωστόσο σε αυτή την «μάχη», που επιθυμία όλων είναι να περιοριστεί στις εντυπώσεις, ο «Πιπίνος» δεν είναι μόνος, αλλά μαζί με τα υπόλοιπα υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού συνθέτουν μια ομάδα που όχι μόνο το ΝΑΤΟ, αλλά ακόμη και οι επιτελείς των ΗΠΑ θεωρούν ότι πρόκειται για την πιο σημαντική δύναμη στον χώρο της Μεσογείου. Τα τέσσερα ελληνικά υποβρύχια Type 214, που στην… γλώσσα μας αποκαλούνται «κλάσης Παπανικολής», μαζί με τα «Πιπίνος» και «Ωκεανός» θεωρούνται πλέον τα πιο σύγχρονα συμβατικού τύπου υποβρύχια στον κόσμο, μετά από ένα πρόγραμμα που τα κατέστησε «φονικές» μηχανές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Neptune II» απέκτησαν υπερσύγχρονο σόναρ και αντίστοιχο ραντάρ, ενώ ενσωματώθηκε σε αυτά τελευταίας τεχνολογίας σύστημα πλοήγησης, εγκαταστάθηκε εξοπλισμός που μειώνει δραστικά τον θόρυβο και τα καθιστά πάρα πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν από τους αντιπάλους. Παράλληλα διαθέτουν τρομακτική δύναμη πυρός αφού φέρουν τορπίλες, το οπλικό σύστημα ISUS και κατευθυνόμενα βλήματα τύπου Sub Harpoon.

Πάντως χρειάστηκε πολύς δρόμος μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αφού τα υποβρύχια της κλάσης 214 ήταν εκείνα που… έγερναν όταν τα παρέλαβε η Ελλάδα από την Γερμανία, με μια συμφωνία που χαρακτηρίστηκε τότε σκανδαλώδης. Κι επειδή ήταν τα πρώτα που είχαν δοθεί εκείνη την εποχή παγκοσμίως, απαιτήθηκαν νέες συμφωνίες και συνεχόμενες βελτιώσεις προκειμένου να γίνουν τόσο αξιόπιστα όσο θεωρούνται σήμερα. Παράλληλα, η Ελλάδα εισπράττει χρήματα για κάθε νέο που ναυπηγείται καθώς ουσιαστικά ήταν η πρώτη χώρα που τα δοκίμασε βοηθώντας πρακτικά στην εξέλιξή τους.

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι οι επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και οι κυβερνήσεις που ανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς δεν προνόησαν ώστε να μπει κάποιος σχετικός όρος ή ρήτρα που να εμποδίζει τους Τούρκους από το να τα αποκτήσουν και αυτοί. Ακόμη χειρότερα, οι γείτονες εξασφάλισαν από το Βερολίνο τα δικαιώματα να κατασκευάσουν οι ίδιοι παρόμοια υποβρύχια και μάλιστα με τίμημα πολύ χαμηλότερο από αυτό που έδωσε η Ελλάδα για να τα αποκτήσει…

Στον αντίποδα, πάντως, η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας μεγαλώνει αφού οι επιτελείς δεν έμειναν απλοί παρατηρητές των εξελίξεων. Την ώρα που οι Τούρκοι ετοιμάζονται να ρίξουν στο Αιγαίο έξι νέα υποβρύχια, η Ελλάδα εξοπλίζει τα δικά της με αντίμετρα και τορπίλες βαρέως τύπου, ενώ προχωρά και η προμήθεια των ελικοπτέρων Romeo, τα οποία εξειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και διατηρούν την ελληνική υπεροχή στις θάλασσες. Κάτι που ο Ερντογάν, άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά…