Κορωνοϊός: Το αφήγημα της κυβέρνησης καταρρέει...

Έτσι δεν είναι;

Η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας μπορεί να περιγραφεί, εν συντομία, κάπως έτσι: την περίοδο του πρώτου κύματος (εκεί προς τα τέλη Μαρτίου), και πλέοντας πασιφανώς σε αχαρτογράφητα νερά, η κυβέρνηση πήρε ορθότατα σκληρές και δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόζοντας μέτρα που έδωσαν την ευκαιρία στο εθνικό σύστημα υγείας μας να «αναπνεύσει» και ν’ αποφευχθούν τα πολύ χειρότερα.

Στη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων, φυσικά, τεράστιο ρόλο έπαιξε και η κατάσταση στην γειτονική Ιταλία αλλά και την Ισπανία- δύο χώρες, δηλαδή, που επλήγησαν σφοδρά από τον κορωνοϊό, λειτουργώντας, άθελά τους, σαν «μπούσουλας» για τις υπόλοιπες στην Ευρώπη.

Το καλοκαίρι, με τη χαλάρωση και την άρση των μέτρων, καταγράφηκε σημαντική άνοδος των κρουσμάτων ημερησίως, φτάνοντας στα όρια των 300/ ημέρα, την στιγμή που και οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκαν κατακόρυφα, αλλά και ο αριθμός των συμπολιτών μας που δεν τα κατάφεραν και έχασαν τη μάχη.

Οι εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα και οι κυβερνώντες διερρήγνυαν ξανά και ξανά τα ιμάτιά τους πως γι’ αυτή την εκτόξευση στα νούμερα δεν ευθύνονταν οι τουρίστες που ήρθαν αθρόα στη χώρα μας και πως τα περισσότερα κρούσματα ήταν εσωτερικά. Ο εσωτερικός τουρισμός, εν ολίγοις, ήταν αυτός που ευθυνόταν περισσότερο από τον εξωτερικό.

Άπαντες οι ειδήμονες τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ αυτής της τοποθέτησης, όμως φαίνεται πως τ’ αποτελέσματα των τεστ εδώ και μια περίπου εβδομάδα (χοντρικά από την περίοδο, δηλαδή, που τελείωσε το καλοκαίρι) τους διαψεύδουν.

Εξηγούμαστε: από τα μέσα Ιουλίου και σχεδόν μέχρι και τα τέλη Αυγούστου τα νέα κρούσματα Covid-19 στη χώρα μας ήταν σταθερά (πλην ελαχίστων ημερών) στα 250, ενώ πάρα πολλές μέρες βρέθηκαν στο κατώφλι των 300.

Τι βλέπουμε, ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα; Τα κρ0ύσματα έχουν πέσει σημαντικότατα, με τα καταγεγραμμένα να είναι σταθερά κάτω από 200. Χθες Κυριακή, για παράδειγμα, είχαμε «μόλις» 144, ενώ σήμερα (7/9) 156.

Το επιχείρημα των πολλών τεστ τις καθημερινές που πέφτουν κατακόρυφα (επειδή πολλά εργαστήρια είναι κλειστά) τα Σαββατοκύριακα δεν ευσταθεί πλέον, μιας και γίνονται σταθερά πάνω από 11.000-12.000 ημερησίως.

Αυτή η πτώση στους απόλυτους αριθμούς μαρτυρά πως μάλλον τα όσα υποστήριζε τόσο καιρό η κυβέρνηση δεν είχαν βάση. Είναι πασιφανές πως η είσοδος των τουριστών (ευπρόσδεκτη είσοδος, φυσικά, για την οικονομία)- ειδικά τον πρώτο καιρό που άνοιξαν τα σύνορα με τα τεστ που τους γίνονταν να είναι, αναλογικά, ελάχιστα- έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην έκρηξη που ακολούθησε.

Το πιο λογικό σενάριο λέει πως ένα σημαντικό μέρος των τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν ασυμπτωματικοί (μιας και αν δεν αισθάνονταν καλά δε θα ήταν σε θέση να ταξιδέψουν), και «βοήθησαν» στη διασπορά του ιού κυρίως στα νησιά.

Εν συνεχεία, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό όσων πήγαν διακοπές «κόλλησε», με αποτέλεσμα κατά την επιστροφή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έχουν πληγεί περισσότερο) να διασπείρουν κι αυτοί, με την σειρά τους, τον κορωνοϊό.

Σύμφωνοι: η ισορροπία μεταξύ της προσπάθειας να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά η οικονομία και της προστασίας των πολιτών είναι πάρα πολύ λεπτή και η κυβέρνηση είχε στα χέρια της την καυτή πατάτα του να παλέψει να τα «συγκεράσει» και τα δύο.

Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι το να λέμε πως οι τουρίστες δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο στη διασπορά του ιού ή, έστω, ελάχιστο, η απόσταση είναι σχεδόν χαώδης.

Τα νούμερα, άλλωστε, σπανίως ψεύδονται…