Αντωνάκη, φεύγοντας από το σπίτι του Big Brother μη βάλεις τη μάσκα σου...
Βρείτε μας στο

Δεν πρέπει να υπάρχει πιο πολυσυζητημένο άτομο στην Ελλάδα τις τελευταίες δυο μέρες από τον Αντώνη Αλεξανδρίδη, τον (πρώην πλέον) παίκτη του Big Brother, που ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε στον τηλεοπτικό αέρα πως αν μια γυναίκα δεν θέλει να συνευρεθεί μαζί του (σε ελεύθερη μετάφραση) τότε «έχει βιασμό». Σε παλιότερες εποχές, σε παλιότερα αντίστοιχα reality shows τύπου Big Brother μια τέτοια ατάκα μπορεί να είχε περάσει στο φλου, μπορεί να μην την είχε πάρει χαμπάρι κανείς. Αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει.

Με τα social media να αποτελούν πλέον ένα από τα βασικότερα πεδία ανάπτυξης του δημόσιου λόγου, το βίντεο στο οποίο ο Αλεξανδρίδης έκανε επίδειξη μισογυνισμού και κουλτούρας του βιασμού έγινε viral μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Μέχρι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε δήλωση για το θέμα. Ο διωγμός του συγκεκριμένου τύπου από το σπίτι του Big Brother ήταν μάλλον η πιο αναμενόμενη εξέλιξη σε ένα θέμα που προκάλεσε μεγάλη φασαρία.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο στο οποίο ανακοινώνεται από την απρόσωπη φωνή του Big Brother στον Αλεξανδρίδη πως θα αποβληθεί από το παιχνίδι. Ο ίδιος στέκεται με απολογητικό ύφος μπροστά στην φωνή, λέει πως δεν έχει μεγαλώσει με τέτοιες αρχές και όταν ο Big Brother τον ρωτάει αν έχει ασκήσει ποτέ βία στη ζωή του σε γυναίκες, ο ίδιος απαντάει με κατηγορηματικό τρόπο: «Όχι»!

Λέει αλήθεια άραγε ο Αλεξανδρίδης όταν κατηγορηματικά αρνείται την κατηγορία πως τα λόγια του ενδεχομένως να συμβαδίζουν με τις πράξεις του; Πιθανότατα, ναι. Ίσως και όχι. Αλλά αυτό δεν έχει και πολλή σημασία. Δεν είναι να πέφτεις άλλωστε από τα σύννεφα με το γεγονός ότι κάποιος κορδώνεται μπροστά σε άλλους άντρες για κάτι που ο ίδιος θεωρεί πως τον τιμά -ότι με το ζόρι δηλαδή αναγκάζει τις γυναίκες να πηγαίνουν μαζί του- και στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο να μην ισχύει καν. Όπως και να έχει, τα λόγια του συγκεκριμένου έχουν μια αυτόνομη βαρύτητα, αναδεικνύουν μια άβολη πραγματικότητα: για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ο βιασμός δεν είναι κάτι φοβερό. Μπορείς να τον επικαλείσαι σε μια νορμάλ συζήτηση και κανείς να μην σου κάνει παρατήρηση.

Αντωνάκη, φεύγοντας από το σπίτι του Big Brother μη βάλεις τη μάσκα σου...

Χωράει μεγάλη συζήτηση το αν αυτό που πολλοί ισχυρίζονται για το τωρινό Big Brother πως αποτελεί «μια μικρογραφία της κοινωνίας» είναι όντως αληθές. Αυτό που δεν χωράει καμία συζήτηση όμως είναι πως η κουλτούρα που κουβαλάει ο Αλεξανδρίδης αφορά ένα υπολογίσιμο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, μια κοινωνική μερίδα που έχει αναπτύξει κώδικες συνεννόησης και ηθικής που δεν αντιστοιχούν ακριβώς σε αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε «υγιή κοινωνική συμπεριφορά». Το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιο διαδεδομένο από όσο πολλοί πιστεύουν.

Είναι η ίδια κοινωνική μερίδα που δεν της περνάει από το μυαλό ότι οι άντρες και οι γυναίκες είναι ισότιμα φύλα, που δεν μπορεί να κατανοήσει πως η εθνικότητα, το χρώμα του δέρματος, οι σεξουαλικoί προσανατολισμοί και εν γένει, μια σειρά από άλλα τυχαία χαρακτηριστικά που κουβαλάει ένας άνθρωπος δεν είναι αυτά που τον ορίζουν. Είναι η ίδια κοινωνική μερίδα που θεωρεί πως οι συνωμοσιολογικές ερμηνείες για τα πάντα είναι πιο έγκυρες από την απλή λογική, πως για όλα φταίνε οι Εβραίοι ή γενικά κάποιες αόριστες σκοτεινές δυνάμεις, πως ο κορωνοϊός δεν υπάρχει γιατί δεν ξέρουν κανέναν που να έχει νοσήσει από αυτόν και πως το να μην φοράς μάσκα προστασίας δεν αποτελεί τον ορισμό της κοινωνικής ανευθυνότητας αλλά αντίσταση στα τσιπάκια του σατανά.

Αντωνάκη, φεύγοντας από το σπίτι του Big Brother μη βάλεις τη μάσκα σου...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Είναι μια κοινωνική μερίδα που έχει κατσικωθεί ανάμεσά μας και δεν λέει να μας αδειάσει τη γωνιά, που δεν θα ησυχάσει αν δεν επιβάλλει την βλακώδη λογική της σε όλους μας. Την κουλτούρα της ψευτομαγκιάς, του μάτσο αρσενικού που ρίχνει και μια μπούφλα άμα λάχει να ούμ’ και που κάνει μπούλινγκ σε όποιον θεωρεί διαφορετικό απ’ τον ίδιο. 

Να μας συμπαθάτε, αλλά από τέτοια περιττώματα δεν περιμέναμε να διαβάζουν Κούντερα ή να κάνουν διατριβή στην υδραυλική των υπόγειων ροών. Μπήκαν με μοναδικό προσόν το ψευτονταηλίκι τους και φρόντισαν να μην απογοητεύουν όσους τους επέλεξαν γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.

Το Big Brother απέβαλε ένα χαρακτηριστικό μέλος αυτής της κοινωνικής μερίδας  (αλήθεια, πόσο θα έδινε σε ένα στοίχημα πως τώρα που ο Αντωνάκης επέστρεψε στον έξω κόσμο δεν θα φοράει μάσκα γιατί «όλα αυτά με τον κορωνοϊό είναι ψέματα») αλλά εκεί έξω συνεχίζει να υπάρχει και δυστυχώς είναι μεγάλη. Παρά την φυγή του Αντωνάκη από το πολυσυζητημένο σόου, το βασικό ερώτημα είναι άλλο και παραμένει: τι θα κάνουμε με αυτούς τους τύπους;