Οδηγία-ντροπή: Το έσχατο σημείο στο οποίο έφερε τη Σουηδία η «Ανοσία της αγέλης»
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Το γύρισε: Την ώρα που ο κορωνοϊός φουντώνει στην Ευρώπη η Σουηδία κάνει τη μεγάλη έκπληξη…

Και το ερώτημα για το ποια τελικά είναι η σωστή ή η πιο αποτελεσματική τακτική, θα κάνει ξανά την εμφάνιση του.

Από τα μέσα Μαρτίου όταν και όλος ο πλανήτης μπήκε σε ένα πρωτόγνωρο καθεστώς καραντίνας, ειδικοί και μη σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είναι αυτό που επιχειρεί να κάνει η Σουηδία.

Ειδικά στην Ευρώπη που ανήκουμε όλοι σε μια μεγάλη ομπρέλα της Ε.Ε., ήταν σοκαριστικά ακατανόητη η στρατηγική της Σουηδίας. Και δεν είναι να πεις ότι γενικά η Σκανδιναβία διαφοροποιήθηκε, όπως σε άλλες περιπτώσεις.

Η Σουηδία είχε άλλη προσέγγιση από τη Νορβηγία, άλλη από τη Δανία, άλλη από τη Φινλανδία. Μάλιστα, οι δύο γειτόνισσες της δεν δίστασαν να αυστηροποιήσουν τη στάση τους προς τους Σουηδούς που θα εισέρχονταν σε Νορβηγία και Φινλανδία.

Ίσως να μην έρθει ποτέ ξεκάθαρη απάντηση για το αν τελικά η Σουηδία γνώριζε διά των υπευθύνων επιστημόνων της κάτι περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες, όμως δεν μπορούμε παρά να δίνουμε βάση στα σημεία των καιρών και να ερμηνεύουμε τους αριθμούς.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο ιός βρίσκεται σε έξαρση σε αρκετές χώρες, με κάποιες όπως η Ελλάδα να καταγράφουν και καθημερινά νέα ρεκόρ ως προς τον αριθμό των νέων ασθενών, η Σουηδία μπορεί να επιχαίρει για το ότι ποσοστιαία έχει σε αυτό το διάστημα από τους πιο χαμηλούς αριθμούς, ενώ είναι σίγουρα στα δικά της χαμηλότερα.

Όπως αναφέρει το Reuters, από τα 120.000 τεστ που διεξήχθησαν την τελευταία εβδομάδα, μόλις το 1,3% βγήκαν θετικά, κάτι που απέχει τρομακτικά από το 19% θετικών τεστ που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός μέχρι τις αρχές καλοκαιριού. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η σκανδιναβική χώρα καταγράφει κατά μέσο όρο 24 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Το νούμερο απέχει παρασάγγας από τα 263,2 κρούσματα ανά 100.000 της Ισπανίας και τα 135,1 ανά 100.000 της Γαλλίας. Επιπλέον, το ποσοστό θνησιμότητας στη Σουηδία με βάση τα κρούσματα είναι 6,8%, όταν στην Ιταλία είναι 12,6%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 11,7% και στη Γαλλία 8%.

Κι αν επιχειρήσει κανείς να περιοριστεί στην ψυχρά αναλυτική ματιά των αριθμών, θα δει ότι οι σχεδόν 6.000 νεκροί στη Σουηδία μπορεί τώρα να φαίνονται πολλοί, αλλά αν επιβεβαιωθούν αυτά που λένε εσχάτως οι επιστήμονες στη σκανδιναβική χώρα, μπορεί να μην ανέβουν δραματικά προς τα πάνω και να αποδειχτούν ως και ικανοποιητικός αριθμός.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Προφανώς καμία ικανοποίηση δεν υπάρχει στον θάνατο, αλλά σε μια συνθήκη όπου καμία χώρα δεν έχει γλυτώσει από τουλάχιστον τριψήφιο αριθμό θανάτων, η κάθε μία κοιτάζει να περιορίσει όσο γίνεται τις απώλειες.

Και η Σουηδία αυτή τη στιγμή φαίνεται να προπορεύεται έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, δίνοντας την εντύπωση ότι η ανοσία επετεύχθη και πως από την σκληρή απόφαση της διαφορετικής πορείας τον Απρίλιο, τώρα μπορούν να δρέψουν πολύ σημαντικούς καρπούς.

Ο διευθυντής του Σουηδικού Οργανισμού Υγείας, Γιόχαν Κάρλσον έκανε highlight στην παιδεία και κουλτούρα του σουηδικού λαού, η οποία έχει χτιστεί σαφώς σε βάθος δεκαετιών και είναι υπαίτια για το ότι οι απλές παραινέσεις της κυβέρνησης έγιναν για τον καθένα ατομικός, προσωπικός νόμος.

Αυτό που τονίζεται ιδιαιτέρως και έχει ενδιαφέρον να συζητηθεί, αφορά σε μια λογική αντίστροφης ψυχολογίας που εφαρμόστηκε, αφού η αντίδραση που συναντάται σε αρκετές χώρες από τους πολίτες προς τη νομοθετική εφαρμογή κανόνων και lockdowns, στη Σουηδία απουσιάζει.

Μετά από μια αρχική διαμαρτυρία στα social media, ως απότοκο του σοκ από την κυνική στάση του κράτους, η σουηδική κυβέρνηση δεν έχει να ασχοληθεί με αρνητές ή αντιδραστικούς, καθώς το γεγονός πως δεν επέβαλλε τίποτα και άφησε το ελεύθερο στον κάθε πολίτη να σεβαστεί ή όχι τον διπλανό του, έδωσε μια θετική ψυχολογική εισήγηση και φαίνεται πως πέτυχε. Τουλάχιστον ως τώρα, ένα χρονικό σημείο που δεν απέχει πολύ από την διάθεση του εμβολίου.

Με πιο απλά λόγια, οι προσαρμογές που έγιναν σε άλλες χώρες διά του νομοθετικού καταναγκασμού, στη Σουηδία είχαν τη μορφή της ατομικής βούλησης και αυτό (έχει αποδειχτεί σε πολλές περιστάσεις πως) έχει πολύ πιο στέρεη βάση.

Τα καταστήματα στη Σουηδία έκαναν από μόνα τους τις αναγκαίες προσαρμογές για τον ιό, οι ευάλωτοι απομονώθηκαν χωρίς να χρειαστούν κάποιον βούρδουλα και σύμφωνα με την Σούζαν Γιάρχουτ, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, αυτό που μετέφεραν τα ξένα μέσα για τη Σουηδία στην αρχή της παγκόσμιας καραντίνας, δεν ήταν και πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

Αν υποθέσουμε πως στο ξεκίνημα του 2021 το εμβόλιο που θα είναι διαθέσιμο ευρέως θα έχει αποτέλεσμα, θα είναι μια καλή ευκαιρία για να κρίνουμε οριστικά την σουηδική προσέγγιση, χωρίς βέβαια να επιχειρήσουμε να την προσαρμόσουμε θεωρητικά σε άλλες χώρες, μιας και όπως είναι εύλογο, το τι ήταν κάθε χώρα πριν την εμφάνιση του Covid-19, καθόρισε πολλά στην πολιτική που ακολουθήθηκε.

Για κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, ήταν μονόδρομος, για άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, υπήρξε επιλογή…