Αφήστε με να ζήσω…
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Κ. Άδωνι, σοβαροί να είμαστε…

Μια εντελώς λάθος τοποθέτηση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να ήσουν εκτός Ελλάδος (ευελπιστούμε τηρώντας στο έπακρο τα μέτρα υγιεινής). Μπορεί να είχες πέσει σε εθελούσια φθινοπωρινή νάρκη, προκειμένου να κόψεις δρόμο στον αγώνα για το τέλος του τρισκατάρατου 2020. Μπορεί, ακόμη, να ήσουν ο πιλότος της σεληνάκατου του Apollo XVIII και να πάλευες για την προσσελήνωση του σκάφους- δεν έχει σημασία, θα το είχες ακούσει.

Ή, κατά πάσα πιθανότητα, θα τις είχες δει, μιας και οι μάσκες που μοιράστηκαν δωρεάν στα παιδιά την πρώτη μέρα του σχολείου είναι το μόνο πράγμα ορατό από το διάστημα (αφού το Σινικό Τείχος δε φαίνεται στην πραγματικότητα, είναι κινέζικος αστικός μύθος).

Ο μίνι σάλος τεραστίων διαστάσεων που ξέσπασε στη χώρα μας για τις μάσκες που ήταν ιδεατές αν είσαι η Λερναία Ύδρα (αλλά όχι μαθητής…) αντιμετωπίστηκε κατά βάση με χιούμορ, με τα memes να λειτουργούν σαν περιπτεράς που του έχεις πασάρει 50ρικο για 2 πακέτα τσιγάρα- έδωσαν, δηλαδή, ρέστα.

Κ. Άδωνι, σοβαροί να είμαστε...

Το ζήτημα, ωστόσο, πέραν του χαβαλέ έχει και σοβαρότερες προεκτάσεις. Για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος της «γκάφας», διατέθηκαν 6.2 εκατομμύρια ευρώ για να φτιαχτούν μάσκες για 1.300.000 μαθητές.

Εξ αυτών, λόγω της πρώτης ελαττωματικής παρτίδας που αποσύρθηκε, τα 750.000 ευρώ κατέληξαν εκκωφαντικά στον κάλαθο των αχρήστων, μιας και ευτυχώς το ανθρώπινο είδος συνεχίζει να φέρνει περισσότερο σε πίθηκο και δεν εξελίχθηκε στην πορεία των ετών σε Alien, όπως αυτό αποτυπώνετε στην ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Κ. Άδωνι, σοβαροί να είμαστε...

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κλήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα, σε μια περίοδο, μην ξεχνάμε, που η χειμαζόμενη Ελλάδα δοκιμάζει, λόγω πανδημίας, τα όριά της.

Τι είπε, λοιπόν, ο Άδωνις; Πως υπεύθυνος για το λάθος, εν πολλοίς, είναι ο… ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πίεσε για να δοθούν δωρεάν μάσκες στα παιδιά και γι’ αυτό έγινε βιαστικά η δουλειά, με αποτέλεσμα να έχουμε την προβολή της απεχθούς ταινίας «Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει: The mask edition».

Για να είμαστε ακριβέστεροι ο κ. Γεωργιάδης είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, τα εξής: «Το κράτος αποφάσισε να καλύψει μία φασαρία του ΣΥΡΙΖΑ για τις δωρεάν μάσκες και αυτό έγινε γρήγορα και ό,τι γίνεται γρήγορα μπορεί να έχει και λάθη.»

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ δώσατε τις μάσκες; Γιατί φωνασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ;» ρώτησε ένας εκ των δημοσιογράφων.

«Δεν είπα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση ικανοποίησε ένα αίτημα έγινε βιαστικά και έγινε λάθος. Τι να κάνουμε να τους σκοτώσουμε; Έδωσαν λάθος προδιαγραφές από την Επιτροπή Υγείας. Να τους δείρουμε;», ήταν η απάντηση του Υπουργού που μάλλον δεν έπεισε ούτε τον εύπιστο Θωμά.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: ουδείς εχέφρων άνθρωπος που δε φορά κομματικές παρωπίδες λέει πως το έργο της κυβέρνησης είναι εύκολο- ουδείς. Οι άνθρωποι βρέθηκαν μπροστά σε κάτι καινοφανές, μια πανδημία που έχει γονατίσει κράτη πολύ μεγαλύτερα και πολύ πιο οργανωμένα από το δικό μας.

Πέραν τούτου, έχουν ν’ ασχοληθούν με τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και τις πολεμοχαρείς κραυγές του Ερντογάν, ο οποίος βλέπει την Ανατολική Μεσόγειο σαν ξερολούκουμο και ακονίζει την μασέλα του, προξενώντας μυριάδες προβλήματα.

Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι να φορτώνεται την ευθύνη για το λάθος στις μάσκες ο ΣΥΡΙΖΑ (ειρήσθω εν παρόδω, και μιας και λύνουμε άυλες παρεξηγήσεις, μια από τις πιο νερόβραστες αξιωματικές αντιπολιτεύσεις από την εποχή που ψηφίζαμε με όστρακα) υπάρχει σαφής απόσταση.

Πέραν του γεγονότος πως είναι υποτιμητικό για την ίδια την Νέα Δημοκρατία να «υποχωρεί» μπροστά στον ΣΥΡΙΖΑ και να πιέζεται να κάνει κάτι προκειμένου να του «κλείσει το στόμα», είναι εντελώς σαθρό και το επιχείρημα αυτό καθαυτό: δηλαδή ήταν τόσο δύσκολο να γίνει ένας έλεγχος των προδιαγραφών που δόθηκαν από την Επιτροπή Υγείας, για να διαπιστωθεί πως οι μάσκες ήταν για το κεφάλι του Τζο Φρέιζερ μετά από 15 γύρους σφυροκοπήματος από τον Μοχάμεντ Άλι και όχι για αγόρια και κορίτσια 6-18 ετών;

Κ. Άδωνι, σοβαροί να είμαστε...

Εντάξει, ναι: το ευγενές σπορ της μικροπολιτικής και της επίρριψης ευθυνών από τους μεν στους δε (με το διαχρονικό «παραλάβαμε καμένη γη» να διατηρεί τα πρωτεία στην άτυπη μάχη του χρυσού μεταλλίου γραφικότητας) φοριέται από τότε που οι δεινόσαυροι περπατούσαν στον πλανήτη μας και θα φοριέται έως τη διευρυμένη αιωνιότητα, όμως σε μερικά θέματα δυστυχώς δεν έχει θέση.

Η αλήθεια είναι μία και αναντίρρητη: εν προκειμένω έγινε μαλ…ζομάρα από το Υπουργείο και τίποτα περισσότερο. Συμβαίνει. Όπως έχει πει ολόσωστα και η Άντζελα «Ουδείς άσφαλτος»- και, ως γνωστόν, όποιος δουλεύει κάνει και λάθη.

Στην Νέα Δημοκρατία μπορεί κανείς να προσάψει πολλά για τον 1 χρόνο και κάτι που βρίσκεται στην εξουσία, όμως το ότι δε δουλεύουν τα στελέχη της δεν είναι ένα από αυτά. Το ανεξήγητο «κόλλημα» με τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, είναι.

Οι μάσκες στο συγκεκριμένο ζήτημα, θα μπορούσε να πει κανείς, έχουν πέσει προ πολλού.