Με περίπου 650.000 κρούσματα συνολικά, σχεδόν 31.000 θύματα και τον κορωνοϊό να κάνει την επανεμφάνισή του, η Ισπανία τίθεται ξανά αντιμέτωπη με τον τρόμο που δημιούργησαν οι εκατόμβες νεκρών την περασμένη άνοιξη.
Το «come back» της πανδημίας ξύπνησε και πάλι τις φρικτές αναμνήσεις των προηγούμενων μηνών, όταν η Ισπανία έγινε η χώρα που ακολούθησε την τραγική πορεία της γειτονικής Ιταλίας. Οι Ίβηρες έκαναν «πολύ λίγα, πολύ αργά» και τώρα προσπαθούν και εκείνοι να προλάβουν την κατάσταση πριν ξεφύγει ξανά από κάθε έλεγχο.
Στην Ελλάδα όλοι μας έχουμε την αίσθηση ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες είναι τα τελευταία πριν από ένα lockdown, έστω και σε τοπικό επίπεδο, και επομένως η κυβέρνηση ελπίζει πως οι συστάσεις, το όριο εννέα ατόμων στις δημόσιες συναθροίσεις, οι περιορισμοί στις κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι, οι βαπτίσεις και οι κηδείες, αλλά και η πλήρης αναστολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων και τηλεργασία σε δημόσια και ιδιωτικό τομέα, θα αποδώσουν.
Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε το πιθανότερο σενάριο θέλει την επιβολή απαγορεύσεων στην κυκλοφορία, και ουσιαστικά στην επιστροφή σε μια κατάσταση πολύ κοντά σε αυτήν που βιώσαμε τους προηγούμενους μήνες.
Στην Ισπανία πάντως από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ μια σειρά από μέτρα που επηρεάζουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ειδικά στην Μαδρίτη όπου το πρόβλημα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Υπολογίζεται ότι 860.000 άνθρωποι ζουν πια εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τους συμπολίτες τους.
Δυστυχώς ακόμη και στην πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται ότι είναι αδύνατον να μην κάνουν την εμφάνισή τους τα ταξικά χαρακτηριστικά. Κάτι που δείχνουν τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα και τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στις εργατικές συνοικίες της ισπανικής πρωτεύουσας, εκεί όπου ζουν τα λαϊκά στρώματα, οι κάτοικοι των οποίων είδαν τις τελευταίες ημέρες να υψώνονται check points που μέχρι χθες απλά ενημέρωναν, αλλά πλέον αναλαμβάνουν δράση και επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες.
Ολόκληρες περιοχές, γειτονιές και δημοτικά διαμερίσματα στην Μαδρίτη έχουν τεθεί πλέον σε καθεστώς καραντίνας και οι πολίτες οφείλουν να είναι σε θέση να αιτιολογήσουν επαρκώς και πειστικά τις μετακινήσεις τους, ενώ όσοι θα συλλαμβάνονται να μην τηρούν τα μέτρα που αποφάσισαν οι υπεύθυνοι θα τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα.
Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών –επιπλέον- δεν θα έχουν καν την δυνατότητα να επισκεφθούν τα πάρκα τους (τα οποία στην Μαδρίτη είναι αρκετά), αφού πλέον θα παραμείνουν κλειστά για να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις και οι συναθροίσεις, ενώ ούτε τα εστιατόρια ή τα περίφημα ταπατζίδικα θα είναι σε θέση να προσφέρουν μια διέξοδο πλήρως καθώς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωμένα να μην έχουν πληρότητα μεγαλύτερη του 50%, μειώνοντας έτσι τις διαθέσιμες θέσεις.
Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να εφαρμόσει τελικά το μοντέλο Μαδρίτης στην Αθήνα, τότε θα δούμε ένα lockdown διαφορετικό σε σχέση με το πρώτο. Ποια θα είναι τα μέτρα που θα προβλέπει;
1. Καταρχάς θα τεθούν περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο δηλαδή σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο όπως είναι τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, τα Σεπόλια, τα Πετράλωνα, το Περιστέρι, Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα.
2. Οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
3. Οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί στο κοινό με αυστηρούς όμως όρους και ελάχιστα άτομα εντός ναού.
4. Απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και πλατείες
5. Η κυκλοφορία στις περιοχές που είναι στο κόκκινο θα επιτρέπεται μόνο για σοβαρό λόγο (επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό) που δηλώνεται στις αρχές, με sms.
6. Απαγόρευση κυκλοφορίας για τους άνω των 65.
Πάντως και οι Ισπανοί ιθύνοντες προσπαθούν με κάθε τρόπο να επικοινωνήσουν στους πολίτες ότι τα συγκεκριμένα μέτρα, αν και αρκετά σκληρά ήδη, δεν αποτελούν το τέλος μιας διαδρομής αλλά ένα βήμα πριν το απόλυτο και γενικευμένο λοκντάουν. Παρά τις αντιδράσεις, που παραμένουν έντονες, κυριαρχεί η αίσθηση ότι μια ήδη δυσχερής κατάσταση είναι πολύ εύκολο, ίσως και θέμα χρόνου, να γίνει ακόμη χειρότερη…